Морал и непристъпност

Морал и непристъпност

kalotina

kalotina

 

 „Нищо не е по-смело от глупостта.”

Менандър

 

Едно невероятно, едно забележително, едно знаменито събитие, което стана само преди месец-два, без да получи полагащото му се обществено внимание, ме вълнува неукротимо. Качества като невероятен, забележителен и знаменит не са непременно положителни качества – те не са по своята природа дори оценъчни характеристики. Всички ние и всички наши действия могат да бъдат невероятни, забележителни и знаменити както по позитивен, така и по негативен начин. Събитието, за което ще стане дума, е невероятно, доколкото едва ли би могло да се случи в друга държава – поне не и в рамките на Стария континент. А е забележително и знаменито, защото в него се оглежда като в огледало балканското ни нищожество, парвенювщината ни, незрелостта и гражданската ни инфантилност, националната ни комплексарщина.

 

И така, фактът ме удари като чук по челото: един от вицепремиерите ни откри лично новата тоалетна на граничен пункт Калотина. Направи го с подобаваща вицепремиерска тържественост. Но щом граничната тоалетна е достойна за един вицепремиер, значи и вицепремиерът (който и да е той) е достоен за тоалетната. Това взаимно, това реципрочно, това така безотказно конвертируемо достойнство е показателно – съотносимостта на вицепремиер и тоалетна подсказва и тяхната съвместимост. Ако не споменавам името му, то е не за да се правя на интересен и да предизвиквам читателите да гадаят (а вицепремиери във всички български правителства дал Господ) – не го назовавам поименно, само защото не неговата персона ме интересува – интересува ме явлението като такова. Явление, което говори за равнището и на властимащи, и на подвластни; и на гласоподаватели, и на избраници; и на държавници, и на държава, и на цялата ни нация.

 

Проблемът ме засяга не като клиент на новооткритата тоалетна – аз едва ли ще вляза някога в нея. Засегнат съм по-скоро като гражданин на една демократична държава, като подопечен на един високопоставен държавник – макар и да не съм го избирал лично, по силата на демократичността и аз съм представляван от него. А ми е неуютно и пошло, обидно, нелепо ми е като Димитър Бочев да бъда представляван от един вицепремиер, който представлява тоалетна. Прави го с предаността (или поне с помпозността и мегаломанията), с които представлява и държавата ни. Друг такъв държавник аз не зная – дори само исторически. Даже император Веспасиан (при целия му примитивизъм, при цялата му плебейска алчност и при цялото му властолюбие) не откриваше обществени тоалетни – само ги облагаше с държавен данък.

 

И така, между себе си и въпросния вицепремиер аз, слава Богу, гражданска съвместимост не откривам – още по-малко съвместимост интелектуална и духовна. Как обаче да подмина с безучастие наглостта, с която в навечерието на последните парламентарни избори същият вицепремиер ругаеше и издевателстваше физически на граничната бразда над една безпомощна старица, само защото е дръзнала да упражни конституционното си право на глас?! В разгара на туристическия сезон пък същият високопоставен държавник обикаляше по цели нощи крайморските кръчми, за да въдворява в тях ред. Че курортните ни дискотеки отдавна са се превърнали в алкохолизирани международни сборища и бардаци, не ще и дума, но допустимо ли е, можете ли да си представите друга европейска (не по местонахождение – по дух европейска) държава, в която цял вицепремиер да влезе в ролята на пазвантин?! И как цивилизованият външен свят да погледне сериозно на една държава, чиито държавници подритват старици, откриват тоалетни и надзирават ресторантски оргии? Ако го правеха само от свое собствено име, моралните щети щяха да бъдат ограничени. Доколкото обаче са оглавили една държава с претенции за легитимност, по силата на демократичността те го правят и от мое име. Ето защо се чувствам лично засегнат – колкото и да не ми се иска.

 

От Димитър Бочев

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…