Zero Hedge вече и за българска употреба

Zero Hedge вече и за българска употреба

zerohedgelogoandtylerd2016 (1)

Острието на руската пропаганда в Америка, българинът Даниел Иванджийски, рядко беше използвано за хибридни операции в България. На практика неговият финансов блог Zero Hedge е почти неизвестен у нас. Но онзи ден Иванджийски беше задействан и в България от Боян Чуков, бивш служител на комунистическото външно разузнаване. Изглежда руските центрове за информационна война срещу България изпитват затруднения, за да се принудят накрая да пуснат Zero Hedge и за местна консумация. А тезата на Чуков е особено важна за Кремъл, както личи още от заглавието на статия, публикувана в открито проруския сайт „Поглед“: „Берлин и София заедно срещу „ястребите“.

 

Боян Чуков
Боян Чуков

Руската страна беше особено изнервена от възможността за  общи действия в Черно море от натовски държави и Украйна. В България беше разигран истински театър от премира Борисов около идеята за черноморска флотилия, като беше поставен в неловко положение не само румънският президент, но на практика Борисов публично бламира българския президент и двама свои министри.

 

Този театър  трябваше да се изиграе  преди срещата на високо равнище на  НАТО във Варшава, която ще се проведе на 8-ми и 9-ти юли. Русия оказа натиск върху българския министър председател, който услужливо й се огъна. На  руската пропаганда  обаче й трябваше и някакъв западен гръб, за да не излезе, че това е просто самоинициатива на Борисов. И бившият разузнавач Боян Чуков използва обстойно анализа на Иванджийски и неговите интерпретации на германската позиция: „Медията Zero Hedge коментира думите на Щайнмайер (германският външен министър) по следния начин:

„И изведнъж всичко се дезинтегрира рязко, когато Щайнмайер…отправи жестока критика към НАТО за разгръщането на войнствена политика срещу Кремъл, описвайки тази политика като подстрекаваща към война (warmongering), според Bild. Като с щракване с пръст тази фикция за едно „невинно“ НАТО, което реагира на провокациите на дяволска Русия, избухна в пламъци…“. Щайнмайер декларира, че „в днешно време, не трябва да се утежнява ситуацията с дрънкане на оръжие и войнствена риторика. Този, който мисли, че символичните военни паради по източната граница на НАТО фаворизират климата за сигурност, се е объркал.“

 

Използването на Zero Hedge в руската пропаганда срещу България е нещо съвсем ново. Този сайт беше пазен главно за западна консумация. Но при изчерпването на ресурсите на местните руски дезинформационни центрове – Иванджийски също беше вкаран в употреба. А до неотдавна подобна беше и схемата с Георги Готев и EurActiv. Руската пропаганда използваше този българин със задачата да прокарва руската дезинформация главно на Запад- в сърцето на Европейския съюз, Брюксел. Но отново поради липса на други източници, вербуваният от някогашната Държавна сигурност журналист*, беше компрометиран и поведе чисто българска битка срещу наши политици. Под ударите му попадна българският евро-комисар Кристалина Георгиева, бившият външен министър Николай Младенов и сегашният посланик на България в ООН Стефан Тафров.

 

Даниел (Дан) Иванджийски е безспорно способен финансов анализатор и се справя добре като собственик и един от авторите на Zero Hedge под колективния псевдоним „Tyler Durden“. Сайтът е регистриран в България на същия адрес, както и сайта „Строго секретно“ на бащата на Дан – Красимир Иванджийски**. Българският и американският сайт си приличат по отношение на бомбастичните заглавия на конспиративни статии. Ето един пример: „Третата световна, ключът е на „старт“ – НАТО планира атака през август“, под това заглавие Иванджийски – баща публикува последната си статия в „Строго секретно“. В нея се визира бъдещата среща на високо равнище на страните-членки на НАТО през юли във Варшава. В статията се внушава, че на тази среща ще бъде взето решение за започване на война. Иванджийски – син е по-внимателен, но често, наред с финансовите анализи се появяват и статии в стила на баща му: „Идващата  война ще реши  безработицата и проблемите с икономическия растеж“.

