Tass.ru: България отказа да издаде виза на руски дипломат

Tass.ru: България отказа да издаде виза на руски дипломат

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tass.ru: България отказа да издаде виза на руски дипломат

 

Руският дипломат, обявен на 29 октомври от българското ръководство като персона нон грата, напусна страната в сряда. Това съобщиха от пресслужбата на българското външно министерство.

“Руският дипломат, който e трябвало да напусне територията на България в рамките на 24 часа, е отлетял със семейството си с директен полет до Москва”, се казва в съобщението.

При това, външното министерство заяви, че поради отрицателното заключение на едно от ведомствата, с което се съгласува издаването на визи за дипломати , е отказана виза на руският гражданин, който е трябвало да заеме поста аташе по отбраната в руското посолство в София. Руската страна получи официално уведомление.

 

Коментар на БА

Двата случая с изгонването на руския дипломат и отказа да се издаде виза на новото военно аташе имат различно тълкуване според Виенската конвенция и предполагат различен тип реакция.

По отношение на изгонването на руския дипломат, може със сигурност да се предполага, че Русия ще предприеме реципрочни мерки. В момента просто се обсъжда кой български дипломат от посолството в Москва ще бъде помолен да напусне.

Що се отнася до отказа на виза на определения за нов шеф на руската военна мисия /вън от съмнение, че е от ГРУ/ в посолството на РФ у нас, има задължителна съгласувателна процедура преди лицето да може да получи виза и да пристигне в страната. Ако тя е минала, и МВнР е дало съгласието, което се оформя с размяна на ноти, а след това отказва да даде виза, ситуацията е конфузна. Нотата и даването на виза са различни действия.

Но отказът от издаване на виза, който напълно може да се основава на включването на лицето в ЕС санкционен списък, отново не предполага ответна реакция – изгонване на български дипломат. Това е стандарт за реакция. Но е напълно възможно при последваща ротация на българския военен аташе или на друг висш дипломат, за България да има същите последствия.

Остава отворен въпросът, ако информацията въз основа на която се прави горното тълкуване е тази /съгласували сме, но не сме дали виза/ защо сме съгласували?

Мълчанието на Москва и ниските тонове в реакцията са изключително странни. Особено ако ги сравните с предишни реакции на стъпки на българското правителство, които не са им се нравили. Единственото обяснение, че паралелно с фасадата на изострянето на отношенията, върви канал за комуникация, чиято цел е да поддържа напрежението в нужните граници, за да позволи продължаване на важните за Москва проекти.