Tehrantimes.com: Иран търси износ на газ за Европа през Турция

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Tehrantimes.com: Иран търси износ на газ за Европа през Турция

 

Управляващият Националната газова компания на Иран (NIGC) съобщи, че Иран сериозно преследва  износа на газ за Европа през Турция, съобщи агенция ILNA.

Според Хасан Монтасер Торбати, Иран разполага с цялата необходима инфраструктура за реализиране на тази цел, в случай че политическите бариери паднат и Европа е е готова да сътрудничи.

„Преговори бяха проведени с европейски компании, но все още не сме постигнали конкретни резултати. По-голямата част от частния сектор в Европа иска ирански газ и ако това се случи, това ще бъде през Турция “, каза той.

Длъжностното лице отбеляза, че Гърция ще бъде първата дестинация за иранския газ, ако проектът започне да функционира.

“Проведохме разговори с няколко турски компании за транспортиране на нашия газ, които смятат, че страната има изход към Европа и за момента Гърция е по-вероятна от други дестинации”, добави Торбати.

Като се има предвид скорошното увеличение на добива на природен газ в Иран, страната преразглежда плановете си за разширяване на пазарите с газови дестинации и нефтопродукти и износът за Европа отново попадна в светлината на прожекторите.

Миналия месец директорът в NIGC Мехди Джамшиди Дана заяви, че ежедневният добив на газ в страната е достигнал 810 милиона кубически метра.

„Въпреки че различни европейски компании изразиха желание в тази посока,  но постигането на окончателна сделка обикновено отнема близо пет години“, каза той.

 

Виж повече тук