Може ли Южeн поток да се възроди?

Може ли Южeн поток да се възроди?

Photo: БГНЕС
Photo: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Наскоро висшето ръководство на Газпром заяви, че „Газпром може незабавно да размрази Южен поток“ (tass.ru), след по-ранни коментари на Путин, че „Южен поток определено не е отменен“ (reuters.com), в противовес на предишни изявления, че проектът е „затворен завинаги“. Въпреки последното затопляне на отношенията между Русия и Турция, Южен поток очевидно все още е предпочитан вариант за Газпром, в сравнение с Турски поток, който също се появява, за да бъде погребан, поне за известно време – чрез изграждане на тръбопровод, директно достигащ територията на ЕС, Москва ще избягва проблемния посредник, какъвто Турция винаги е била (фактор, който по същество миналата есен свали от преговорите проекта Турски поток още преди да възникне конфликта между Москва и Анкара).
Новите декларации за Южен поток бяха придружени от многократни уверения от някои от западнобалканските страни, че те все още са ангажирани с Южен поток – Словения (sputniknews.com),Сърбия (inserbia.info). Българският екс-президент Георги Първанов се изказа в полза на съживяването на Южен поток по време на посещението си по повод на неотдавнашния конгрес на управляващата партия на Путин „Единна Русия“. (novinite.com)

 

От къде идва този нов оптимизъм за Южен поток?
Първо, вижда се много ясно, че руснаците искаха да върнат Южен поток отново на дневен ред поне от една година, когато преговорите по Турски поток зациклиха. Писах за основните проблеми в отношенията между Русия и Турция преди година в подробни мои публикация за IFRI (ifri.org), сочейки, че Турция е проблемен партньор за Газпром, защото тя винаги иска да постигне максимална полза от своето положение на транзитен посредник. Поради това, преговорите по Турски поток в крайна сметка се сринаха – Турция поиска допълнителни отстъпки за доставен газ. Ако разговорите се възобновят, ще стане съвсем ясно, че Газпром ще се изправи отново пред подобни проблеми. Можете спокойно да се обзаложите, че скорошното възраждане на Южен поток ще бъде ясна индикация, че директен газопровод към ЕС през Черно море е по-предпочитан вариант за Газпром, отколкото да се занимава с такава трудна транзитна страна, каквато е Турция. Възможно ли е възраждане?
Е, проблемът на подводните газопроводи на Газпром, планирани с цел да заобикалят Украйна е, че те не просто са в морето – те в крайна сметка свършват на териториалната суша на държавите членки на ЕС. И затова обектите/проектът трябва да отговорят на правилата на ЕС – които Газпром категорично не желае да следва. Това беше проблемът с двата основни подводни газопровода за Европа, които Газпром вече се е опитала да строи. Южен поток е замразен, защото предишното българското правителство е нарушило правилата на ЕС, като дава разрешение за строеж за изграждането на проекта. Но проблемът продължава да съществува дори и с Nord Stream, който вече се изгражда: през годините около една трета от капацитета на газопровода основно е замразена, защото Газпром не иска да се съобрази с правилата за достъп до територията на трета страна от ЕС за разширение на Nord Stream, газопровода Opal, настоявайки за 100% освобождаване от правила на ЕС за този газопровод.(reuters.com)
Кремъл, както винаги, се опитва да постигне целите си и да преодолее европейските регламенти чрез политически средства. Засилване на евроскептицизма и проблемите в рамките на ЕС – Brexit и неговите последици, нарастващия евроскептицизъм в Австрия – видно от резултатите на последните президентски избори (Австрия е ключов играч в двата случая – Северен поток и Южен поток), усилване влиянието на AFD (AFD е популистка, дясна и евроскептична политическа партия) в Германия, която подкопава силите на Ангела Меркел – ясно водят към това, че всички тези събития обикновено отслабват Европейската комисия и нейната решимост да защитава прилагането на правилата на ЕС в целия континент. Политически отслабналият ЕС в крайна сметка може да прибегне до по-широки изключения от тези правила в целия континент, в опит да се предотврати разширяването на евроскептицизма в страните членки на ЕС. Не се заблуждавайте: Кремъл също гледа отблизо динамиката на българската политика и спадането на одобрението на текущото българско правителство, и търпеливо очаква потенциалната смяна на правителството (sofiaglobe.com), както го прави по отношение на други европейски страни – Франция и Германия, на първо място (и двете страни са изправени пред общи избори през 2017 г., с ясни предизвикателства пред сегашните лидери Оланд и Меркел).
Така че, становището на Кремъл е, че крайно време е да се съживи Южен поток, просто да го задържа актуален, докато моментът дойде.
За България изборът е ясен: или да развива разнообразието, диверсификацията на газовите доставки и да продължи с проекти като Eastring и развитието на офшорния производствен потенциал на Черно море (както съседна Румъния, която вече е обезпечила независимост от доставките на Газпром naturalgaseurope.com), или да се превърне в нова, любима транзитна бананова република на Газпром. Само един поглед към картата на цените на природния газ в Европа дава ясна представа: повече разнообразие и конкуренция, по-евтин газ за потребителите в целия континент. Винаги имайте това предвид.

От Владимир Милов

Оставете коментар

Още
Безсребреникът Путин и клеветниците

Безсребреникът Путин и клеветниците

  … Като същински маладец отговори другарят В. В. Путин на младенеца, „дръзнал“ да постави въпроса: „Ваш ли е онзи…
Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

  В руския смисъл Навални не се жертва, а продължава делото си. За да си руски лидер, трябва да си…
България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

Ще бъде най-голямата грешка от наша страна, ако накажем всички граждани на братска държава в полза на македонистите, които насаждат…