Tsargrad.tv: Операция “Голям лов”: В СССР измислиха как да лишат САЩ от самолетоносачи в случай на Трета световна

Tsargrad.tv: Операция “Голям лов”: В СССР измислиха как да лишат САЩ от самолетоносачи в случай на Трета световна

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Tsargrad.tv: Операция “Голям лов”: В СССР измислиха как да лишат САЩ от самолетоносачи в случай на Трета световна
Списанието „National interest“ разкри, че СССР има реалистичен и остроумен план как да лиши САЩ от повечето, ако не и  от  всички самолетоносачи в случай на избухване на Третата световна война. В операцията “Голям лов” трябва да участват три вида войски.
По време на Студената война Съединените щати са разполагали  с най-големия и най-мощния флот от самолетоносачи в света. През 1984 г. броят на американските кораби от този клас е достигнал 13 единици, някои от тях са способни да носят до 85 самолета, включително с ядрени ракети. В СССР  са разбирали,  че  постоянно  обикалящите самолетоносачи край Съветския бряг,  в случай на началото на Третата световна война могат да изпратят самолети с ядрени бомби.
Затова, пише The National Interest, командването на съветските ВВС и ВМС са разработили план за действие в случай на избухване на въоръжен конфликт между СССР и САЩ. Предполагало се е , че „Големият лов“ ще  повреди американските самолетоносачи и ще премахне заплахата.

 

В атаките срещу самолетоносачите се е предполагало да участват няколко бойни оръжия наведнъж. Преди всичко, ВМС са получили ракетни крайцери и тежки ударни крайцери с ракети P-500 Basalt. Тези ракети с размерите на малък самолет могат да носят 350-килотонни ядрени бойни глави и да ускоряват до скорост 2,5 М.

 

 

The National interest не се опитва да създаде конфликт  , а да изчисли дали съветското командване би било в състояние да повреди самолетоносачите на САЩ в началото на конфликта, но в публикацията се казва, че унищожаването на тези кораби би позволило на СССР да започне наземно нападение над Западна Европа, което би решило изхода на Третата световна война. Коментар на БА Темата за противодействието на съветската армия срещу самолетоносачите на САЩ е относително стара тема. И тя няма никога едно развитие или страна. Сайтът National Interest е дългогодишен проект спешно завърналия се в Русия, поради опасност да бъде задържан и разследван за връзки с Кремъл, известен кремлинолог Дмитри Саймс. Излязоха данни, че той заема висока позиция в йерархията на задграничната агентура на Кремъл, използвана за намеса по време на кампанията за президентските избори през 2016.Статиите, включително написаните от него – в момента се изявява в различни предавания по руската телевизия, умело прокарват внушения за мощта на руската армия, на руската политика и необходимостта от съобразяване с интересите на Кремъл. В случая със самолетоносачите Русия се опита, но не успя да произведе свой самолетоносач – последния аварира в ремонтния док, без изглед да скорошно излизане. Русия и САЩ по силата на своята география има коренно различни стратегии за отбрана и водене на военни действия.  Вън от съмнeние, че защитата на самолетоносачите е предизвикателство, но те винаги се придружават от пълноценна бойна група, която е в състояние да ги защити. Подвижността и маневреността, възможността да за бърза мобилизация и проектиране на значителна сила на големи разстояния ги прави незаменими.