Наръчник за сделки с Москва

Наръчник за сделки с Москва

russia

 

Продължаващата офанзива на Кремъл в Украйна превърна бъдещето на икономическите санкции срещу Русия в лакмус за ефективността на външната политика на президента Доналд Тръмп. Вдигането на санкциите, без никакви осезаеми ползи за САЩ и сигурността на съюзниците в Алианса, е по-вероятно да доведе до въвличането на Вашингтон в една бъдеща конфронтация с Москва. Путин най-вероятно ще разтълкува подобен ход като слабост и може да сгреши в преценката си за американската политика при следващата му авантюра извън границите на Русия.

 

Новата администрация на САЩ все още предстои да бъде изпитана в международен план. Отмяната на споразумения за свободна търговия и твърдите разговори с чуждестранни лидери са сравнително лесната част, но един евентуален отговор на въоръжен конфликт, включително потенциално нападение от Русия над независима съседна държава, ще разкрие намеренията и възможностите на Белия дом.

 

Облекчаването на който и да било от компонентите на американските санкции, независимо дали свързаните с нападението над Украйна или наложените в отговор на намесата на Москва в изборите в САЩ, ще се разглежда като победа на Кремъл. Освен това, свързването на санкциите с някакво потенциално сътрудничество в борбата с ИДИЛ е стратегия на самоунищожението. Това предполага, че Москва се опитва да се бори с антизападния джихадизъм, но в действителност Кремъл симпатизира на ислямския тероризъм, който отвлича вниманието на Белия дом от собствените му международни амбиции.

 

Осъждането на агресията на Русия срещу Украйна от Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН, включваше позицията, че санкциите, наложени за анексията на Крим, ще останат в сила, докато Москва не се оттегли от полуострова. Не стана ясно дали съществува вероятност да бъдат облекчени допълнителните санкции, наложени за посредническата война в Донбас и дали Белият дом гледа на тях като част от един и същ пакет от мерки.

 

В допълнение, решението на министерството на финансите на САЩ да облекчи някои санкции, наложени от администрацията на Обама като ответна реакция за намесата на Кремъл в изборите в САЩ, може да се окаже контра-продуктивно. Ако се позволи на американските компании да извършват сделки с ФСБ, разузнавателната агенция ще сметне, че вече има по-голяма свобода за извършване на по-нататъшни подривни операции. Путин може и да се изкуши да продължи да тества екипа на Тръмп, за да види колко предимство може да спечели без никаква последваща съпротива от страна на САЩ.

 

Ако наистина вдигането на икономическите санкции има за цел да помогне на американския бизнес, тогава Вашингтон трябва да включи строги условия за защита на своите дългосрочни интереси. Това би дало възможност на президента Тръмп да наложи своята воля и да демонстрира своя авторитет при евентуални сделки с Русия. Без ясни маркери за Кремъл, Белият дом отново ще се окаже в ситуация на лутане, когато Путин реши да ескалира своите международни офанзиви.

 

Ако санкциите бъдат смекчени, САЩ би трябвало да изисква съответните отстъпки от страна на Кремъл, за да се тества искреността на Путин и изпълнението му на условията на двустранните сделки. Така например, премахването на руски компании от списъка на отрасловите санкции, които са били добавени след нападението на Донбас, може да бъде свързано с предоставянето на Украйна на пълен контрол над източната и граница с Русия. Тези задължения трябва да бъдат внимателно наблюдавани и проверявани. Могат да се сключат и други подобни сделки, за да се подпомогне възстановяването на териториалната цялост на Украйна и за насърчаване на трайно прекратяване на огъня с Русия.

 

В същото време, за да се подчертае твърдостта на Америка, трябва да се вдигне оръжейното ембарго над Украйна. Киев трябва да може да получава смъртоносни отбранителни оръжия, по този начин преобръщайки погрешния подход на Обама, който отслабва самостоятелната отбрана на Украйна и насърчава нахлуването на Русия. Ключова част от всяка доктрина на Тръмп трябва да е гарантирането на всеки съюзник и партньор на САЩ на правото да се защитава от външна агресия, като по този начин се намалява необходимостта от бъдеща американска военна намеса.

 

Целевите финансови санкции, наложени на Москва, са допринесли за спада в икономиката на Русия и са влошили изпълнението на някои от големите държавни компании. Ако санкциите бъдат облекчени, за контролираната от Кремъл петролна и газова промишленост ще бъде по-лесно да намери достъп до външно финансиране. Въпреки, че вдигането на санкциите няма обърне тенденцията на икономически спад в Русия, подпомогнат от ниските цени на енергията, липсата на диверсификация, липсата на върховенство на закона, както и широко разпространената държавна корупция, за Путин то ще представлява краткосрочна пропагандна победа.

 

За да се предпази от опитите на Кремъл да манипулира новата администрация на САЩ, двупартийна група от сенатори предложи ново законодателство, което ще наложи допълнителни санкции на Русия. В момент, когато Москва е ескалирала офанзивата в Донбас, снемането на санкциите ще се тълкува като зелена светлина за по-нататъшна агресия, докато допълнителното ембарго ще бъде знак, че президентството на Тръмп наказва сериозно войнолюбците.

 

Предложените от Конгреса санкции са насочени към енергийния сектор на Русия и нейните граждански ядрени проекти. Те също така имат за цел да прекратят търговията с държавния дълг на Русия и оттеглят американските инвестиции в приватизацията на държавните активи. Въпреки че в настоящия момент приемането на това законодателство изглежда малко вероятно, самият факт, че Конгресът може да разгледа и гласува такъв законопроект, дава ясно предупреждение към Москва при евентуална допълнителна намеса от нейна страна в делата на своите съседи или в политиката на САЩ.

 

Самият Тръмп не трябва възприема предложеното законодателство като предизвикателство към своите външнополитически цели, а като ценен инструмент, който той може да запази в резерва си, ако всички сделки с Путин бъдат нарушени. Докато новия президент на САЩ се описва само като ловък бизнесмен, вещ в преговорите, той трябва да помни, че Кремъл е известен като сериен нарушител на договорености.

 

От Януш Бугайски

Оставете коментар

Още
Безсребреникът Путин и клеветниците

Безсребреникът Путин и клеветниците

  … Като същински маладец отговори другарят В. В. Путин на младенеца, „дръзнал“ да постави въпроса: „Ваш ли е онзи…
Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

  В руския смисъл Навални не се жертва, а продължава делото си. За да си руски лидер, трябва да си…
България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

Ще бъде най-голямата грешка от наша страна, ако накажем всички граждани на братска държава в полза на македонистите, които насаждат…