Хотят ли русские дружбы? Едно предаване което казва всичко

Хотят ли русские дружбы? Едно предаване което казва всичко

Ilian Vassilev NTV

Ilian Vassilev

Трудно може да се намери по-добър пример защо Русия губи влияние от този клип на предаване по централен канал като НТВ. Още по-трудно е да се намери оценка от Москва на БСП – като проруска партия, защото тук Нинова е твърде срамежлива в признаване на своята свързаност, още по-малко, че упражнението и по-радикално русофилство е сред основните причини за загубата на избори. Вижте какво е отношението на публиката към отявлен русофил, макар и със скромни интелектуални възможности, които отчаяно се моли за разбиране и помощ от Русия? Разпространявайте, защото няма друго по-мощно средство от истината.

 

Тъжното е, че само един полски журналист защитава проевропейския избор на България, сред откровено враждебно настроена публика и един случаен българин, който е превърнал пребиваването си в Русия като бизнес по обслужване медийно интересите на руската политика. При това тромаво, дори бих казало глупаво, ако се съди по това колко хора е убедил за своята кауза.

 

Но ако си позволите да им подскажете, че грешат и настройват повече хора срещу себе си, ще Ви нарекат русофоб и ще Ви обвинят, че ги мразите…

 

 

Много са тезите, които са толкова откровено пропагандни и откъснати от реалността, че е излишно да се оспорват. Те се самоотрицават при прочитане.

 

Примерно, уж не се намесвали в изборите, а БСП е „условно“ проруска партия, и се кахърят, че са ги загубили…

 

Публикацията на Уол Стрийт Джърнъл е оценена като „компромат“, но водещата не обелва и дума за съдържаниието на този „компромат“ и фактите около него. Все пак преди да разгромиш нечия чужда публикация, поне да кажеш за какво иде реч в нея.

 

Как наричате Вие документ, който реално съществува /това е доказано/, който реално е връчен от резидент на руското разузнаване на лидера на БСП /и това е доказано от нашите служби/ и в който има инструкциите как да се води предизборната борба?

 

Това надменно, имперско отношение – което е характерно за прокремълската аудитория, Ви дава вероятно най-правдивото обяснение защо Русия изгуби България, вероятно за дълго.

 

Щом така се отнасят към „своите“, към българските русофили, си представете какво би било отношението към по-нормалната част от българското общество, които тутакси ще трябва да бъдат произведени в архиврагове.

 

Тъжно е, че значителна част от русофилите искрено вярват в добрата страна на Русия и на руските хора, но вместо прегръдка получават унижение.
Добре е, че ме цитират. Да четат, да знаят. Какво от това, което казвам не е така. Не сме нужни на Путин като територия – Русия си има в излишък. Нужни сме като източник на доходи за руските компании и руския бюджет, като подизпълнител на чужда воля.

Жалко за НТВ- едно време, когато започнах своя мандат там, Путин току що бе спечелил изборите за президент, този канал беше един от най-ярките и интересни в ефира на Москва. Да не говорим, че най-ярките звезди грееха там. Днес е пропаганден, обслужващ канал. Един от многото.

Вместо в Москва да разберат защо все пак, въпреки всички положени и от тях и от местните русофили усилия, българите не гласуват за проруски партии, публиката се надсмива над неудачно попадналия клет български гражданин и го използва като боксова круша. Народът ликува, Путин здраствует, всички ползват клишетата за неблагодарните българи.

 

Зрителите са убедени, че България „отново“ е предала Русия.
Едно време се ядосвах, че не ни разбират, че не ни уважават, а с времето осъзнах, това е функция на комплексите и затвореността им, защото отвореност означава да познаят и другата истина. А току-виж останали разочаровани и разбрали, че има друг свят, с други ценности и други хора. Затова руските медии нямат нужда от нашето мнение, нямат да потърсят аргументите ни.

 

Колкото и да сме братя, сме в „близкото зарубежье“. Съвременните руски политици и журналисти ще чуят американеца, германеца, французина. Може би ще ги разберат. Но българинът нито ще чуят, нито ще разберат.
Като поканят този „русобългарин“ в студиото си, комуто плащат, какво ще разберат за причините, които накараха българите да обърнат гръб на офертата от Москва през Нинова? Нищо. И следващият път пак ще се разочароват.
След години като посланик разбрах, че моята работа е да казвам това което мисля и да не се опитвам да ги променя. И престанах да се ядосвам.
Нито мога, нито е нужно да се хабя да убеждавам хора, които не ме приемат за равен…
Моята и Вашата работа е да си градим страната и да я изолираме от влиянието на хора, като тези в студиото. Защото те ще продължават да искат Вашите пари и Вашето подчинение, ще търсят Вашето съгласие – нови ядрени централи, нови „южни“ потоци, нови гарантирани пазари за енергоресурси – без да питат дали това ни е изгодно, дали е най-добрата ни сделка и дали го искаме.
Просто за тях ние нямаме право на отговор с „не“ или на различно мнение.

 

Няма да разберат, как загубиха България и приятели във времето, залисани в преследване на собственото си измамно величие.
Щом разведки като Решетников, след толкова много години прекарани в региона, с познаване на местни езици, говори, че без Русия българския туризъм не може да съществува – при положение, че от там отдавна не идват най-много туристи – какво да говорим.?! Каквото им е познанието, такава им е и политиката.
Слепи за информация, слепи за знания, слепи за аргументи.

След това се чудят защо Кремъл и Русия са в такава изолация, дори от близки.
Сега разбирате ли, че защо забраната, която имам да влизам в тази страна не най-голямата ми загуба?
Забраняват, а цитират.

 

От Илиян Василев

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
Безсребреникът Путин и клеветниците

Безсребреникът Путин и клеветниците

  … Като същински маладец отговори другарят В. В. Путин на младенеца, „дръзнал“ да постави въпроса: „Ваш ли е онзи…
Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

  В руския смисъл Навални не се жертва, а продължава делото си. За да си руски лидер, трябва да си…