Русофили успяха, 54% от българите винят Запада. От тук започват кошмарите им.

Русофили успяха, 54% от българите винят Запада. От тук започват кошмарите им.

photo: http://vessy72.blog.bg/
photo: http://vessy72.blog.bg/

В политиката както и в живота са важни не късите дистанции, а тези отвъд непосредствения хоризонт, които определят историческите тенденции. Русофилите – Сидеров, Радев, Каракачанов и Борисов (негова е отговорността за ръста на антизападните настроения в обществото, които се случват при управлението на ГЕРБ) успяха. От тук започват кошмарите им. Защото България тепърва ще трябва да консумира последствията на своите антизападни настроения и обръщането към Русия. А те няма да намерят алтернативата в Кремъл. Нито технологии, нито капитали, нито сигурност, нито пазари. Нищо. Русия не е Съветския съюз.
Медиите престанаха да бъдат коректив и затова ударът със стената е неизбежен. Никой от журналистите в централните медии не смее да ви предупреди. 
Е, ще продължават да твърдят, че нищо особено не е станало, че ще продължаваме да балансираме и това е оптималната политика. Тези дни проведох разговори с интересни западни хора, които работят в Брюксел и Вашингтон – оставете разочарованието. Това за тях не е ново. Просто казаха, и без това България няма безкраен исторически запис на присъствие и внимание от страна на Запада, поради дългите години на сателитстване на Русия. За това членството в ЕС и НАТО бе кредит на доверие, в аванс. Пропиляхте го, защото каквото и да говорят политиците ви, посолствата ни ще докладват резултатите от социологическите допитвания на Афис, Барометър и ББСС, и реалните решения на правителството по Скрипал и Сирия. Никой на Запад няма да потърси и намери вината в себе си, а ще го отнесат пряко към политическия ви елит. Никой няма да направи официална декларация от името на Запада в тази плоскост. Просто минаваме към тиха изолация. Вежливост, без доверие.

 

Ако не знаете какво е политически абсурд, то това е Петър Волгин да модерира конференция по Еврозоната. Позволявам си да обърна внимание, че след развитията от последния месец, темата е нерелевантна за България – скоро нито ще приемат, нито ще кандидатстваме. Това правителство просто не може да генерира доверие и да осигури политически този акт за да ни вкара в еврозоната. Ако от него зависеше, нямаше да ни допуснат и до ЕС и НАТО. Борисов може да се хвали с добрите си отношения с Юнкер и Туск, но те не решават нещата. Прегръдките с Макрон и Меркел пък не произвеждат никакво осезаеми отстъпки.

 

Преди техническите критерии, трябва да покрием политическите, а с действията си в последно време, със Сидеров, Радев, Каракачанов и наконец Борисов като актуален политически елит – ще гледаме дълго и отстрани. Докладът на Държавният департамент просто ни довърши. За сведение на тези които го подценяват – оценките и изводите в този доклад са пряко относими към рисковите анализи на рейтинговите агенции и всеки инвеститори, да не говорим за западните правителства и САЩ. Този доклад усилва и тезата на Цветан Василев по закона Магнитски за липса на правосъдие и за тотално разграждане на държавата, без непременно да гарантира положителен край за него.

 

Да не говорим, че подобен тип конференции с участието на отявлени русофили само усилват подозренията в ЕЦБ и страните членки за истинските ни мотиви и със сигурност ще предизвикат спомени за уверенията на Чижов, че сме троянския кон, който този път се опитва да влезе в ЕЗ. Социолозите на БСП само затвърдиха публичния имидж на България, поне този, който те искат да създадат, че България гравитира преимуществено в руска, отколкото в европейска орбита. Щом 54% процента от българите одобряват руската позиция, а само 15% западната по това, кой е отговорен за напрежението между Запада и Русия – значи изобщо не сте влезли в ЕС и НАТО.
Никакъв шанс. Забравете.

 

Тези „идиоти“ не разбраха, че се застрелват в краката, но покрай тях ще страдаме всички ние. Именно със системните усилия на Радев, Сидеров, Каракачанов и Борисов и модела Кой? – именно българското копие на руската управляема демокрация, успяха да промият мозъците на българите, да ги настроят срещу Запада и сега …. ще консумираме плодовете на тази политика.

 

Лош избор в лошо време. Вие преценете – кой има шанс да спечели в конфликта между Русия и Запада. Тук дори не трябва да има съмнение. И в чий лагер пак ще се окаже България? Какво изобщо може да ви предложи Русия тези дни? И на този фон – след системно насаждане на антизападни настроения имате повече хора, които предпочитат Русия пред ЕС и НАТО. Губещи от всяка гледна точка.

 

Ако не сте разбрали, България е в изолация, няма нужда дори от санкции. Постепенно ще го разберат и бизнесмените, дори олигарсите. С това русифицирано съзнание спасение в лагера на Русия не може да има – тя потъва. Дори в Ереван го разбраха, а тези които следят арменската политика знаят, че по-лоялен съюзник Путин не е имал.

 

На Запад с тези публични лица, които българските избиратели избират, никой няма да ни приема. Каквото и да ви говори европредседателя.

 

Лъжат Ви, че скоро ще влезем и в Шенген. Плановете за летищен Шенген са отложени за есента. Вие преценете какви са шансовете, като имате пред вид кой ще бъде следващия председател на ЕС и какво е отношението му към нас.
Изобщо русофилите успяха и ще се задавят с успеха си. Лошото е, че няма как да ги изолираме за да платят сами сметката.

 

От тук започват кошмарите на проруския ни елит. И на България. Никой няма да ни спести истината и сметките.

 

От Илиян Василев

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…