Българин ли е прототипът на един от анти-героите на Джордж Оруел?

Българин ли е прототипът на един от анти-героите на Джордж Оруел?

viewed-post-11
В разгара на испанската гражданска война Сталин заповядва да се започне разправа с Работническата партия за марксистко единство (POUM). Тази партия е създадена по времето на Втората испанска република и обединява леви сили, които не приемат диктата на Кремъл. За кратко време POUM успява да надмине по численост сталинистката комунистическа партия на Испания. Още в началото на гражданската война, към POUM се присъединява и английският писател Джордж Оруел. През 1937-ма година партията е забранена, а нейни активисти, включително и Оруел са изправени пред съда в показни процеси по съветски образец., които историците наричат „Московските процеси“ в Барселона. Един българин ръководи кампанията за оклеветяването на POUM.

poster spain
Повечето литературни критици смятат, че прасето Квик (Squealer), шеф на пропагандата в приказката на Оруел „Фермата на животните“, онова прасе, което умее да манипулира вестниците, да превръща с лекота „черното в бяло“ и да оклеветява „враговете“, олицетворява Вячеслав Молотов. Действително протежето на Сталин върши именно това в реалната Ферма – Съветска Русия. Той прилича и физически на Квик. Оруел описва Квик така: „Сред тях се открояваше едно дребно тлъсто прасе на име Квик, с много кръгли бузи, игриви очи, чевръсти движения и писклив глас“. 

 Други изследователи на творчеството на Оруел смятат, че прасето Квик всъщност е партийният орган „Правда“. Но писателското въображение често работи другояче – дали първообразът на Квик не е персонализация на един българин, който клевети и преследва самия Оруел?

Джордж Оруел
Джордж Оруел

Първите щрихи на образа на Квик и някои други по-дребни животни в приказката на писателя, според мен, се оформят от личния сблъсък на Оруел със сталинистките методи в Испания. Именно в барселонската „животинска ферма“ по време на гражданската война, масирано се оклеветяват дейците на POUM. Разгръща се дезинформационна кампания в контролираните от Кремъл испански вестници, за да бъдат омаскарени тези хора като предатели на републиката и фашисти. Следват арести, убийства на някои от ръководителите на POUM, сред които и на председателя на партията Андреу Нин. POUM е забранена. За първи път извън Съветска Русия в Каталония се провеждат показни процеси, подобни на тези срещу Каменев и Зиновиев.И така са наречени още тогава – „Московските процеси“ в Барселона. Джордж Оруел също попада под ударите на сталинистите, но тъй като не са успели да го заловят е съден задочно.

Стоян Минев
Стоян Минев
Клеветническата кампания, която трябва да окаля дейците на POUM се ръководи от българина Стоян Минев. Той е изпратен в Испания главно с тази цел – да организира омаскаряването на противниците на Сталин и така да подготви почвата за московските процеси. Оруел вече познава добре съветските методи, но за първи път е техен пряк свидетел и понася върху себе си ударите на сталинистката пропаганда. Няма информация дали апаратчикът на Коминтерна Стоян Минев и английският писател Джордж Оруел са се познавали лично в периода преди гоненията срещу POUM. Но от множеството свидетелства на оцелели дейци на партията е ясно, че в републиканска Испания са знаели за зловещата роля на Минев за дискредитирането им в печата. Моето предположение, че Стоян Минев е първообраза на пропагандното прасе Квик във въображението на Оруел, може и да не е вярно. Но със сигурност авторът на „1984“ и „Фермата на животните“ е бил напълно наясно с механизма за фабрикуване на обвинения за показните процеси. В документалната си книга за онзи период „Почит към Каталония“ той пише, че обвиненията в шпионаж срещу POUM се основават единствено на статии в контролирания от Сталин печат и фабрикациите на инфилтрираната от съветски агенти тайна полиция на републиката. А тези операции са били ръководени от Минев. 
Но само статии във вестниците изглежда не са били достатъчни и Стоян Минев решава да публикува специална книга с фалшиви обвинения, клевети и манипулирани документи срещу подсъдимите. Майсторът на коминтерновската пропаганда нарича книгата „Шпионаж в Испания“. Автор на фалшификата е колективният псевдоним „Макс Ригер“. По идея на Стоян Минев предговорът е написан от известния католически писател Хосе Бергамин. По указания на Минев няколко журналисти пишат доносите, като последната редакция е негова. Миналата година стана ясно от обемния исторически труд на Борис Володарски*, че човекът на НКВД Александър Орлов също е участник във фалшификата на Минев.
 
