Rusmonitor.com: В Държавната дума предложиха да глобят чуждестранните медии за намеса в руските избори

Rusmonitor.com: В Държавната дума предложиха да глобят чуждестранните медии за намеса в руските избори

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Rusmonitor.com: В Държавната дума предложиха да глобят чуждестранните медии за намеса в руските избори

 

Депутатите от Държавната дума поеха инициативата за налагане на глоби на чуждестранните медии в размер до 4% от годишните приходи или до 3,5 милиона рубли за нарушаване на руското избирателно право, съобщава Каспаров.ру.

 

По този начин терминът „чуждестранни медии“, тоест медии, регистрирани в чужбина, ще бъде добавен към закона „За основните гаранции на избирателните права и правото на участие в референдум на гражданите на Руската федерация“. Парламентаристите също предлагат изменения в член 5.11 от Кодекса за административните нарушения („Провеждане на предизборна кампания …“), които планират да допълнят с формулиране на налагането на административна глоба на медиите. В момента нарушаването на този член от юридически лица се наказва с глоба от 20 до 30 хиляди рубли.
Според първия заместник-председател на фракцията “Единна Русия” Адалби Шхагошев инициативата е свързана с масовите нарушения на чуждестранните медии в Русия и липсата на строги законодателни норми, което позволяват на публикациите да  се отнасят пренебрежително към информация, която би могла да повлияе на властваща система в Руската федерация.По-рано комисията на Държавната дума за разследване на намесата на чужди страни във вътрешните работи на Русия откри нарушения на закона от няколко медии по време на предизборната кампания в страната.

 

Коментар на БА

Предложените мерки логично следват линията на затягане на контрола на медии, обявени за чуждестранни агенти, след закона, който ги обявява за такива и подписаното от Путин ограничение на чуждестранния контрол в СМИ до 20 процента, което на практика изключва възможността за дейност на която и да е чуждестранна медия на територията на Русия.

Открит остава въпросът за налагането на подобни санкции на рускоезични медии, които са регистрирани в чужбина и де факто няма юридическо представителство в Москва, което може да бъде обект на преследване. В този случай санкциите се налагат върху конкретните журналисти.

По този закон ще могат да се санкционират опозиционните медии, които от една страна са притиснати от закона за чуждестранните агенти, който ограничава възможността им да получават финансиране от чужбина, независимо че може да бъде от руски граждани, а от друга контролира дейността чрез процедури „за нарушение на избирателния“ закон.