Тол системата – новият гранд проект от шлема. Втора част

Тол системата – новият гранд проект от шлема. Втора част

toll
Тол системата – новият гранд проект от шлема. Част първа

 

 

След това, когато разглеждате темата с тол системата, си припомнете, че собствените разходи по поддържането на тази тол система са огромни, защото зад всеки терминал, портал, автомобил и прочие имате разходни пера, да не говорим за свързаните разходи, които пак трябва да се покрият от приходите.

 

Тоест отваряме огромна вратата за грандкорупционни практики.

 

Едно е да овладееш корупцията на ограничен брой гранични пунктове – можехме само тях да дадем на концесия, друго е рискът да плъзне по цялата инфраструктура в страната. Да не спорим как се решава проблемът, но една от опциите е с наемане на чуждестранна компания. Накрая, с голяма вероятност, медиите ще се изпълнят със статии за огромните заплати на мениджърите на тази компания, за несбъдналите се прогнози за приходи в бюджета и за нуждата от още по-силно затягане на коланите.

 

Веднъж похарчили големите пари за изграждане на тол системата, ставаме нейни заложници. Няма спиране. Като при наркотиците. Трябва още и още.

 

Не може да се отрече тарикатлъка на внедрителите на тази идея, защото  населението масово си трае по темата. Внушено му е, че това не го засяга и че всичко се прави за да се обложат с адекватни такси тежкотоварни камиони над 3,5 тона. Но никой не се затруднява да отговори на елементарния въпрос – защо не вдигне пътните такси и ги събираме на границата?

 

Цялата работа е в системата на бавно сваряването на жабата, така е с общественото мнение. Подават му кукичката на формално незасягащия ги проблем с тол системата само за тежкотоварни автомобили. Първо им трябва похарчат парите и да изградят системата, а след това неизбежно ще стане и срещата с реалността, като започват внимателно и постепенно да повишават температурата с данни, че разходите са толкова високи, а приходи толкава малки, че става неизбежно да ви сервират „десерта“ – всички трябва да плащат тол таксите. Като кумулативни плащания на годишна база те ще се окажат много по-високи от сегашните винетки, които ви се видяха доста скъпи.

 

Ето някои сметки, които могат да дадат представа за възможни скрити намерения – не е висша математика, проста аритметика.

 

Да си припомним – основната цел на тази тол система е да реши проблема със cиcтeмнoтo нeдoфинaнcиpaнe в oблacттa нa пътнaтa инфpacтpyĸтypa. Както се твърди, приходите от леки автомобили покриват 70 процента от събираните 350 милиона от пътни такси. Само 30% от тях идват от тежкотоварните камиони при несъизмерим и несъпоставим отпечатък върху пътната инфраструктура. С това, образно казано, трябва да се финансира всичко. Следователно от тежкотоварните автомобили днес се събират малко повече от 110 милиона лева приходи. За да излезе сметката по тол системата оправдана, при прогнозираните 850 милиона лева приходи, без да се пипа цената на винетките, излиза, че от тежкотоварните автомобилите ще трябва да събираме над 600 милиона лева повече или близо 6 пъти повече. Ако е вярна новата цифра от 1,5 милиард лева за общите приходи, то тогава от тежкотоварните изведнъж трябва да съберем стратосферните 1,3 милиарда лева!? Това е халюцинация.

 

Убеждават ви, че този транзит от тежкотоварни автомобили през България няма алтернатива и че всички, които сега преминават през страната, ще продължат да си плащат чинно и безропотно по-високите такси. Истината е, че това е догадка без никаква сериозна база, без никакви реални анализи и оценки на риска, защото няма никакво съмнение, че част от този поток, ще потърси алтернативни пътища, включително през магистралите на Гърция и Виа Игнатия.

 

Тоест, има голяма вероятност, прогнозите ви за трафик и рязко увеличени приходи, да увиснат във въздуха.

 

Пак питам, какво пречи да се повишат пътните такси и сега, без се дават тези грешни пари за тол система, след като основният поток е транзитен, т.е. контролируем. Вход на „Капитан Андреево“, изход „Калотина“. Сега плащали само 23 лева, трябва да плащат над 130 лева.

