Блиц интервю с Андрей Пионтковский за новите санкции на САЩ

Блиц интервю с Андрей Пионтковский за новите санкции на САЩ

piontkovskij

piontkovskij

 

– Какво е радикално новото с новия кръг от американски санкции – обхвата или въздействието? Докъде ще стигне ефектът от вторичните санкции, вероятно ли е е те да имат широко въздействие, след като е известно, е те не се приемат радушно в част от страните в ЕС?

– Политически и психологически най-фундаменталната разлика е секция 320  персоналните санкции срещу топ руски политически и бизнес фигури. Що се отнася до вторичните санкции и техния отпечатък върху европейските компании, те нямат много избор освен да ги отчетат и да се съобразят. В противен случай просто губят договори като наказание.

 

– Стана ясно, че освен руски фирми и личности, има и украински и полски компании? Колко вероятно е, че повече компании от Централна и Източна Европа, партньори на руски компании под санкции, да бъдат включени в тези списъци, особено ако продължават обичайния си бизнес с и в Русия? Какъв ще бъде ефектът върху Северен поток -2 и двойника му – Турски поток? Или пък руските ядрени проекти, тъй като компанията Силови машини е в санкционния списък, а Росатом има проекти в Унгария и България?

– Действително е много вероятно и други фирми от Централна и Източна Европа-БА/ да бъдат включени. Този път американците са бесни и много решителни. Турците може да проявят по-голяма лоялност към Кремъл, поради изключителния им антиамериканизъм.

 

– Главният изпълнителен директор на руската ВТБ предупреди, че последните санкции, включително изключването на Русия от системата SWIFT, ще бъде равностойно на обявяване на война и загатна, че Русия би могла да отговори с военни средства. Мислите ли, че президентът Путин ще прекрачи червените линии и ще вдигне залозите, като нахлуе в другистрани и разшири конфликта с Украйна?

– Това е изпразнено от съдържание изнудване. В случай на ескалация на ситуацията Москва ще загуби много повече. И те го разбират.

 

– Дали санкциите ще окажат някакъв ефект въху изборите за президент в Русия и особено върху това, което изглежда най-много тревожи Путин – процентът на гласувалите?

– Няма да имат никакъв ефект. Може да окажат влияние върху отношенията между Путин и приближеният му кръг, но това няма нищо общо с „изборите“.

 

От 

Оставете коментар

Още
Безсребреникът Путин и клеветниците

Безсребреникът Путин и клеветниците

  … Като същински маладец отговори другарят В. В. Путин на младенеца, „дръзнал“ да постави въпроса: „Ваш ли е онзи…
Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

  В руския смисъл Навални не се жертва, а продължава делото си. За да си руски лидер, трябва да си…
България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

Ще бъде най-голямата грешка от наша страна, ако накажем всички граждани на братска държава в полза на македонистите, които насаждат…