ria.ru : Сръбската мюсюлманска партия изисква автономия за част от страната

ria.ru : Сръбската мюсюлманска партия изисква автономия за част от страната

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

__________________________________________________________________________________

ria.ru : Сръбската мюсюлманска партия изисква автономия за част от страната

 


Парламентарната партия за демократични действия (ПДД) на сръбските мюсюлмани призова властите на Сърбия и Черна гора да предоставят специален автономен статут на граничния регион на двете страни, съобщи движението.

Община Нови пазар в югозападна Сърбия, близо до административната линия с Косово и Метохия и границата с Черна гора, е неофициалният център на региона, който местните бошняци (мюсюлмански славяни) наричат ​​Санджак.

 

“ПДД изпрати на официалните лица в  Сърбия, Черна гора и международната общност във вторник платформа за решаване на въпроса  за статута на Санджак. Документът предвижда предоставянето на специален статут на Санджак със законодателни, изпълнителни и съдебни правомощия като постоянен механизъм за осигуряване на социално и икономическо развитие”, партията цитира изявлението на председателя Сюлейман Углянин.

Той посочи, че жителите на Санджак  са изразили желание за „автономен статут на референдум от 1991 г.“

 


От 1991 до 1995 г. на територията на Югославия възникнаха поредица от кървави етнически и религиозни конфликти, които доведоха до разпадането на страната.


Повечето югославски войни включваха въоръжени конфликти между сърби, от една страна, и хървати, босненци, албанци, от друга, с изключение на хърватско-босненския сблъсък в Босна и Херцеговина.

 

Освен от правителствените агенции, сепаратистките настроения в Санджак са сдържани от разногласия и борбата за подкрепа на босненци между SDL на Ugljanin и Социалдемократическата партия (SDP), която отдели от нея, ръководена от настоящия министър на търговията и туризма Rassim Ljaic, който заема различни министерски постове в правителството на Сърбия от 2008 г. 

 

Коментар на БА

Исканията за автономия не са новост, но особено озвучени от водеща руска новинарска агенция, трябва да се възприемат в контекста на възможно „усилване“ на противоречията, основно между Косово и Сърбия, което затруднява на намирането на решение чрез катализиране на страхове и сценарии.

Основно се разчита на психологическите ефекти от неяснотта във връзка с бъдещия статут на тази общност, постоянно движена между преразглеждане на границите и намиране на автономен статут в рамките на Сърбия.