Изследователят на Втората република в Испания Агустин Гиламон** също пише, че Стоян Минев е ръководител на кампанията за оклеветяване на Работническа партия за марксистко единство (POUM), както и за манипулиране на правосъдната система. Според Гиламон, апаратчикът на Коминтерна Минев и създаденият за тази цел щаб на контролираната от Москва испанска комунистическа партия не оставят нищо на случайността и предоставят на прокуратурата всички възможни извори за осъждането на обвиняемите. А в голямата си част тези материали са груби фалшификати.
Фалшификатът на Минев с псевдоним
Фалшификатът на Минев с псевдоним „Макс Ригер“
В книгата „Испанският марксизъм срещу съветския комунизъм“***, авторите Виктор Алба (пряк участник в онези събития) и Стивън Шварц описват някои от методите за омаскаряването на убития по-късно председател на POUM Андреу Нин. Машината за доноси на Стоян Минев първоначално пуска компромати за Нин, които го обвиняват, че никога не бил работил и парите идвали явно от Адолф Хитлер. В течение на клеветническата кампания обвиненията вече не се свеждат само до компроматни подхвърляния за корупция, а във вестниците се публикуват открити обвинения за колаборация с фалангистите и шпионаж. Последният удар на Стоян Минев в навечерието на процеса е книгата „Шпионаж в Испания“.
 
Кой всъщност е Стоян Минев? Един български болшевик, висш функционер на Коминтерна, любимец на Сталин, който се подвизава под множество различни имена. Майсторът на мръсната пропаганда е познат също като „Иван Петрович Степанов“, „Лоренцо Ванини“, „д-р Шаварош“, „Лебедев“, „Иванов“, „Ришар“, „Фоциус“ а също с кодовите имена „Каутски“, „Морено“, „Бернардини“ в кореспонденцията на Коминтерна.
 
Някога Шекспир бе писал: „Туй, което зовем ний „роза“, ще ухае сладко под всяко друго име.“**** Какъв е дъхът на човека на Москва с многото псевдоними? За него и за неговите господари и съратници Джордж Оруел пише в едно писмо до своя приятел Хом: “ Можеш да помиришеш – смърди. Всички морално чисти хора разбраха още от 1931 година, че руският режим смърди“.
 
Повечето изследователи на гражданска война поставят дейността на Стоян Минев като съветник на сталинистката компартия в Испания наравно или дори на по-високо равнище от другите пратеници на Коминтерна. А те са хора, които в един или друг период са ръководели комунистическите партии на своите страни – италианецът Палмиро Толиати, аржентинецът Виторио Кодовила, унгарецът Ерньо Герьо. В България Минев е почти неизвестен. Единствено историкът-испанист проф. Драгомир Драганов***** беше написал кратък коментар преди 26 години към анализа на Стоян Минев за причините за провала на Втората република. Не е ясно дали Минев е посещавал родината си след съветската окупация на България Здравето му се влошава в началото на 40-те години и Минев вече не е толкова активен. В края на живота си се занимава с научна дейност. Няма данни това да е било „политическа“ болест и затова да се е оттеглил. При Сталин е нямало подобен вариант. Още по времето на гражданската война в Испания, съветският консул в Барселона Владимир Антонов-Овсеенко е отзован, осъден на един от показните процеси в Москва и екзекутиран през 1938 година. Същата е участта и на съветския посланик в Мадрид Марсел Розенберг, който е разстрелян същата година.
 
В края на краищата „московските“ показни процеси в Барселона завършват с шумен провал. Стоян Минев многократно предупреждава Коминтерна, че съветската инфилтрация в испанската съдебна система е недостатъчна. В строго секретния си доклад до Москва след процеса, Стоян Минев нарича меките присъди скандални. А Москва е искала смъртни присъди, по подобие на процедите в Съветска Русия. .Падат всичките скалъпени обвинения за шпионаж. Има осъдени, но за размириците в Барселона през 1937 година, известни като „майските събития“. Тогава има сблъсъци между различни фракции на републиканците.
Политическа проява на POUM в Барселона
Политическа проява на POUM в Барселона
В заключение бих искал да се върна към моето предположение, че Стоян Минев е прототипа на прасето Квик(Squealer) от анти-утопията на Джордж Оруел „Фермата на животните“. Един от споменатите по-горе автори Виктор Алба (литературен псевдоним на испанеца Пере Пагес), който най-убедително анализира мрачната дейност на пратеника на Коминтерна, всъщност е гид и преводач на Оруел в Каталония от самото начало на престоя му там.

* Stalin’s Agent: The Life and Death of Alexander Orlov
Boris Volodarsky. Оxford University Press
** El terror estalinista en Barcelona 1938 Agustín Guillamón
 Aldarull & Dskntrl.ed!, 2013
*** Victor Alba, Stephen Schwartz Spanish Marxism Versus Soviet Communism: A History of the P.O.U.M. Transaction Publishers (February 28, 2009)
**** Превод Валери Петров
*****Драгомир Драганов „Сталинизмът, Коминтернът и гражданската война в Испания в доклада на Ст. Минев до Президиума на ИККИ „Причините за поражението на испанската република“. В сб. Коминтернът, ВКП(б), БКП, София 1990

Оставете коментар

Още
Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Откъс от Лудвиг фон Мизес, “Всесилната държава” (1944), Издателска къща МаК     Опитите да се решат политическите проблеми на…
Нацистските корени на гретенизма

Нацистските корени на гретенизма

Лозунгът на много от съвременните леви „Ние не сме леви или десни, ние вървим напред“ е исторически наивен и политически…
„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

Най-големият въпрос, пред който е изправена цяла Европа сега е свързан с проточилото се излизане на Великобритания от Европейския съюз,…