Започва процесът срещу Пол Манафорт по обвинения на прокурора Мълър

Започва процесът срещу Пол Манафорт по обвинения на прокурора Мълър

lian Vassilev video26.07

КРАТЪК АНАЛИЗ НА НОВИНИТЕ ОТ ДЕНЯ, КОИТО НЯМА ДА НАМЕРИТЕ В ДРУГИТЕ „ГОЛЕМИ“ МЕДИИ.

 

Първо, започващия днес процес срещу Пол Манафорт в САЩ, по повдигнати обвинения на специалния съветник – прокурор Мълър. Изходът от този процес ще има ключово значение за развитието на цялостното разследване по намесата на Русия в изборите за президент през 2016 година.

 

Номинално, разследването не касае дейността на Манафорт като шеф на предизборния щаб на Тръмп, обхваща периода преди това, като съветник на президента на Украйна Янукович и поредица от сделки на политическия лобист, за което е получил десетки милиони долари, които е „паркирал“ в офшорни сметки и за които не е платил данъци в САЩ. Всеки запознат с данъчните престъпления и как те се преследват в САЩ има представа каква е съдебната практика -шансовете за осъдителна присъда никак не са малки.

 

Екипът на Мълър взе още миналата есен стратегическо решение да повдигне обвинение първо за данъчни престъпления срещу Манафорт, очевидно с презумцията, че евентуален успех в съда и присъда, ще разширят шансовете за успех срещу него във връзка с действията му като шеф на предизборния щаб на Тръмп.

 

Мълър вече повдигна обвинения срещу повече от 30 души, много от които руски граждани.

 

Каквото и да е решението, както хода на съдебния процес, така и изходът му ще бъдат обект на ожесточени политически битки между републиканци и демократи, особено в контекста на предстоящите избори през есента. Те ще решат в значителна степен и бъдещето на самия президент Тръмп.

 

По тази тема със сигурност ще чуете коментари в българските медии, но държим да го направи достатъчно рано за да се предпазите от повърхностни интерпретации. Моят съвет е – не четете партийно или личностно /Тръмп/ пристрастни коментатори. Американският съд е институция, която стои в основата на стабилността и дълголетието на американската демокрация. Правете аналогии с България и търсете нови основания за да искате съдебна реформа.

 

Съдът срещу Манафорт се очаква да продължи три седмици.

 

От Илиян Василев

 

Видеоанализът за България Аналитика: Започва процес срещу Пол Манафорт можете да видите ТУК

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…