Rusmonitor.com: САЩ възнамеряват да премахнат ядрените оръжия от Турция – New York Times

Rusmonitor.com: САЩ възнамеряват да премахнат ядрените оръжия от Турция – New York Times

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Rusmonitor.com: САЩ възнамеряват да премахнат ядрените оръжия от Турция – New York Times

 

Представители на Държавния департамент на САЩ и Министерството на енергетиката на САЩ обсъдиха необходимостта да се изтеглят тактическите ядрени оръжия, разположени във въздушната база Инджирлик в Турция (в момента там има около 50 единици). Това обявиха двама висши американски служители пред The ​​New York Times в понеделник, 14 октомври.

“Длъжностни лица от Държавния департамент на САЩ и Министерството на енергетиката са прегледали тайно плановете за евакуация на около 50 тактически ядрени оръжия, които САЩ отдавна държат под американския контрол в авиобаза Инджирлик в Турция, на около 250 мили от сирийската граница” – се казва в изявлението.

Според едно от официалните лица реалното изтегляне на оръжията ще бъде краят на сътрудничеството в  отбранителния режим на Ердоган и САЩ.

„Мисля, че това е първият път, в който страната, на чиято територия се съхраняват ядрените оръжия на САЩ, буквално е открила огън срещу американските сили“, написа миналата седмица Джефри Люис от центъра с нестопанска цел кръстен на Джеймс Мартин, занимаващ се с  въпроси, свързани с ядрената безопасност.

 

Коментар на БА

Американските ядрени оръжия, поне в голямата си част, бяха изтеглени преди години, при влошаване на отношенията между двете страни, след неуспелия опит за преврат. Но фактът за оповестяването на предстоящо изтегляне трябва да се разглежда в контекста на усилването на преговорните позиции преди визитата на Пенс и Помпео. Идеята е, че наличието на ядрени оръжия ангажира САЩ със защитата на Турция, а отсъствието им е знак за дълбок разрив.

В текущата ситуация „изтеглянето“ на ядрените оръжия това не е много силен коз, тъй като основния ядрен опонент на Турция – Русия вече е партньор, поне това ще бъде позицията на Анкара. Но този поглед е прекалено повърхностен – оценката на ядрените гаранции за ключов съюзник като Турция не се вземат в рамките на кратък хоризонт.

Турция и Русия имат достатъчно значим конфликтен потенциал, по целия диапазон на тези отношения.