Tass.ru : Българският премиер призова да не се свързват отношенията с Руската федерация и шпионският скандал с русофилите.

Tass.ru : Българският премиер призова да не се свързват отношенията с Руската федерация и шпионският скандал с русофилите.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

____________________________________________________________________________________

Tass.ru : Българският премиер призова да не се свързват отношенията с Руската федерация и шпионският скандал с русофилите.

 

 
Отношенията с Русия и скандалът около шпионажа на лидера на българското движение “Русофили” Николай Малинов не могат да бъдат свързани помежду си. Това обяви в сряда в началото на правителственото заседание премиерът на България Бойко Борисов.
“Те се опитват да поставят този шпионски скандал в плоскоста на отношенията  ни с Русия. Не виждам причина да се свързват едното с друго”, цитира агенция “Фокус”.- Когато се случи нещо, с което не сме съгласни, Министерството на външните работи реагира. Второ, когато руските олигарси се опитват да реализират проекти в България, свързани с нашия военно-промишлен комплекс и други, нашите специални служби работят съвместно с други служби и прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес. ”
Както отбелязва “Фокус” Борисов подчертава, че България в своята политика се ръководи от ЕС и НАТО.Във вторник главният прокурор на България Сотир Цацаров заяви, че Малинов е обвинен в шпионаж. Според Цацаров лидерът на движението събира данни за българската вътрешна и външна политика, в частност в интерес на обществото на Двуглавия орел и на Руския институт за стратегически изследвания, които са базирани на територията на Руската федерация. Прокуратурата смята, че обвиняемият е работил срещу интересите на България и се стреми да промени политическия вектор на развитието на страната от западен към руски.
Малинов сега е на свобода под гаранция. За него са депозирани 50 хил. лева (около 25 хил. Евро).

 

Коментар на БА

Изявлението на премиера Борисов че няма връзка между ареста на Малинов и двустранните отношение, както и дистанцирането му от дейстивята на прокуратурата и специалните служби едва ли ще убеди някого в Москва, че гледа отстрани. По-скоро издава желанието му да не попада под ответните удари на Москва, защото станаха известни намерения за протестни действия. В същност най-трудното за него е да обслужи интересите на кръга Пеевски и Цацаров с версията, че през Цветан Василев Малофеев и най-вече през Гебрев се реализира опити за подчиняване на българския военно промишлен комплекс на Русия.Това е груба манипулация на фактите, но със сигурност доказателство че Борисов не контролира наратива в историята КТБ, която се пише от Пеевски.