Кому служи ожесточяването на политическата полемика?

Кому служи ожесточяването на политическата полемика?

PSA

Статията беше публикувана за пръв път в atlantic-council.bg на 22/02/2018.

160212203123-660x371

 

По повод Луковмарш ми попадна позив в НБУ/?!/ на т.нар. „контраЛуковмарш“ – от очевидно неокомунистическа радикална група „Антифа“. Написан в стила от времето на /анти/Народния съд този позив зове „Без нацисти по улиците ни!“ Замислих се – защо „само“ без нацисти , а не и „без комунисти“? Защото е доказано, че комунистите са многократно по-големи престъпници от нацистите и фашистите, взети заедно!

 

Защо „без нацисти“ да може , а „без комунисти“ – не? Все пак сега не е 1945 г., а 2018 г. – истинските нацисти и комунисти от онова време отдавна са измрели. След това чух и за призива на лявата еврейска организация „Шалом“, Декларацията на Американското и Руското посолство, на много леви интелектуалци, определящи се като социалдемократи, либерали и пр.

Преди всичко не е редно организации и личности, които се определят като демократични да искат да забранят политическа проява – шествие, демонстрация, марш – която не им изнася. Не съм чул да се иска забрана на левите и неокомунистическите демонстрации, шествия, маршове, чествания на 01.05, на 09.09., на „Бузлуджа“, на 09.05, на 07.11., на „Копринка“, та дори на 03.03.. На тях се развяват чужди знамена, включително на несъществуващата вече терористична държава СССР, на масови убийци като Ленин, Сталин, Че Гевара и др. комунистически престъпници, пали се европейското знаме, призовава са за насилие над „враговете на народа“, иска се даже нов /анти/народен съд над демократите! И никой даже не е предупреден, че се върши нещо нередно, антидемократично и незаконно от органите на реда!
А сега за мирно траурно шествие в памет на един убит от комунистите български генерал-националист през 1943 г. – вой до Бога!
Нашите т.нар. „национални“ медии също така „патриотично“ усилват шума от противопоставянето , давайки думата на най-кресливите представители на двете спорещи страни.

 

Кому служи това?

 

Веднага ще отговоря – служи на една чужда антибългарска авторитарна сила, жадуваща реванш за историческото си поражение преди 27 години и желаеща отново да подчини страната ни на своите имперски интереси.
Защото и организаторите, и противниците на „Луковмарш“ черпят легитимност от тази авторитарна сила. Искаше ми се да чуя от привържениците и противниците на Луков марш едно и също: Декларация против тоталитаризма – независимо дали нацистки, фашистки или комунистически, против съветската окупация на България и в защита на демокрацията и евроатлантическата ни ориентация. Но не съм такъв наивник. Няма да чуя, както тъжно ми напомни и Ангел Грънчаров, такава декларация „нито от едните, нито от другите. Защото те са от един и същ отбор, разиграват най-тъп водевил срещу заплащане. Плаща им го един и същ господар, чието местонахождение е в Москва…“
Веднага ще кажа – не става дума за онези честни, но наивни хора и от двете страни на противопоставянето по повод личността на ген. Луков! Те са подведени от дълголетна или коварна пропаганда в едната или другата посока.
Но толкова ли е трудно да се разбере, че личността на ген.Луков е нещо различно от личността на вдъхновителя и организатора на Луковмарш, нищо че сега се обявява лицемерно против неговото провеждане, а зад кулисите го финансира!

 

Но аз питам и друго: По какво се отличават днешните антифашисти от фашистите? Прозорлив е бил преди 70 години Чърчил: „Бъдещите фашисти ще се наричат антифашисти“.
Но да се върнем на противопоставянето. Какъв е неговият смисъл?

 

Противопоставянето комунизъм-фашизъм, антифашизъм-антикомунизъм не обслужва ли и антидемократичните сили вътре в страната? Нима те не организират това противопоставяне и тази полемика отвъд демократичните ценности и норми?
Комунистическите олигарси имат богат опит и използват даже своите антиподи за своите цели – присвоиха си с лъжи и фалшификати Ботев, Левски, Стамболов… та чак до ген. Луков. Още преди 25 години получих данни от първа ръка как Боян Расате /бивш лидер на Българския национален съюз/ е избран от ДС за младо лице на „новия /пост/комунистически национализъм, зная за ролята на Александър Лилов в това стратегическо комунистическо начинание. Зная кой стои зад създаването на ДДД /Дясно демократично движение/, зная какви хора стоят в сянка зад БНС и го финансират. Пред тези тъмни сили даже легионерите от 1943 г. изглеждат демократи, въпреки че не са!

 

Изправени сме пред смъртна заплаха за демокрацията и европейското бъдеще на страната ни. Време е да се опомним и започнем да разбираме елементарни политически „Аз-ове“. Защото , както казва един признат антифашист, разочарован и от комунизма:

„Политическата неграмотност е най-лошата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не участва в политическите събития… Политически неграмотният е толкова глупав, че е способен да се пръсне от гордост заради факта, че мрази политиката. Този глупак не осъзнава, че проституцията, изоставените деца, най-големите крадци, лошите политици и корумпираните лакеи на национални и мултинационални компании се раждат тъкмо поради неговото политическо невежество.“

/Бертолт Брехт/.

 

От Доц. д-р Момчил Дойчев

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…