ЗАЩО ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ПОЛША АНДЖЕЙ ДУДА СЕ ОТКАЗА ДА ОТИДЕ В ИЗРАЕЛ

ЗАЩО ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ПОЛША АНДЖЕЙ ДУДА СЕ ОТКАЗА ДА ОТИДЕ В ИЗРАЕЛ

ОПРОВЕРЖЕНИЕ | DISPROOF

 

ЗАЩО ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ПОЛША АНДЖЕЙ ДУДА СЕ ОТКАЗА ДА ОТИДЕ В ИЗРАЕЛ

 

Iz.ru: Президентът на Полша Анджей Дуда се отказа да отиде в Израел на Световния форум за възпоменание на Холокоста, тъй като нежеланието на Варшава да благодари на Русия за освобождението на Аушвиц и на цяла Полша ще трябва да бъде обяснено. Това мнение изрази на 23 януари руският сенатор Алексей Пушков.

 

„Израелският външен министър лично благодари на Путин за освобождението на Аушвиц. А Дуда се уплаши да дойде. В противен случай той ще трябва да обясни защо Варшава не иска да благодари на Русия за това. Както и за освобождението на Полша, при което нацистите убиха 6 милиона души”, написа Пушков в Twitter.

 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ:

Полският президент Анджей Дуда смята за правилно решението да откаже да посети Израел.

„Организаторът фондацията на господин Моше Кантор (председател на Съвета на фондацията „Яд Вашем“), просто изкриви историята, напълно игнорирайки участието на Полша и нашите войници в борбата срещу нацистка Германия“, каза лидерът на Полша на 23 януари, по време на Световния икономически форум в Давос. Дуда също припомни, че по време на Втората световна война полските войници се бият срещу нацистка Германия заедно със западните съюзници и с войници на Червената армия.

В същото време полският президент благодари на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който по време на речта си на събитие в Израел спомена Полша. По-специално той припомни произхода на името Аушвиц и отбеляза жертвите, направени от поляците, както и въздействието върху тяхната култура.