tsargrad.tv : Украинците ни отрупаха с цветя и „викаха от радост“, като се срещаха с Червената армия – документи на Министерство на отбраната.

tsargrad.tv : Украинците ни отрупаха с цветя и „викаха от радост“, като се срещаха с  Червената армия – документи на Министерство на отбраната.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

_________________________________________________________________________________________

tsargrad.tv : Украинците ни отрупаха с цветя и „викаха от радост“, като се срещаха с  Червената армия – документи на Министерство на отбраната.

 

Министерството на отбраната на Руската федерация на своя уебсайт откри мултимедийния раздел „Крехкият мир на ръба на войната“, който представя уникални разсекретени документи, разказващи за събитията от навечерието и началния период на Втората световна война.
И така, сред тези материали са и послания, изпратени до съветското ръководство на страната от различни градове на Западна Украйна от ръководителя на Политическата дирекция на Червената армия Лев Мехлис.

“Украинското население хвърляше цветя и плачеше от радост”, така  той описва благодарността на местните жители за спасението от поляците.”Украинското население посрещаше нашата армия като истински освободители”, се казва в документа.„Украинците черпеха  войниците с пайове и ябълки. Хората носеха питейна вода на войниците и благодариха за спасението.“”Селяните от Западна Украйна приветстваха нашите части като освободители от полските господари и молеха да не пускаме германците”, казва в изявление ръководителят на Политическата администрация на Червената армия.

Коментари на БА

Пиар похватът с „разсекретените“ документи цели да внуши допълнителна достоверност. На пръв поглед е странно, че Москва тръгва на този пиар, след Украйна е била в състава на Съветския съюз и е повече от естествено при изтласкване на немските войски местното население да е радостно.Идеята на този пропаганден трик е да се внуши признателност към Русия като наследник на Съветския съюз.Странното в случая, че украинците са били гръбнак на Съветската армия и са воювали за своите земи, които първи попадат под контрола на Вермахта.