 

Нас особено ни интересуват не брутните, а нетните приходи – тоест онези, които останат след като платим разходите по събиране и контрол на системата.

 

И тук стигаме до основният „омайващ“, но непрофесионален аргумент на министерството на регионалното развитие, което очаква от тол системата повече – един милиард лева, като създава впечатление у масовата публика, че средства от приблизително същия порядък ще отидат за финансиране на поддръжката и развитието на пътната мрежа у нас. Което предполага, че тол таксите за тежкотоварни автомобили ще трябва да се скочат дори още повече – до 150 лева, ако продължаваме да твърдим, че от леките автомобили няма да очакваме по-високи приходи.

 

В действителност е нормално и логично да се предполага, при оценката на риска, че рязко повишаване на пътните такси, в посочените пропорции, неминуемо ще доведе до отлив на транзитен поток от нашата магистрална мрежа, следователно по-ниски приходи. Това пък ще предизвика логичната и предвидима още сега стъпка на правителството, като няма външни източници да вдигне пътните такси на всички незасегнати автомобили у нас – било през данъците или през винетките.

 

Събрали, несъбрали очакваните приходи – трябва да покрием първоначалния дълг от тези двеста милиона на старта, които ще дадем за изграждане на системата. Всяка година ще харчим приблизително същите средства за оперативни разходи по система. Има няма приходи, разходите са сигурни. Не си спомням точната цифрата на разходите по експлоатация на тол системата като процент от приходите, в модела, който разглеждахме преди 27 години, но той беше стряскащо висок.

 

При това системата няма да покрива финансирането не само на магистралите, но и на всички класове асфалтирани пътища от първа, втора и трета категория.

 

Твърди се, че у нас има около 6-7 xиляди ĸм пътнa мpeжa в cтpaнaтa, която e в „нeдoбpo“ cъcтoяниe, a гoдишният нeдocтиг на средства надминава 300 млн. лв. И тук не влизат средствата за изграждане на магистрали.

 

Няма да ви занимавам с обосновките и бляскавите прогнози, как само за четири – пет години /забележете, че всичко се мери в мандати на правителство, на депутати/ пътната мрежа щяла да бъде друга. Свикнах с решителното преобладаване на пиар елементите над професионализма в разчети и политика.

 

Както казах по-горе, единственото сигурно в горните прогнози са разходите, което е вероятно да бъдат по-високи.

 

Много по-убедително, поне за мен звучат, алтернативите – без тол система.

 

На първо място, като се увеличат таксите за тежкотоварни автомобили на граница, но постепенно – първоначално 2-3 пъти и чак тогава ако няма отлив да се увеличат допълнително, но винаги като се отчита конкуренция в региона, за да не загубим трафик.

 

Още по-лесно е да се увеличи акциза на горивата, който и без това е най-малкия в ЕС. Разбира се, без да се пипа крайната цена, като се въведе и допълнителен пътен данък, който се взема през цената за горивото. В момент, премията в цената, вместо да влиза в бюджета /а това на годишна база са над 500 милиона лева – повече отколкото се търсят за пътната мрежа/, влиза в една шепа компании от т.н. нефтен картел, начело с Лукойл. Има съществена вероятност, че част от тези корпоративни ползи да се връщат „по веригата“ за да стимулират  „позитивното“ мислене на депутати и правителство, включително да се осигури подкрепа за тол системата.

 

Но правителството, по всичко изглежда, се страхува и не желае да бръкне в тази „касичка на прехода“, а търси трескаво варианти за финансиране през по-високи данъци, чрез тол такси и по-скъпи винетки.

 

Защо да бъде просто, като може да бъде сложно и за повече пари?

 

В това проектът за АЕЦ „Белене“ и тол системата много си приличат. Както и поддръжниците им. Мислят „на едро“, гранд, но малцина колекционират ползите, докато всички плащат сметките.

 

Гранд проектът с тол системата накрая ще го плащате вие. Предупредени сте.

 

От Илиян Василев

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…