Най-добър потенциален съюзник на България

Най-добър потенциален съюзник на България

viewed-post-2

Най-добрият потенциален съюзник на България не е ЕС. Не е и САЩ, нито е Русия. Не е Китай, нито ООН. Не са планините или пасищата, реките или моретата, слънцето или звездите. Най-добрият потенциален съюзник на България е животът на изкуствения интелект (ИИ).

 

Какво представлява той? Това е животът, при който машините престават да правят само това, което ние, хората, им казваме да правят и започват да мислят и правят нещата по начин, който ние, хората едва ли можем да си представим. Вече виждаме частици от него. Наскоро една създадена от Google компютърна мрежа се научи сама на играта Го – най-сложната игра, позната на човека – само от наблюдаване на играта и експериментирайки стратегии, които измисляше сама. Тя се научи да играе толкова добре, че победи най-големия майстор на Го сред хората в целия свят с 4-1 в серия от пет мача.

 

Е, добре.  Вече чувам възраженията ви. Го е просто игра. Победата на машината над нас в тази игра не я кара да оживее, както летенето в самолет не превръща пътниците в ангели. Колкото повече компютрите ни заместват в дребните и досадни процеси на мислене, толкова повече свободно време остава на нас, хората, за да се отдадем на по-висши творчески занимания като изкуството. Ако искате да дадете на машините истински човешки предизвикателства, поискайте от тях да рисуват като Пикасо, Ван Гог, Кандински, Търнър или Мунк! Това ще доведе до отделяне на наистина по-висшите интелигентности от посредствените, с амбиции да са ИИ.

 

Миналата година, трима изследователи в Университета на Тюбинген направиха точно това. Те запознаха няколко ИИ с някои известни картини, като ги насърчиха да идентифицират отличителните стилове, и поискаха от тях да приложат тези стилове върху снимка на Некарфронт в Тюбинген. Ето и резултатите:

results

В голямата картина на нещата, все още не сме видяли нищо. Колите без шофьор, които ни карат безопасно, ИИ инвеститорите, които се грижат за нашите финанси, ИИ лекарите, които се грижат за здравето ни – всички те все още не са готови за масово използване. В рамките на едно поколение, обаче, ще бъдат готови.

 

Как ще изглежда нашият свят тогава? Трудно е да си представим. И е лесно да превключим бързо от идеята, че ИИ животът няма да се случи (,а той ще се случи,) до състоянието на страх, че той ще се развилнее неуправляемо. Мили Боже, представете си 50 000 двойници на героя на Арнолд Шварценегер в Терминатор! Подобно на лудитите, унищожожавали фабричните станове, ние се измъчваме в желанието си да убием новото преди то да е пораснало.

 

И все пак ИИ животът ще расте, ще дойде време да го оценим и ще спрем да мечтаем за неговото изчезване, както вече не мечтаем да шием всичките си дрехи на ръка. И ако, недай си Боже, 50000 Терминатори излязат срещу нас, най-добрите ни защитници ще бъдат 50,000 по-напреднали унищожители на Терминатори, които ще сме привлекли в своя защита.

 

В действителност, най-неотложният проблем, свързан с ИИ живота е, че ние не се възпозваме от него достатъчно бързо. Това не е вина на ИИ; а наша собствена. Човешкото общество отчаяно се нуждае от повече работници, квалифицирани за машинно обучение. „Големите данни“ (Big Data ) и науката на данните. Ако не знаете какво означават тези фрази, не сте сами – преди пет години едва ли някой ги е знаел. Едно бързо определение: машинното обучение е в основата на изкуствения интелект. То помага на компютрите да научат за себе си, да се познават, а не просто да ги захранваме с инструкции. Големите данни са данните определящи набори от данни, дълги милиарди редове и с хиляди колони в ширина, прекалено големи, за да се поберат в паметта на един-единствен компютърен процесор. Науката на данните, по-известна като информатика, впряга големите данни, за да направи полезни предвиждания.

 

Повечето авангардни постижения в ИИ живота в момента идват от САЩ, и по-конкретно от Силиконовата долина. Силиконовата долина се слави с най-високата концентрация на таланти, най-гъстата мрежа за споделяне на информация и най-голямата финансова подкрепа от информираните рискови капиталисти (венчър-капиталисти). Въпреки това, училищното обучение в САЩ като цяло, с изключение на най-високите ешелони, е толкова посредствено, бюрократизирано и обсебено от предразсъдъци, свързани с раса и пол, че вътрешното предлагане на ИИ-компетентни продукти е много по-малко от търсенето. Освен това, огромните печалби, генерирани от високотехнологичните фирми и споделени с топ работниците вдигат местните цени на жилищата до небесата и служителите, печелещи 100000 долара годишно, напр., се чувстват като втора класа граждани.

 

Лондон е главният център за ИИ иновации в Европа. Подобно на Силиконовата долина, Лондон отговаря на огромен дял от търсенето от страна на работодателите, внасяйки квалифицирани работници, главно от други държави в ЕС. При по-малка подкрепа от рисковия капитал, привлекателнотта на Лондон за квалифицираните европейци, свързана със заплащането и ползите в ИИ сектора, е по-слаба, отколкото в Силиконовата долина. Въпреки това, превъзходството на Лондон в глобалните финанси поддържа цените на жилищата високи и свива реалната покупателна способност.

 

Представете си възможностите за България! България има солидна култура в областта на математиката и компютърните науки, добре развита ИТ инфраструктура, ценен опит в подизпълнението с глобални ИТ фирми и добра репутация в разработката на софтуера. Голяма част от работната сила говори английски език, а въпреки че ИИ животът не се интересува от това, английският в момента е от съществено значение за добра комуникация с базираните в САЩ и Великобритания ИТ фирми. България предлага евтини жилища, ниски разходи за живот и съвременни удобства. Тя се радва на свободна търговия и относително свободно движение на хората в рамките на ЕС и достъп до фондовете за развитие на ЕС. Данъчните ставки са ниски, правните договори обикновено се прилагат, а големите нарушения могат да бъдат обжалвани пред ЕС.

 

Достатъчни ли са тези компоненти, за да се превърне България в център за развитие на ИИ? Отговорът е ”не“.. Подобно на ситуацията в други държави, повечето от сегашните български програмисти трябва да се преквалифицират, за да се справят с големите данни, науката на данните и машинното обучение. Едно цяло ново поколение трябва да бъде обучено. Самите учители също се нуждаят от преквалификация. Това не може да се случи за един ден.

 

Нещо повече – в човешкия живот възможностите никога не идват сами. Хората трябва да ги грабват, но рядко го правят. Каква е причината? Навик, инерция, зона на комфорт с познатото. Ако един нов подход е толкова добър, ние се чудим защо всеки друг вече не го използва. Майката природа е забелязала този недостатък много отдавна, и е изработила два интелигентни начина да се справи с този проблем. Единият  от тях е цикълът на живота и смъртта: подмяна на старите поколения с по-млади. Другият е гладът: силно желание за нещо, което нямаме.

 

Какво ще кажете за това, хора на България? Удовлетворява ли ви да сте най-бедната страна в ЕС? Искате ли да оставите на другите държави и култури да носят рисковете от развитие на ИИ, а вие да чакате ползите да стигнат и до вас? Или искате да прегърнете новия ИИ живот, активно подпомагайки неговото развитие и да се насладите на радостта и материалните изгоди от откритията? С една дума, бихте ли забранили по-скоро колите без шофьори или ще подпомогнете тяхното проектиране, тестване и производство?

 

Изборът е ваш.

 

От Кент Осбанд

 

Превод от английски език: Саша Николова

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…