Russian.RT.com : Полша информира за решението на съда на ЕС да забрани на Газпром достъп до част от съоръженията на OPAL

Russian.RT.com : Полша информира за решението на съда на ЕС да забрани на Газпром достъп до част от съоръженията на OPAL

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА ____________________________________________________________________

 

Russian.RT.com : Полша информира за решението на съда на ЕС да забрани на Газпром достъп до част от съоръженията на OPAL

Съдът на ЕС отмени решението на Европейската комисия, според което Газпром има право да използва всички мощности на тръбопровода OPAL. Това съобщиха в полското министерство на енергетиката. До сега руската компания имаше изключителното право на 50% от капацитета на газопровода и може да придобие още 40% на търгове. Сега Газпром вероятно ще загуби способността да “купува” транзитен обем. Експертите отбелязват, че решението на съда се появи преди тристранните преговори на Москва, Киев и Брюксел, които ще обсъдят съдбата на транзита на руски газ през Украйна. Анализаторите смятат, че лишаването на Русия от достъп до част от съоръженията на OPAL има за цел да укрепи позициите на Украйнал

 „Първоинстанционният съд постанови: решението на Европейската комисия от 28 октомври 2016 г. за преразглеждане на условията за освобождаване на газопровода OPAL по отношение на достъпа на трети страни и регулирането на тарифите беше отменено. Европейската комисия трябва да заплати собствените си съдебни разноски и разходите на Република Полша “, съобщава ТАСС.

Газпром вече коментира решението на съда.

„Ние изучаваме правните и търговски последици от това решение“, отбелязват от компанията.

Добавяме, че делото е заведено от Варшава. Според полската страна, тя твърди, че се е стремила да предотврати укрепването на “господстващото положение” на руската корпорация на пазара на доставки на газ, особено в Централна и Източна Европа. Жалбата беше подкрепена от правителствата на Литва и Латвия, докато Германия зае страната на Европейската комисия.

 

Полското министерство на енергетиката заяви, че решението ще има благоприятен ефект върху позициите на Киев в тристранните преговори за газ с Русия и ЕС, тъй като Газпром ще трябва да намали използването на „Северен поток“.

„Победата в този процес намалява вероятността от голяма газова криза в Украйна, която може да засегне и други страни в региона, включително Полша“, заяви ръководителят на отдела Кшиштоф Чужевски.

Припомняме, че през есента на 2016 г. Европейската комисия даде възможност на Газпром да участва в търгове за запълване на 40% от съоръженията на OPAL, а също така потвърди изключителното право на руската компания на 50% от транзитните съоръжения. Това решение предизвика възмущение във Варшава и Киев, като полското правителство и PGNiG го обжалва пред Европейския съд и съда в Дюселдорф с искане за отмяна на решението на ЕК – което според него противоречи на принципа на диверсификация на доставките. Подобна стъпка направи и украинската компания Naftogaz.

През май 2018 г. общият съд на Европейския съюз отхвърли жалбата на Нафтогаз срещу Европейската комисия.

 

Коментар на БА

Решението на Съда на ЕС ще има далеко отиващи последствия, включително и върху проекта за продължение на Турски поток през България. В това число и като принуди Газпром да освободи входни  и изходни капацитети, което ще наложи предоговаряне и нови търгове.

Напомняме, че това решение може да окаже въздействие и върху друга съдебна процедура срещу ЕК по повод на решението за договаряне с Газпром по разследването за антимонополни практики в Източна Европа, което завърши без налагането на глоба на Газпром. От страната на ищеца в това дело освен  от полска страна, жалбата е подкрепена и от българската Овергаз.