Маневри по високите етажи на властта – ще има ли оставка на правителството?

Маневри по високите етажи на властта – ще има ли оставка на правителството?

lian Vassilev video26.07

Анализ за България Аналитика – 26.07.2018

 

Скандалите в „разединените“ патриоти не трябва да изненадват. Той е програмиран от изкуствения характер на това сдружение. Целево за влизане във властта – резервна гума на задкулисието срещу балансиращата роля на ДПС.

 

Идеята, че Домусчиев държи Борисов в някаква форма на необратима и еднозначна зависимост е нелепа до абсурд. Цялата тази интрига с „казано“ от Борисов и предадено от Симеонов на публиката през телевизията на Атака е елементарна операция по заблуждаване на общественото мнение.

 

Поправката по приватизационните договори е реализирано основно в услуга на Пеевски. Прокуратурата държи Домусчиев с толкова много неща, по всяко едно от които е образно казано на „дузпата“.

Вчера в анализа си за България Аналитика посочих точно как стоят нещата. Истинският проблем на Борисов са възприятията за стабилността на правителството и разбира се действията на основния му партньор – Пеевски, който е не само държи ключови министри, но е лично заинтересован от тази поправка.

 

Идеята му бе да изтъргува тази „услуга“ за Бояна Филмс /спестени плащания по приватизационните договори/ срещу инвестиция в неговите вестници.

 

Ветото на президента разрушава не само цялата тази логистична конструкция, но и усилва позициите на Радев, като алтернативен център на властта.

 

Сидеров е аутсайдер, който от време на време се напъва да надскочи ръста си.

 

Въпросът изобщо не стои Сидеров или Симеонов. Преди време прогнозирах, че през август Сидеров ще бъде активиран за да заработи срещу правителството. Но не с излизането от коалицията. Той е нужен да дестабилизира отвътре. За това ще трябва временно да преглътне „обидата“ от Симеонов и ще продължи да се кълне, че играе „екипно“.

Реално правителството на ГЕРБ има толкова много резервни ходове и трусовете при „разединените“ патриоти изобщо не са проблем. Не е само резервната партия „Воля“, а и Пеевски държи ДПС на къс повод. А там отсъства нов Лютви Местан.

 

Дали и кога ГЕРБ изобщо ще решат да подадат оставка е съвършено друга история, която зависи от преценката за изгодата на Борисов. Много голяма част от дестабилизацията е провокирана от съзнателни действия на самите ГЕРБ.

 

Когато и ако Борисов прецени, че за пореден път е достигнал предел на търпимост на публиката спрямо нищоправенето във властта, той може изкуствено да провокира криза и да изиграе сценката с подаването на оставка за да се спаси в условията на извънредност, външен враг и т.н.. Редовните избори имат друга конотация.

 

При всички случаи самосвалянето на ГЕРБ от власт е винаги опит да се занули политическия и властови брояч, да се презареди през избори тяхната легитимност и притиснат опонентите в битка преди срока. Колкото и БСП да се стреми да се покаже като алтернатива, предсрочни избори няма да и помогнат. Защото са припряни и всеядни – без стратегия.

 

Само краен наивник може да си представи как ГЕРБ и Борисов се променят и започват да правят реформи в скоро време. И това налага предсрочните избори. Но не сега, не лятото. Събитията ще се развият през есента.

 

Сидеров не е важен.

 

От Илиян Василев

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…