Македонистът Путин – историята се повтаря, ние не учим от нея

Македонистът Путин – историята се повтаря, ние не учим от нея

Putin

 

Путин днес, на 24 май, казал по време на приема на президента на Република Македония Георги Иванов, че „славянската писменост“ е дошла от македонските земи и Русия е благодарна за това. Когато господарят на Кремъл говори за история, това е политика. Конкретната теза е новост, но контекстът и не е никак нов – датира още преди Освобождението, от преди граф Игнатиев. Русия се интересува само от имперските си интереси, от противопоставянето на едни на други народи на Балканите, за да се съревновават за нейното внимание и благоволение. И така да ги манипулира.

 

Така е било и когато насърчиха крал Милан за да ни нападне в гръб, така е било и при Коминтерна с македонската нация, когато стана ясно, че за българските комунисти националната им идентичност не е първостепенна. Така е и днес. Крим е легитимно руски, Путин е най-големия световен лидер.

 

Не се заблуждавайте, Москва се интересува от Македония и македонистите като текуща конюнктура. Не Скопие определя кога и с кой да се срещне Путин. Решението на Кремъл да приеме Георги Иванов се свързва с остра текуща нужда, с необходимостта да окуражи неговото противопоставяне на ЕС и НАТО. Македонският президент и Груевски са последната и надежда да спре привличането на страните от Западните Балкани към ЕС и НАТО, което означава загуба на контрол от Кремъл.

 

Македонизмът, като местен национализъм, точно както и сръбския национализъм е последното убежище на Путин.

 

След провала им с позорно провалилия се опит за преврат в Черна гора и последващото влизане на страната в НАТО, Москва е решена на всичко, за да спре интеграцията на Македония и Сърбия към евро-атлантическото семейство.

 

Като посланик в Русия зная в подробности събитията и ритуалите около 24 май, който там се празнува като църковно-държавен празник. Нито Руската православна църква, нито Кремъл са си позволявали подобна груба политика. Цитираният Международен фонд винаги е награждавал български политици или патриарси. Българското посолство заедно с руската православна църква са отдавали почит на пред паметника на светите равноапостолни братя Методий и Кирил (такава е последователността там).

 

Както казах по-горе – когато Путин говори за историята по този начин, това е актуална политика, която стъпва върху руските имперски традиции.

 

Ричард Пайпс казваше, че Русия е най-големия си враг. Посветих значителна част от живота си не за да критикувам самоцелно Кремъл, а за да използвам знанията си и опита в служба на Родината и разкриването на неизменните черти на руската имперска политика, която Путин олицетворява. Тя неизменно има за цел да накърни интересите на моята страна, не защото е специфично нацелена срещу нас, а защото природата на този режим не допуска уважение и равноправно третиране на интересите на българския народ. Затова бях и включен в забранителния списък на ЕС за влизане в Русия.

 

Това, което направи Путин, би трябвало да предизвика буря от недоволство и официални реакции на най-високо равнище. Няма да ги видите. Българските русофили ще затръбят тревога, че не сме направили достатъчно и сме изневерили на Центъра. А проруските ни политици буквално са сковани от страх и чувство за малоценност пред волята на големия брат и вероятно ще спретнат някакъв хибрид между мека критика и твърда подкрепа на специални отношения с Кремъл, подплатени с някакво хъбче, с някаква ядрена централа…

 

Ако същите властници допускат основните ни улици в София и всички големи градове да бъдат наречени на руски генерали и дипломати, много от които са насърчавали анти-български политики, ако най-високите ни паметници са посветени на руската и съветска армии и царе, а не българската армия, на нашите царе и генерали, как да очаквате, че тези същите „снишени“ по дефолт политици ще опазят достойнството на светите братя и наследството им. Не е въпросът да спорим с Георги Иванов и македонистите – дали Климент Охридски и техен или наш. Историята се е изказала по въпроса.

 

Източникът на нашите проблеми е Кремъл и президента Путин. Сега той си го връща на България заради ролята и в последните събития в Скопие и изобщо в Западните Балкани. Именно от Западните Балкани Русия смята да удари ЕС и НАТО, а ние пречим.

 

И този път предполагам, че енергията на местните ни „патриоти“, както и на симпатизиращите на Москва български политици ще стигне само до там да критикуват фигуранта в пиесата, разиграна в Кремъл – Георги Иванов и Скопие.

 

Няма как да не благодаря на президента Путин за толкова откровена проява на антибългарска политика. Спести ми много усилия.

 

Не си губете времето да се ядосвате. Използвайте енергията за да съградите новото самочувствие на българската нация, за да укрепите съзнанието, че сме важни и че именно благодарение на членството си в ЕС и НАТО можем да си позволим да сме различни от Кремъл.

 

Крайно време е да дадем ново начало на просветения български патриотизъм, който не включва раболепие и русофилство в безкритичния им вид, а осъзнат евро-антлантизъм, който ни дава простор за реализация на националните ни идеи.

 

В отношенията си с Русия не сме сами и обречени. Политиците, които до този момент не са проявили гръбнак и характер, трудно ще наваксат пропуснатото. Те не са моите политици.

 

И тези думи не са за тях.

 

От Илиян Василев

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…