Tsargrad.tv: В Чехия ликвидират разузнавателната мрежа на “руските хакери от ФСБ”

Tsargrad.tv: В Чехия ликвидират разузнавателната мрежа на “руските хакери от ФСБ”

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tsargrad.tv: В Чехия ликвидират разузнавателната мрежа на “руските хакери от ФСБ” 

 

Директорът на Чешката служба за сигурност и информация (SBI) Михал Куделка заяви по време на речта си в Камарата на депутатите, че неговата агенция твърди, че е открила мрежа от „агенти на ФСБ“, опериращи на чешката територия. Това съобщава седмичник Respekt.

Според Куделка, мрежата на „шпионите от ФСБ“ е била ангажирана с хакерски атаки и е била напълно разкрита и елиминирана в сътрудничество с Националния център за борба с организираната престъпност. Разследването на дейностите на “мрежата” все още продължава, каза той.

Чешката служба за сигурност и информация попречи на разузнавателната група на ФСБ в Чехия, която е била част от по-дълга верига, заяви Куделка. Според него руснаците са използвали мрежата си в Чехия, за да подготвят саботаж в други европейски страни. Директорът на Чешката служба за сигурност и информация обаче не предостави други подробности. По неговите думи, информацията ще бъде включена в годишния доклад за дейностите на чешкото контраразузнаване, чиято отворена част ще бъде публикувана преди края на тази година.

 

Коментар на БА

Прави впечатление, че разкритието касае основно агентурна мрежа на ФСБ, която е под ръководството на посолството, а не на Службата за външно разузнаване /СВР/ или Главното разузнавателно управление на Генералния Щаб /ГРУ/.

Има сведение от доста време, че Русия изнася на Запад своите „хакерски“ активи, като ги маскира като корпоративни сдружения или НПО. Основната част от хакерските атаки с адрес Русия, както и тролските армии са с руски адрес, което ги прави относително лесни за разпознаване.

Битката е основно за надмощие в информационната и пропагандна война, за влияние върху обществени и политически нагласи, за лансиране на определени кандидати и т.н.

Успешната дейност на чешкото контраразузнаване и другите специални служби не е изключение. Въпреки открито проруския президент и правителствата на страната, които дълго време толерирала дейността на руските разузнавателни служби в Прага.