Tsargrad.tv: “Министърът и генералният прокурор на България са агенти на западните специални служби. Те умишлено вкарват клин между братските народи” – Малофеев

Tsargrad.tv: “Министърът и генералният прокурор на България са агенти на западните специални служби. Те умишлено вкарват клин между братските народи” – Малофеев

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

_________________________________________________________________________________________

Tsargrad.tv: Министърът и генералният прокурор на България са агенти на западните специални служби. Те умишлено вкарват клин между братските народи” – Малофеев

В България скандалът, свързан с местното русофилско национално движение, се разраства. Нейният председател Николай Малинов беше заподозрян в “шпионаж” в полза на руснаци – на заместник-началник на АРНС, председател на Дружеството за развитие на руското историческо образование “Двуглав орел”, ръководител на царградската група фирми Константин Малофеев, комуто бе наложена възбрана да влиза в страната за 10 години. Самият Малофеев не изключва възможността „министърът и генералният прокурор на България да са агенти на западните специални служби“ и двамата да се стремят „умишлено да забият клин между братските православни народи“.

Задържанията, обиските и разпитите на активисти на българското национално движение „Русофила“ ескалираха до грандиозен скандал в републиката, който вече достигна международно ниво. Прави впечатление, че нападението срещу русофили започнаха в републиката след провокативно изявление на българското външно министерство, в което омаловажава ролята на страната ни в освобождаването на Европа от нацизма през Втората световна война.

 

Така според ръководителя на прокуратурата на България Сотир Цацаров Държавната агенция за национална сигурност на републиката е забранила за 10 години влизането в страната първо на изпълнителния директор на Дружеството за развитие на руското историческо образование „Двуглав орел“, кандидатът на историческите науки, генерал-лейтенант на СВР Леонид Решетников. 

“Скандалът, свързан с незаконните действия на главния прокурор на България, показва разцепление в управляващия елит на тази страна”, подчерта той, като отбеляза, че “докато президентът Радев и премиерът Борисов изграждат отношения с Москва, външният министър и главният прокурор рушат тези отношения с провокативни изявления и незаконно преследване на български русофили “.

“Ние обаче в Москва виждаме всичко това и отделяме авторите и изпълнителите на провокацията от русофилското мнозинство българи, чийто признат лидер е Николай Малинов”, подчерта Константин Малофеев.

 

Той посочи, че „изявлението на българския външен министър и преследването на русофилите са, разбира се, връзки на една верига, която насърчава русофобска провокация, по подобие на нещата в Грузия “.

 

Малофеев посочи и абсурдността на действията на българските служители на реда. Той припомни, че спрямо него важат санкциите на ЕС. 

 

“Искам да предам поздрави на българските си колеги и да им кажа, че вече съм в санкциите на Европейския съюз. Тук или България не се смята за член на Европейския съюз, или трябва да се изучават материалите “, добави той шеговито.

Леонид Решетников коментира и забраната за влизане в България. В разговор с Константинопол генералът реагира на тази новина с хумор.

 

Генералният директор на аналитичния център в Катехон Михаил Якушев, в интервю за Царград отбеляза, че задържането и разпитите на русофили в България “не са започнали случайно”, и прогнозира нови провокации.

“Американците продължават политиката си да подбуждат България към Русия, забравяйки за историческата памет”, каза източникът.

Якушев припомни, че “движението организира грандиозна масова демонстрация на подкрепа за руско-българското приятелство”, вярвайки, че именно “американците са принудили българското ръководство чрез Министерството на външните работи да направи такова провокативно изявление”.

 

Коментар на БА

 

Този текст е изключително поучителен. Той показва координацията между русофилското движение и неговите руски центрове на контрол и координация.  Дадените оценки и квалификации, в които се отделят Радев и Борисов като „приятели“ на Русия, а главния прокурор и външния министър като врагове не отразява и предполага разцепление в българския елит и игра върху него.

Особено интересно е, че именно от Царград тръгва информация за предстоящи митинги  и масови протести на русофили.