Rusmonitor.com : Навални се обърна към всички, които участваха в “електронното гласуване” в Москва.

Rusmonitor.com : Навални се обърна към всички, които участваха в “електронното гласуване” в Москва.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

_______________________________________________________________________________

Rusmonitor.com : Навални се обърна към всички, които участваха в “електронното гласуване” в Москва.

Ръководителят на ФБК се обърна за помощ към всички, участвали в така нареченото „електронно гласуване“ на изборите за Московска градска дума, които се състояха на 8 септември. Припомня ме, че съмнителният експеримент, на който активно се противопоставяха независими експерти и кандидати за депутати, беше проведен в три избирателни района: първи, десети и тридесети. Поне при две от тях резултатите от гласуването показаха редица аномалии, което предполага, че има фалшификации и измами. По-специално кандидатът от партията на мошениците и крадците, известна още като “Единна Русия”, Маргарита Русецкая, която с гръм, с огромен марж загуби от независимия кандидат Роман Юнеман при обичайния вот, изненадващо с голяма разлика победи Юнеман при електронното гласуване.
Юнеман не прие поражението и изиска отмяна на резултатите от електронното гласуване в 30-ти район.
За да се разкрие измамата на мошениците и крадците, са нужни хора, които биха могли да потвърдят участието си в електронното гласуване и да кажат за кого са гласували.

 

 

 

Коментар на БА

Опитът с руската версия на електронно гласуване по никакъв начин не дискредитира дистанционното електронно гласуване, което със сигурност ще се използва като аргумент.

При изборите в Москва нито системата, нито изходните данни и тяхната обработка, не бяха съпроводени или преминали независим одит и мониторинг. 

Интересен е призивът на Навални, участвалите в електронното гласуване сами да потвърдят гласа си /не като да или не/ а че са гласували за да се видят разликите между реално гласувалите и тези които са на вкарани чрез софтуер.