 

До миналия месец само можеше да се предполага, че „Tyler Durden“ е колективен псевдоним. Но един от авторите в този сайт за всяване на песимизъм към американската финансова система, Colin Lokey, реши да разкрие истината. Оказа се, че трима души, сред които и Дан Иванджийски, използват името на героя от книгата и филма „Боен клуб“. Преди няколко седмици в голямо интервю за „Блумбърг“, Colin Lokey сподели: „Не мога да бъда по 24 часа в денонощието мажоретка на Хизбула, на Москва, на Техеран, на Пекин, а вече и на Тръмп. Това е погрешно. Точка. „Нарушилият клубната омерта  анализатор подробно разказва за политическия натиск да представя света така: „Русия = добро. Обама = идиот. Башар Асад = доброжелателен лидер. Джон Кери = тъпак. Владимир Путин = голям лидер в историята на държавното управление“.

 

Оказа се вярно онова, за което само се предполагаше, че Иванджийски служи на руските интереси и песимистичните анализи на американската финансова система  не са само плод на личната му омраза и отмъстителност. Преди да започне сайта Zero Hedge, Дан Иванджийски сам е работел в хедж фонд, но срещу него започва официално разследване за незаконно използване на вътрешна информация, след което му забраняват да работи на борсата.

 

Professor Craig Pirrong
Професор Craig Pirrong

Разкритията на Colin Lokey дават някои от отговорите – кой е Иванджийски и какви цели преследва Zero Hedge. От много години американският професор по финанси Craig Pirrong*** пише в своя блог Streetwise Professor за пропагандните тези на Иванджийски, които обслужват Москва. Нещо повече, професор Pirrong смята, че Иванджийски надминава дори руската пропагандна телевизия RT в „безсрамната“ си подкрепа за Путин. И не се спира пред нищо – от забавните твърдения, че Крим и Фолклендските острови са подобни казуси до откровените глупости, че Шеврон**** все още е част от империята на Рокфелер. „Да, пише професорът, но до 1910 година“.

 

В една от статиите си за Иванджийски, Craig Pirrong отбелязва: „Предполагах от години, че Zero Hedge е операция за влияние на Кремъл. Сайтът не прави нищо и сега, за да ме разубеди. Напротив. Zero Hedge циментира това мое предположение“.

 

Осветяването на българина миналия месец от Colin Lokey може би е дало основание на Боян Чуков да не се притеснява повече и открито да ползва пропагандно сайта Zero Hedge и за местна, българска употреба.

 

От Константин Мишев

 


* Георги Готев е син на покойния журналист и също разузнавач Горан Готев, който работи в чужбина най-продължително време като кореспондент на БТА и на в. „Дума“ – над 25 години. По данни на Кoмисията по досиетата е щатен служител на ДС – Първо главно управление, назначен за началник отделение през 1967 година и преназначен за зам.-началник отдел през 1973 година.

** Красимир Иванджийски от 1994 г. е издател и главен редактор на вестник „Строго секретно“. Преди промените е дългогодишен сътрудник на органа на комунистическата партия в. „Работническо дело“. От 1978 г. завежда бюрото на вестника за Централна Европа – Прага, Виена, Варшава, а от 1985 г. – бюрото за Африка – Етиопия и Зимбабве. Представя себе си за първия геостратег на Източна Европа, което се приема с насмешка от политолози и журналисти.

***Craig Pirrong е професор по финанси в Хюстънския университет (University of Houston) и също директор на Института за глобален енергиен мениджмънт към Bauer College of Business в същия университет.

**** Дезинформациите на Иванджийски за Шеврон са по времето, когато компанията правеше проучвани на залежи от шистов газ в Източна Европа. Тогава българския парламент забрани изобщо да се направят сондажи дали има шистови находища у нас.

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…