Една седмица до изборите в САЩ

Една седмица до изборите в САЩ

american-flag-wikimedia-commons

 

Остава една седмица преди американските гласоподаватели да се отправят към урните, за да изберат следващия президент и единственото сигурно нещо в тези избори е, че и двамата кандидати си поделят ненавистта на 60% от гражданите на САЩ, както сочат множество анкети и проучвания. Списанието Wall Street Journal определя много сполучливо гласуването на 8ми ноември като избор между “мошеничка и клоун“. Самият факт, че двама кандидати с толкова много негативи стигнаха до финиша в най-старата демокрация в света показва, че нещо се е объркало в избирателната система на САЩ. Можем само да се надяваме, че политическият елит на страната ще осъзнае това и ще извърши нужните реформи. В противен случай ще настъпят тежки времена за Америка. Междувременно, изборите ще се проведат по график и един от двамата нежелани кандидати ще стане следващият президент на Съединените щати и най-могъщият човек на земята. Да, но кой от двамата?

 

Общоприетото схващане, че Хилари Клинтън е непобедима не е от вчера. Тази нагласа се засили след 7 октомври т.г., когато беше оповестена видеокасета отпреди 11 години, на която Доналд Тръмп казва отвратителни неща по адрес на жените.  Това доведе до призиви за неговото оттегляне от страна на някои видни републиканци и инжектира адреналин в кампанията на Хилари. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Пол Райън, даже съобщи, че няма да подкрепя кампанията на Тръмп. Такава публична проява на отказване от собствен кандидат е твърде рядка и необичайна. Г-жа Клинтън, така или иначе вече водеше в допитванията със значителен марж и имаше значително предимство в избирателната колегия. Въпреки всичко, след като шокът от касетата с открит сексуален характер намаля, се появиха признаци на връщане към Тръмп сред републиканските и независими избиратели и резултатите от допитванията започнаха да се доближават.

 

Изневиделица, миналия петък, едно съобщение от шефа на ФБР, Джеймс Коми, подейства като бомба и изпрати надпреварата в неизследвана територия. Коми написа на лидерите на Конгреса, че ФБР е възобновило разследването по скандала с електронната поща на Хилари Клинтън, което бе прекратено през юли миналата година, с решението Клинтън да не бъде обект на съдебно преследване. Официалната причина е откриването на хиляди, а може би дори стотици хиляди от съответните електронни писма на компютъра на Антъни Уейнър, съпруг на сътрудничката на Клинтън, Хума Абедин, който е разследван за сексуални престъпления срещу непълнолетно момиче. Неофициалната информация е, че Коми е обезпокоен от големия брой оставки на служители на ФБР, изразяващи недоволството си, че Клинтън няма да бъде съдена, въпреки че тя очевидно е нарушила законите.

 

Всичко това означава, че седмица преди изборите Хилари Клинтън е вече официално обект на наказателно разследване за това, че е нарушила закона. Също така стана известно, че администрацията на Обама, в лицето на главния прокурор, Лорета Линч, се е опитала да разубеди Коми да не възобновява разследването. Интересно за нас е защо Линч, която по конституция е шеф на Коми, просто не му е наредила да не прави това. Логичното обяснение е, че това вероятно щеше да предизвика още по-голям скандал и да замеси администрацията в съмнения за манипулиране на изборите.

 

Тепърва предстои да видим какво ще е пълното въздействие на тази хвърлена в надпреварата бомба, но вече е ясно, че то ще бъде значително и в помощ на Тръмп. В неделя сутринта двете най-уважавани допитвания за изборите, ABC / Washington Post и Business Daily / TIPP, показаха де факто изравнен резултат за кандидатите (Клинтън 46: Тръмп 45), в сравнение с четири пункта предимство средно за Клинтън в сайта realclearpolitics.com, преди съобщението на Коми от миналия петък.

 

Няколко други аспекта от допитванията на ABC / WashPost също са от интерес и трябва да ги споменем тук. Докато 63% от поддръжниците на Клинтън казват, че разследването няма да се отрази на избора им, 1/3 от избирателите и 7% от подкрепящите я заявяват, че са по-малко склонни да гласуват за нея.

 

Освен това, от информацията в проследяващите анкети става ясно, че през уикенда е отчетено значително насочване на подкрепа към Тръмп. Така, 66% от републиканците сега заявяват, че не одобряват решението на Райън да не подкрепи кампанията на Тръмп и одобрението за магната сред бялото население на САЩ се е увеличила с до 15% и отгоре, докато подкрепата за Хилари сред другите етноси (68%) все още е под тази за Обама през 2012 г. ( 80%). Тръмп вече води и сред католиците със солидния марж от 57%, в сравнение с 36% за Клинтън.

 

Политическите коментатори, които все още очакват Клинтън да спечели, се позовават на силното и предимство в избирателната колегия, както и на резултатите от ранното гласуване, където тя явно има добри резултати. Повечето наблюдатели, обаче, очакват резултатите да бъдат много по-близки, отколкото изглеждаше само преди седмица и вече не изключват възможността за изненадваща победа на Тръмп.

 

Много от професионалните наблюдатели, следящи допитванията, сега са насочили вниманието си към вероятния ефект от изненадата, поднесена от Коми, върху второстепенните избори. Ако нарастващата подкрепата за Тръмп, която се наблюдава в последно време, се повтори и в надпреварата за Камарата и Сената, това увеличава възможностите на добрата стара Републиканска партия да държи и двете камари на Конгреса. Едно такова развитие в известна степен гарантира и че евентуалната победа на Хилари Клинтън и статутът и на президент, обект на наказателно разследване, ще положи началото на нова политическа война във Вашингтон.

 

Алекс Алексиев

Оставете коментар

Още
Безсребреникът Путин и клеветниците

Безсребреникът Путин и клеветниците

  … Като същински маладец отговори другарят В. В. Путин на младенеца, „дръзнал“ да постави въпроса: „Ваш ли е онзи…
Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

  В руския смисъл Навални не се жертва, а продължава делото си. За да си руски лидер, трябва да си…
България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

Ще бъде най-голямата грешка от наша страна, ако накажем всички граждани на братска държава в полза на македонистите, които насаждат…