Ria.ru: Просто няма газ: Европа поиска спешно да се завърши изграждането на Северен поток-2

Ria.ru: Просто няма газ: Европа поиска спешно да се завърши изграждането на Северен поток-2

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Ria.ru: Просто няма газ: Европа поиска спешно да се завърши изграждането на Северен поток-2

 

На Европа катастрофално й липсва газ: заплашва я дефицит от 300 милиарда кубически метра годишно, предупреди ръководителят на една от най-големите германски енергийни компании Uniper Андреас Ширенбек. В тази ситуация, освен тръбопровода, ще трябва да се купува все повече руски ВПГ. Но Северен поток-2, според европейците, трябва да стартира възможно най-скоро.

 

Газът свършва

През 2018 г. Европа се нуждаеше от 390 милиарда кубически метра внесен газ. Русия предостави половината – Газпром достави рекордните 201,7 милиарда кубически метра. С въвеждането в експлоатация на Северен поток-2 с капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно износът ще се увеличи значително.

Според Андреас Ширенбек, ръководител на германската енергийна компания Uniper (партньорската газопроводна компания на Газпром), дори Северен поток-2 няма да задоволи нарастващото европейско търсене. Според неговите оценки в бъдеще недостигът на газ на континента може да достигне 300 милиарда кубически метра годишно.Липсата на синьо гориво е резултат не толкова от увеличаване на потреблението на газ от европейците, колкото от постоянния спад на вътрешното производство. В Грьонинген, който представлява една шеста от цялото производство на газ в ЕС, ограничиха добивите в находището, а окончателното затваряне беше наскоро преместена от 2030 за 2022 година.

Дания също намалява производството, което не позволява на Русия да изгради част от газопровода в териториални води .Най-голямото поле в страната “Тайра” е спряло експлоатацията и сега кралството купува газ по газопровод от Германия. Както отбелязва радио Danmarks, това означава газова зависимост от Русия, защото германците получават гориво от руснаците. Анализаторите са сигурни, че датчаните ще дадат зелена светлина на Северен поток-2 в рамките на един месец, в противен случай Копенхаген ще се изправи пред многомилионни съдебни дела от компаниите, които оперират проекта.

Трябва също да се отбележи намаляването на производството и доставките на газ от Норвегия и Обединеното кралство,”припомня ръководителят на Uniper.” Има много значителна разлика между търсенето и предлагането.” Следователно Ширенбек е сигурен, че Европа скоро ще има нужда от повече газопроводи и втечнен природен газ.Експертите не изключват,че е възможно подобни изявления, заедно с очакването за ранно завършване на строителството на Северен поток-2,  да са опит за успокоение на американците, които се опитват да „напълнят“ европейския пазар със собствен втечнен газ. Вашингтон с помощта на съюзници в Европа по всякакъв начин възпрепятства изграждането на руски газопроводи, заобикалящи Украйна, заплашвайки със санкции участниците в тези проекти.

Няма избор

Тръмп се възмущава: Германия иска да получи 60-70% енергия от Русия, но в същото време се надява, че Вашингтон ще продължи да защитава германците от „заплахи от Изток“. В отговор Берлин изрази готовност да изгради няколко терминала за получаване на втечнен природен газ. “Искат да покажат на Вашингтон, че ще купуват газ от тях като техен основен съюзник в НАТО. Но не я лишавайте от стари договори”, обяснява Игор Юшков, водещ експерт от Националния фонд за енергийна сигурност.Въпреки това германското външно министерство продължава да повтаря, че американският втечнен газ ще струва на немските потребители почти 30% по-скъпо от руския газопровод. А изграждането на LNG терминали все още не е започнало.

 

Коментар на БА

Това е поредната пропагандна кампания, която руските медии разгръщат с помощта на партньорите на Газпром, в случая Юнипер, която е съакционер в Северен поток-2. Внушенията за паническа липса на природен газ, са точно това – пропаганда, която не почива по никакъв начин на реалността. Най-малкото защото сценария с недостига не се дължи на липса на газопроводи, такива има през Украйна, при това с излишен капацитет, а на политическа линия в Кремъл, която цели да накаже страната. Прогнозите за устойчив и системен излишък на газ на глобалния пазар на ВПГ правят терзанията на представителя на германската фирма да изглеждат престорени. Самият факт, че Германия, като най-голям вносител на газ в ЕС, няма нито един действащ терминал за внос на природен газ, при положение че Китай има повече от 15, говори за съзнателно усилие за ограничаване на зависимостта на страната само от Русия, в което няма икономическа логика. Да припомним, че от тези 110 милиарда кубически метра, които се предвижда да бъдат внесени през Северен поток 1 и 2, повече от 60 милиарда се предназначени за износ от Германия. Тоест мотивите не се базират на оценки за риск пред националната енергийна сигурност, а на стратегически замисъл за дългосрочна обвързаност с Русия.