Ria.ru: Кандидат за еврокомисар се застъпи за удължаването на санкциите срещу Русия

Ria.ru: Кандидат за еврокомисар се застъпи за удължаването на санкциите срещу Русия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Ria.ru: Кандидат за еврокомисар се застъпи за удължаването на санкциите срещу Русия

 

Оливeр Вархели, кандидатът за европейски комисар по разширяването, заяви, че подкрепя разширяването на санкциите срещу Руската федерация, докато няма напредък по споразуменията от Минск.

В четвъртък ще се проведе изслушване в Европейския парламент на тримата останали неодобрени кандидати за еврокомисари от Унгария, Румъния и Франция.  На унгарският кандидат му е предложено портфолио по въпросите за съседството и разширяването. “Що се отнася до Украйна, ние имаме специална отговорност по отношение на тази страна. Трябва да им помогнем да си възвърнат суверенитета над цялата територия на Украйна. Трябва да стоим на тяхна страна. Ще трябва да ги защитим, включително по отношение на възможното разширяване на санкциите във връзка с Русия, тъй като ние не виждаме напредък в процеса в Минск,” каза Вархели, говорейки в комисията по външни работи.

Назначеният европейски комисар, който все още не е одобрен от Европейския парламент, отбеляза, че възнамерява да „използва всички инструменти, с които разполага, за да постигне това“. По-рано официално лице в ЕС заяви пред РИА Новости, че въпросът за по-нататъшното удължаване на икономическите санкции срещу Русия ще бъде разгледан преди крайния срок и във връзка с прилагането на споразуменията от Минск. Санкциите са валидни до 31 януари 2020 г.

 

Коментар на БА

Изказванията на унгарският кандидат Оливер Вархели, личен пратеник на Орбан, на пръв поглед изненадва с недвусмислената и ярка подкрепа за санкциите срещу Русия. В същност той приема политкоректния тон, който му е необходим за да получи одобрение на своята кандидатура от Европейския парламент. Всяка друга позиция би му коствала поста на еврокомисар. Още едно потвърждение от Брюксел, че свалянето на икономическите санкции срещу Русия ще бъде поставено в рамките на по-голяма договореност по споразуменията от Минск, за която настоява президента Макрон.