Regnum.ru: България: отмяната на преговорите с Македония ще дестабилизира Балканите

Regnum.ru: България: отмяната на преговорите с Македония ще дестабилизира Балканите

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Regnum.ru: България: отмяната на преговорите с Македония ще дестабилизира Балканите

 
На 16 октомври вицепремиерът на България, който е едновременно и министър на външните работи на България, Екатерина Захариева заяви, че “отмяната на началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС ще влоши и дестабилизира ситуацията в региона”.

Според албанската информационна агенция Telegrafi на заседанието на Съвета на ЕС на 17 и 18 октомври в Брюксел ще бъде взето решение дали ще започнат преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС следващата година.

Досега страните от ЕС не са постигнали консенсус по този въпрос, тъй като Франция, Дания и Холандия са против преждевременно начало на преговорите за разширяване на ЕС на Западните Балкани поради незавършеният  процес на реформиране в ЕС.

 

Коментар на БА

Прави силно впечатление изобилието на коментари по новината, че основно Франция се противопоставя на даването на дата за начало на преговори на Северна Македония, като в отделна графа третират и казуса с Албания. Вън от всякакво съмнение, че този отказ ще даде начало на пропагандна кампания на Москва за да се възползва от разочарованието в тези страни и да усили спексиса и антиевропейските настроения, като ориентира бъдещите развития, по напредъка на Сърбия.

Тази тенденция е особено опасна, не само защото остава неприятния вкус за съгласуване на позициите на президента Макрон и президента Путин по темата Западни Балкани, но и защото спомената причина – „незавършения процес на реформиране“ на ЕС няма никаква крайна дата и срок.

Да не забравяме, че именно реалността на перспективата на интеграцията на Северна Македония в ЕС държи страната заедно и потиска дезинтеграционните процеси.