Tass.ru : Косачев: Москва ще защити русофилите, които са заподозрени в шпионаж в България.

Tass.ru : Косачев: Москва ще защити русофилите, които са  заподозрени в шпионаж в България.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

__________________________________________________________________________________________

Tass.ru : Косачев: Москва ще защити русофилите, които са  заподозрени в шпионаж в България.

 

Това ще бъде направено по дипломатически, обществено-политически и, ако е „подходящо“ по  правен ред, заяви ръководителят на комисията по външни работи на Съвета на федерацията.

 

Ръководителят на комисията по международни въпроси на Федерацията Константин Косачев е обезпокоен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и изрази готовността си да ги защитава, включително по обществено-политическата линия.

“Изключително тревожни новини идват от България. Поредица от задържания, разпити и обвинения за” шпионаж “към група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам много от тези хора много добре”, написа Косачев на страницата си във Facebook във вторник.

Той добави, че заедно с тях парламентаристите направиха много за обществото, включително в рамките на Ливадийския Форум който Съветът на федерацията провежда ежегодно в Крим. “Ние ще се справим  и ще ги защитим по всички линии – дипломатически, обществено-политически и, ако е подходящо, юридически”, подчерта сенаторът.

 

Коментар на БА

Реакцията на Константин Косачев, в момента на изразяването и, бе от най-високата позиция в Русия по темата. Готовността за защита „с всички средства“ предпоставя, че руската страна може да поеме разходите по защитата на Николай Малинов. Не изключвам и ответна реакция на принципа „заложник“ за „заложник“ и размяна по украинския сценарий.

За това МВнР би трябвало да предупреди българските граждани, които посещават Русия за подобна опасност.