Ria.ru: Орбан обяви желанието на Унгария да се присъедини към Турския поток възможно най-скоро

Ria.ru: Орбан обяви желанието на Унгария да се присъедини към Турския поток възможно най-скоро

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Ria.ru: Орбан обяви желанието на Унгария да се присъедини към Турския поток възможно най-скоро

 

Унгария иска да се присъедини към тръбопровода „Турски поток“ възможно най-скоро, заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

“За нас е важно газът да потече на територията на Унгария от различни посоки. Колкото по-рано можем да се присъединим към “Турския поток”, толкова по-добре, така няма да бъдем уязвими”, каза Орбан на пресконференция след разговорите с руския президент Владимир Путин. Той отбеляза, че процесът на резервиране на бъдещи капацитети известно като процедура Open Season вече е достигнал втория етап. “Надявам се, че след като вторият етап приключи, третият етап ще започне, когато вече ще е възможно разпределянето на капацитета на газопровода. Бих искал това да стане възможно най-скоро. Както каза г-н президентът, тази възможност ще бъде налична в началото на следващата година. Надявам се, че ние ще можем да се съобразим с тези времеви рамки и ще можем да обявим етапа на подаване на отворени заявки възможно най-скоро “, каза унгарският премиер.

 

Коментар на БА

Коментарите на унгарския премиер са важен индикатор на посоката, в която Газпром и страните участници в Турски поток ще се опитат да заобиколят ограниченията на Третия енергиен пакет в частта „достъп на трети страни“. Орбан заявява че е готов унгарската компания МОЛ да резервира капацитети по трасето на Турски поток извън страната, с което да спести на Газпром нуждата да търси изключение от общите правила, което няма да му бъде дадено.

Остава въпрос на догадка дали МОЛ и други компании ще започнат да резервират капацитети още от българо-турската граница или по-късно на територията на България или Сърбия.