tsargrad.tv: „Американците настроиха България срещу Русия“: Историк прогнозира нови провокации срещу русофилите

tsargrad.tv: „Американците настроиха България срещу Русия“: Историк прогнозира нови провокации срещу русофилите

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

_____________________________________________________________________________________

tsargrad.tv: „Американците настроиха България срещу Русия“: Историк прогнозира нови провокации срещу русофилите

 

Генералният директор на аналитичния център в Катехон Михаил Якушев, в интервю за Царград отбеляза, че задържането и разпитите на русофили в България “не са започнали случайно”, и прогнозира нови провокации. Според него именно „американците продължават политиката си на настройване на България срещу Русия“.

 

След събитията, насочени срещу русофилите в България, както е  известно става въпрос за обвинение за „шпионаж“, също така се съобщава  за задържания, обиски и разпити на активисти, Цариград се обърна за коментар към историка-ориенталист, генерален директор на аналитичния център „Катехон“ Михаил Якушев.


Той подчерта, че атаките срещу русофилите в България „не са започнали случайно“.


“Американците продължават политиката си да настройват България срещу Русия, забравяйки за историческата памет”, каза източникът.

 

Той каза още, че днес се планират протести на русофилското движение в България, а в събота ще има паметно събитие на Шипка “.
Якушев припомни, че „движението организира грандиозна масова демонстрация в подкрепа на руско-българското приятелство“, като смята, че именно „американците са принудили българското ръководство чрез Министерството на външните работи да направи такова провокативно изявление“.
Той обясни,че обвинението в  “шпионаж”, което е повдигнато срещу ръководителя на движението на българските русофили, е “обвинение в държавна измяна, което е  много сериозно обвинение”.
Събеседникът не изключи, че ще последва арест, ще избухне скандал. Но същността е същата – „за по-нататъшно скъсване на нашите социални отношения“, тъй като това е въпрос на обществена организация.

 

“И тук всичко е ясно. Врагът – той не се спи и прави всичко, за да саботира нашето приятелство”, подчертава Якушев.
„Разбира се, ясно е, че ръководството, което по едно време изостави „Южен поток“, след това изпълзя на колене към Москва с искане за преразглеждане на това решение, както и направи украинското ръководство, което вече не е независимо, а се контролира. И като цяло нищо добро не може да се очаква по отношение на двустранните отношения “.

 

Коментар на БА

 

В тази новина важното е предварителния анонс, отново от Русия, на събитие, за което тук никой не знае, че ще състои. Поредицата от демонстрации в защита на руско – българското приятелство през тази седмица и особено в събота. Това говори за координация между руските и български организации, включително на институционално равнище. 

Това ще бъде обществено мерене на силите.