Срива ли се репутацията на католическата църква?

Срива ли се репутацията на католическата църква?

pope

Лошите новини за педофилията в католическата църква нямат край. Още не е утихнало негодуванието от документираните изнасилвания в епархиите в  Пенсилвания и новините бяха залети от нови безспорни обвинения, този път в Германия. В първия случай, доклад от  900 страници на „голямото жури” идентифицира 1000 деца и „най-вероятно още хиляди” в шест от осемте щатски епархии, които, в продължение на много години са били обект на сексуално насилие от около 300 свещеници. В много от случаите тези перверзници са били защитавани и прикривани от висшия църковен клир. При случая в Германия, при направеното ново проучване на самата църква, а и по данни от самите църковни документи се вижда, че 3677 души, половината от които под 13-годишна възраст, са били сексуално насилвани. Както със случая в Пенсилвания, така и в много други случаи църковният висш клир защитава педофилите, а не децата. Безброй други случаи от различни католически епархии по света идват да покажат, че нито Пенсилвания, нито Германия са изолирани случаи, а по-скоро доволно мрачна  дълго потулвана църковна действителност.

 

Какво се случва и може ли най-старата християнска църква най-накрая да смени стила си на поведение и да започне на чисто? Съществуват сериозни основания да се смята, че това не е възможно да стане скоро, тъй като това поведение  засяга върховния клир на църквата, а това означава и самият папа. Причината да мислим така е, че въпреки доказателствата, прикриването, демонстрирано в двата горепосочени случая, не е нито случайно, нито единствено по рода си, а системно и масово провеждано в много епархии. Доказателствата дойдоха под формата на 11 страници отворено писмо от бившия посланик на Ватикана във Вашингтон, нунций Карло Мария Вигано, който със сигурност е бил в състояние да знае всички мръсни тайни на американската католическа църква.

 

В писмото си Вигано директно обвинява папа Франсис, че „покрива“ „серийния хищник“ кардинал Теодор Маккарик, бивш архиепископ на Вашингтон. Вигано твърди още, че папата е знаел за педофилната история на Маккарик още през 2013 г., но не предприел нищо и дори го превърнал в „най-популярния съветник“ за администрацията на Обама. Освен това, според писмото на Вигано, Маккарик и група други високопоставени духовници по конспиративен път са довели до  назначаването на редица духовници на ключови позиции в църквата, които по подобен начин са толерантни към педофилията, без да преминават през нунция , каквато е всеобщата практика. Обобщавайки обвиненията си, Вигано заключава, че „корупцията е стигнала до самия връх в църковната йерархия“ и призовава папата да подаде оставка.

 

Реакцията на папа Франсис до този момент е мълчание, което, ако не друго, придава на обвиненията на Вигано още по-голяма тежест. Известно е също, че педофилните наклонности на Маккарик са добре известни и дълго обсъждани в църквата и че предшественикът на Франсис, папа Бенедикт XVI, вече е наказвал Маккарик и рязко е ограничил неговата дейност.

 

Колко правдоподобни са тези сериозни обвинения и може ли всичко това да запази все още у нас уважението ни към бъдещето на църквата? За съжаление, що се касае за католическата църква те са повече от достоверни и изобщо не е ясно как Ватиканът може да излезе от тях, без да предизвика значителен трус. Основният проблем е, че папа Франсис е човек ляв и е такъв от ден първи. Доколкото има някакви документирани от него симпатии, и неговите, като тези на повечето левичари, до голяма степен са на страната на хомосексуалистите, което може би е причина той да не е в състояние или да не иска да направи нещо за необузданата педофилия в църквата.

 

Ето само някои от добре познатите му възгледи, които документират левичарските му симпатии:

  • Папа Франсис е говорил няколко пъти в полза на „освободителната теология“, което не е нищо друго освен усилие на марксистите да завземат католическата църква отвътре.

 

  • Той непрекъснато критикува свободната пазарна система, като удобно пренебрегва доказателствата, че точно свободните пазари извадиха от бедността милиони хора и продължават да правят това и до днес.

 

  • Папата никога не е отправял и най-малка критика към комунизма – дори по време на пътуването си до Куба, която остава една от най-потиснатите и бедни страни в Америка.

 

  • И накрая, а може би и най-добрият показател за симпатиите на папата са съветниците, с които той се е заобиколил. Известно е, че може би най-влиятелният от тях е кардиналът на Мюнхен, Райнхард Маркс. Кардинал Маркс не само е симпатизант на добре известния свой немски съименник, но и дългогодишен защитник на хомосексуалните връзки, което, разбира се, противоречи на същността на католическата доктрина, но вероятно е вярно отражение на личните разбирания на папата.

Равносметката е, че ако църквата не е способна да се освободи от мрачната репутация, която е придобила и не даде на енориашите основание да вярват в нея, то тогава тя няма да оцелее в дългосрочен план. Според отчетите на църквата, докато през 50-те и 60-те години в Германия 11-11.5 млн души са посещавали всяка неделя църковната служба, то днес този брой е намалял до 3,5 милиона. Папа Франсис и кардинал Маркс едва ли имат желание да посочат причината.

 

От Алекс Алексиев

Оставете коментар

Още
Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Откъс от Лудвиг фон Мизес, “Всесилната държава” (1944), Издателска къща МаК     Опитите да се решат политическите проблеми на…
Нацистските корени на гретенизма

Нацистските корени на гретенизма

Лозунгът на много от съвременните леви „Ние не сме леви или десни, ние вървим напред“ е исторически наивен и политически…
„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

Най-големият въпрос, пред който е изправена цяла Европа сега е свързан с проточилото се излизане на Великобритания от Европейския съюз,…