Riafan.ru: САЩ дадоха препоръки на Европейската комисия относно комуникацията с Русия

Riafan.ru: САЩ дадоха препоръки на Европейската комисия относно комуникацията с Русия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Riafan.ru: САЩ дадоха препоръки на Европейската комисия относно комуникацията с Русия

 

Експертите на американския аналитичен център съставиха препоръки за новия състав на Европейската комисия. Наред с друга информация, документът съдържа препоръки за изграждане на отношенията с Русия.

Американските анализатори на Атлантическия съвет (организация, чиято дейност беше приета за нежелана на територията на Руската федерация с решение на Генералната прокуратура от 25 юли 2019 г.) препоръчват Европейската комисия да се придържа към предишния курс, основните точки на който са препятстване на изграждането на Северен поток-2, борбата срещу дезинформация и помощ на Украйна в борбата срещу „руската агресия“. Аналитичният център предложи организацията да вземе за основа поведението на полските власти по отношение на Руската федерация. Автор на главата за комуникацията с Русия беше американският дипломат Даниел Фрийд. Политикът е служил в Държавния департамент около 40 години и също е участвал в мониторинга на отношенията със страните от Европа и Евразия. Фрийд смята, че ЕС е свършил добра работа през последните години, отговаряйки на предизвикателството на Русия. При това Даниел Фрийд отбелязва, че е необходимо да се сътрудничи с Русия, включително в борбата срещу тероризма, като нарича този подход “разумен”, съобщава RT.

Прави впечатление, че редица западни политици продължават да поддържат линията на обвинителни политики срещу Русия, включително да говорят за дезинформация от нейна страна по отношение на други страни, но в същото време не предоставят никакви доказателства.

 

Коментар на БА

Атлантическият съвет дава редовни доклади и оценки на отношенията между ЕС и Русия, още повече, че касае отношенията на страни членки от НАТО, които и са страни членки на ЕС. В този смисъл, мнението на неправителствена организация от САЩ е повече от логично, рутинно и очаквано. Препоръката за придържане към досегашния курс вероятно е предизвикала раздразнение във връзка с надеждите на Москва за договaряне с президента Макрон за стратегически рестар и нормализация на отношенията с Москва, след постигане на нови договорености в рамките на Нормандския формат. Събитията от последната седмица и редицата взаимно-окуражителни стъпки между Макрон и Путин /във връзка с решението за присъединяване на Русия към Парижското споразумение за климата/ са доказателство за подобни възприятия в Москва.