Rg.ru: Милорад Додик: Само НАТО може да разпали въоръжен конфликт в Босна

Rg.ru: Милорад Додик: Само НАТО може да разпали въоръжен конфликт в Босна

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Rg.ru: Милорад Додик: Само НАТО може да разпали въоръжен конфликт в Босна

 
Въпреки привидно непреодолимите противоречия между трите ключови народа на Босна и Херцеговина (БиХ) – сърбите, хърватите и Босна, невъзможността за създаване на нов Министерски съвет от повече от година насам в страната, няма потенциал за нов междуетнически въоръжен конфликт. Тук обаче все още е възможен негативен сценарий: при интерес от подобно развитие на събития от международен фактор – НАТО. Това съобщи пред кореспондента на “Российская газета” сръбският член на Президиума на БиХ Милорад Додик.

Политикът обясни защо прехвърлянето на Годишната национална програма за сътрудничество със Северноатлантическия алианс в Брюксел и в резултат на това активирането на Плана за действие за членство в НАТО за БиХ стана условие за формирането на нови власти в Босна.

“Има тежка борба, която водят определени политически сили,” каза сръбският лидер. “Крайната им цел е да влезне Босна и Херцеговина в НАТО. От друга страна, ние, представители на Република Сръбска, не искаме членство в Северноатлантическия алианс. Напомняме, че НАТО също ни бомбардираха – Република Сръбска, а по-късно и Сърбия. Историческият факт е, че по време на конфликта в Югославия, хърватите и босненците се радваха на подкрепата на НАТО. Следователно, естествено, те се стремят да ускорят процеса на евроатлантическа интеграция на БиХ. Те вярват, че след това те ще получат още повече политическа подкрепа на Запад, тъй като НАТО е не само военна организация, но и политическа организация. За сърбите от БиХ, самият въпрос за сближаване със съюза, който ни бомбардира, е унижение. Освен това не искаме да преминаваме границата на НАТО със Сърбия по поречието на река Дрина. Не искаме да загубим тази политическа автономия, а също и да загубим нашия приятел – Русия. ”
Междувременно според Милорад Додик е малко вероятно в БиХ да възникне нов въоръжен конфликт. Това се дължи на факта, че светът се е променил, той е станал многополюсен, включително чрез засилване на позицията на Русия на международната арена. “Единственото нещо е че, ако представителите на международния фактор – НАТО вземат такова решение, могат изкуствено да провокират сблъсъци тук. А вътрешните отношения и съперничеството на силите в Босна и Херцеговина не могат да доведат до това”, каза той.

 

Коментар на БА

Изявлението на Додик идва в момент, в който напрежението в ръководството на Босна Херцеговина между представителите на три общности по въпроса за членството в НАТО са на пределно равнище. Проблемът е, че единственият начин на страната до обезпечи националната си сигурност при отсъствието на самодостатъчност и федералната и структура е в рамките на система за колективна сигурност. Додик отказва и това вкарва БиХ в устойчива рамка на несигурност и режим, при който Република Сръбска разчита на друга страна за своята сигурност.

При тези условия да се предполага, че НАТО може да инициира конфликт е провокация, целяща да подкопае стремежа на БиХ да намери колективно решение на националната си сигурност. Тезата за многополюсност на света отвежда към търсене на възможности за разиграване на руската карта.