Информационната война – „ръководство за индивидуална защита“

Информационната война – „ръководство за индивидуална защита“

propaganda

1    2

Картинки от Flickr / mh370investigation.com

 

„Ceux qui peuvent vous faire croire en des absurdités pourront vous faire commettre des atrocités“ 1

 

Дори да сме много гладни, като правило не ядем храна която сме намерили на пътя. Никой от нас не би вдигнал стъпкан нахапан сандвич от тротоара за да яде от него. А ако вместо сандвич пред нас да се изпречи недокоснато парче торта на чист поднос? Дори тогава, колкото и примамлив да е видът ѝ, у нас винаги ще има дълбоко вкоренено чувство на подозрителност към изоставената от други храна. На инстиктивно ниво очакваме че консумирането на храна идваща от неясен източник по някакъв начин ще ни навреди. Едно от първите неща, на които учим малките е именно това – не всичко което може да се вземе в ръка става за ядене или дори за опитване.

 

При цялата ни предпазливост към храната „за тялото“, и особено в днешно време – към нейния произход и качества – учудващо е с каква готовност огромната маса хора са склонни да прилапат „храна за разума“ с най-съмнителен вид, непроверена и очевидно без полезна стойност. Достатъчно е само да съвпада с конкретни, възприемани на емоционално ниво вярвания. Дори знаейки че поглъщаме информационен боклук, повечето хора са готови да го пренебрегнат с аргумент от типа „те и без това всички лъжат“. По същество това означава – „знам че ям нечистотии, ама нали ми е вкусно“. Неволно се замисляме каква ли част от човешкия род щеше с доволство да яде и физическите нечистотии, само да бяха сладки на вкус, пък нека да са отровни.

 

Истината, и тя постепенно се осъзнава и на най-високо институционално ниво, поне там където има работещи институции, е че от години тече една необявена война, чиято основна цел е просто властта върху вашето мнение по дадена тема. За едни играчи са важни едни теми, за други играчи други. Но вашият мироглед и вашето мнение са това, което трябва да бъде завладяно. И колкото повече сила и значение има мнението ви – а в днешния свят тази сила непрекъснато нараства – толкова по-ожесточена ще става войната за контрол над него. Целта е да бъде спечелено вашето неотклонно внимание в онзи средно един час и половина, който прекарвате консумирайки новини и информация онлайн или пред телевизора.

 

Щетите, които понасяте не са пряко осезаеми, поне на първо време – нито губите пари, нито ви се причинява болка – даже напротив, забавлявате се. В дългосрочен план обаче, насочените информационни атаки могат да влияят на мнението на стотици хиляди, и чрез тях да торпилират процеса на вземане на решения в цели общества и то използвайки силите на свободното общество срещу самото него, да уронват стабилността и просперитета му, ако не могат директно да ги обърнат в посока надолу. Така в крайна сметка информационната война опосредствено удря и върху първоначалните си жертви – онези които уж са се забавлявали. Но отнема време да се видят ефектите и усилия да се разбере връзката между причини и симптоми. Единственото сигурно е, че поглъщането на информационен боклук неизбежно води до епидемия от глупост, предразсъдъци и страх.

 

Предлагаме няколко общи съвети, насочени към публика която няма познания по теория на информацията и прилагането й в хода на информационна война. Използването им може да намали шансовете човек да се окаже жертва на пропагандата и дезинформацията, които се изливат от огромен брой източници, всеки със собствена план-програма.

 

Умишлено са избрани по-абстрактни формулировки и се избягва политизация – информацията като всяко оръжие не е патент на една или друга страна и нямаме за цел да нарочим един отбор „добри“ и един „лоши“. Умишлено не се посочват поименно нито сайтове, нито вестници, нито автори. Целта е тези съвети да бъдат доколкото може универсално приложими и да бъдат валидни дори да са прочетени дълго време след като са били написани.

 

  1. 1. Приемете информационната война като част от заобикалящата ви реалност

Една съпровождаща ни постоянно трудност в съвременната информационна среда е и ще продължава да бъде тази да подберем най-точната и актуална информация за света около нас от увеличаващо се множество източници. Целта на немалка част от актьорите на полето е противоположна на вашата – не да ви снабдят с обективната истина и анализ, а да наложат собствения си разказ. Да имате предвид тази тяхна мотивация е първата важна стъпка към изграждането на вашия имунен механизъм против заблуди.

 

  1. 2. Изчистете канала от безсмислен шум

За да се преборите с потопа от противоречащи си парчета информация, силно вариращи по своята достоверност и точност, започнете с филтриране на очевидните опити да бъдете дезинформирани. Това са източници произвеждащи силно емоционални репортажи без фактологична стойност, групи от множество източници препечатващи едни и същи текстове, автори склонни към крайни епитети и език. Не следвайте, отдалечете се и игнорирайте авторите на такъв тип съдържание, онлайн или по телевизия или радио. Без значение дали съобщенията им са в съзвучие с вашите виждания, те не са достоверни източници и са склонни волно или неволно да подвеждат аудиторията си. Единствената полза от тях е да ви информират за настроенията в техния собствен „лагер“, но това едва ли ви интересува и в такъв случай случай те само ви губят ценно време.

 

  1. 3. Създайте си „бял списък“ на надеждни и доверени източници

Самозаблуда е че следването на 20 източника на новини ще ви направи по-добре информиран отколкото следването на 3-5, дори да имаше 20 качествени източника на новини. Ограничавайки броя на създатели на съдържание, които следвате до няколко, които са утвърдени и се ползват с масово доверие ще ви спести време и ще ви улесни да сте „в час“ със събитията имащи реално значение. Помнете че в днешната информационна среда изборът какво и кого да игнорирате е почти толкова важен колкото какво и кого да слушате.

 

  1. 4. Изградете собствената си мрежа от съветници от хора, които познавате добре

Стремете се да общувате с, познавате и търсите мнението на личности, а не да се абонирате за „издания“. Това остана в миналия век. Да имате друг човек от отсрещната страна на комуникацията вместо само пасивно да получавате съдържание хвърлено за всеобщо ползване, може да бъде безценно. Ако имате приятел със задълбочени познания в дадена област, неговото мнение и интерпретация на фактите обикновено ще са по-надеждни от това което бихте прочели в някоя статия. Когато срещнете съмнителна информация, проверявайте фактите с хора които познавате и на които вярвате по дадената тема. В днешно време такава проверка отнема секунди. Ако приятелите ви са експерти, дайте приоритет на техния прочит и анализ. Те често могат да предотвратят това да станете жертва на дезинформация и имат много по-голям интерес да го направят отколкото непознатият ви автор. И накрая, бъдете предубедени към автори с претенции да разбират от всичко – те обикновено имат много последователи, но това не прави по-верни тезите им, когато не са в свои води.

 

  1. 5. Емоционалната ви реакция на едно заглавие е търсена и изчислена от автора му

Помнете че пропагандата се прицелва в сърцето ви, затова я контрирайте с мозъка си. Това особено се отнася до социалните мрежи. Използвайте здравия си разум – същото качество което ви кара да се огледате когато пресичате улицата трябва да ви накара и да обмисляте дали това което четете е вярно и дори възможно да е вярно. Избягвайте да действате под емоционалното влияние на прочетено или видяно и бъдете толкова по-недоверчиви колкото повече авторът се обръща към емоциите ви. Следете за опити да се сее параноя, паника и негативност в един репортаж – те трябва да ви алармират, че това което четете е пропагандна дописка, търсеща да разпали чувства на омраза и недоверие, а не да ви даде точна картина на света.

 

  1. 6. Изчакайте истерията да мине

Първите часове и дни след избухването на някаква криза или силно напрегната ситуация са времето, в което се пускат повечето кьорфишеци и дезинформационните офанзиви се развиват. Забележителент скорошен пример са множеството фалшиви истории разпръснати от руски държавноконтролирани медии в първите дни след свалянето на полета МН-17 през юли 2014 г. В такива обстоятелства най-добре е да се въздържате от разпространение на идващи от други хора непотвърдени данни и да се ограничите до освновни изтночници на новини за да се информирате. За предпочитане е да имате непълна информация пред това да имате много подробна която да е невярна. Подхождайте с подозрение към покритие „на живо“ и „в реално време“  и към интерпретации направени в движение, тъй като те обикновено се базират на непълна и неточна информация.

 

  1. 7. Научете се да идентифицирате и филтрирате недостоверни източници на новини

– Колкото по-„горещи“ и сензационни са новините, толкова по-вероятно е да са неточни. Чудеса не стават всеки ден и няма как всяка година зимата да е най-студената от сто години.

– Колкото по-малко дати, имена и места има посочени, колкото по-малко източници са цитирани, толкова по-вероятно е да четете измислици а не новини. По-умелите злонамерени автори си съчиняват и легенди и смесват полуистини с измислици, но тях можете да уловите по други знаци.

– Липсата на автор на статия обикновено означава че новините са манипулация

– Обуздайте емоциите, не споделяйте неща които не сте прочели докрай.

– Когато намерите сайт или автор в социалните мрежи който разпространява пропаганда запомнете ги, свикнете да игнорирате този източник и съветвайте познатите си да направят същото.

 

Вместо заключение, представяме ви следното кратко видео, което точно илюстрира опасностите които интернет-пропагандата води и лесни начини да избегнем да бъдем заблудени от нея:
https://www.facebook.com/viralgranskaren/videos/903344656432437/

 

Докато се пишеше тази статия, на 6 декември руският президент подписа указ за утвърждаването на документ озаглавен „Доктрина за информационната безопасност на Руската федерация“. Руската държава и подконтролните ѝ информационни служби са един от най-забележимите на световната сцена участници в информационната война. Документът е показателен с това че прави пряка връзка между „информационната сигурност“ и „военната политика на Руската федерация“ и признава информационния обмен за равнопоставено бойно поле, на което Русия трябва да защитава интересите си.

 


Тези, които могат да ви накарат да повярвате на абсурди, могат да ви накарат да извършите зверства. – Волтер

 

От Георги Антонов

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…