ICIS: Булгаргаз действа като продължение на Газпром, въпреки разследването на ЕС

ICIS: Булгаргаз действа като продължение на Газпром, въпреки разследването на ЕС

ilian vassilev

19.9.2018, ICIS, Aura Sabadus

 

 

Настоящият български господстващ газов търговец оператор „Булгаргаз“  не успя да постигне по-атрактивни условия от доставчика си „Газпром“, въпреки неотдавнашното антитръстово разследване на ЕС, заяви в интервю за ICIS бивш български посланик в Русия.

 

Разследването предостави на „Булгаргаз“ значителна подкрепа при неговите преговорите с руския му доставчик – добиващ природен газ.

 

В интервю за ICIS от тази седмица Илиян Василев каза, че „Булгаргаз“ може да поиска преразглеждане  на цените и по-леки условия, свързани с ревизията на клаузата „вземи – или-плати“, която е част от дългосрочния договор с Газпром за доставка на 3 милиарда кубически метра газ годишно. Вместо това, „Булгаргаз“ действа като „продължение“ на руската компания, добиваща и продаваща газ, пасивно приемайки съществуващите условия, каза Василев.

 

Василев, който понастоящем е управляващ партньор в източноевропейската консултантска фирма Innovative Energy Solutions заяви, че сегашният оператор не е искал преразглеждане от 2012 г., една година след подписването на дългосрочния договор с „Газпром“.

 

„Проблемът е, че през годините получавате натрупване на фактори като колебания в обменния курс и в цените на петрола“, каза Василев, като отбелязва, че „Булгаргаз“ е приел условията, наложени от „Газпром“, без да търси ценови прегледи или нови източници на доставки, които биха направили портфолиото му и по-конкурентоспособен.

 

Тъй като цената на газа, който България внася от Русия е петролно-индексирана, нараства в съответствие с цената на суровия петрол, сега страната ще трябва да отрази увеличението на регулираната тарифа за крайните потребители. Увеличението може да достигне 15% преди края на годината, каза Василев.

 

„Булгаргаз“ има разнообразни възможности за намаляване на разходите си, ако се стреми да купува обеми от алтернативни източници до смекчаване на ценовите рискове чрез закупуване и съхраняване на газ в хранилището си в Чирен, или в Украйна през летния сезон, който е с ниско търсене и изтегляне през зимата, когато цените са по-високи.

 

Комисарят по конкуренцията на ЕК нареди на Газпром да премахне спънките пред износа на газ и да предостави на клиентите в Централно и Източно-европейските страни, включително България, ефективен инструмент за осигуряване на цени, конкурентни на западноевропейски пазарни нива.

 

Ако бъде установено, че „Газпром“ не отстъпи пред тези искания, компанията може да получи глоба в размер на 10% от общия оборот.

 

„Нямаше никакъв случай [от публикуването на резултата от разследването], към който „Булгаргаз“  да прояви интерес“, заяви Василев, като добави, че малко е вероятно „Газпром“ да възрази срещу преразглеждане на цените или дори на промяна в ценовата формула, ако „Булгаргаз“ поиска.

 

„Ако обжалват [Газпром], те ще се отзоват в съда [за неспазване на резултатите от антитръстовото разследване на ЕС]“.

 

Василев заяви, че българските власти не са се интересували нито от договаряне на цената за внос, нито от понижаване на задължението, съгласно клаузата „вземи-или-плати“, което в момента е на 80% от общия обем, нито пък от премахването на клаузата за дестинация, характерна за старите наследени договори.

 

„Това е смесица от политическо влияние, бюрократична инерция и корупция“, каза Василев, добавяйки, че „Булгаргаз“ се чувства удобно в сегашните обстоятелства.

 

„Клаузата за дестинация сега е самоналожено ограничение – моите контакти в Газпром постоянно заявяват, че клаузата за дестинация отдавна не е релевантна. Същото се отнася и за пренципа `вземи-или-плати` – тривиалното и постоянно извинение на „Булгаргаз“ за това, че не купува газ от алтернативни доставчици „, каза той.

 

България е един от най-зависимите пазари в ЕС за руския газ, многократно избирана и посочвана в европейските изследвания като уязвима страна, която трябва да разнообрази източниците си на доставки.

 

Нито „Булгаргаз“, нито „Газпром“ отговориха на многократни молби на ICIS за коментар по всички въпроси, повдигнати по-горе. Активен източник в региона потвърди, че „Булгаргаз“ не е поискал преглед на цените от 2012 г., но добави, че собствените му руски изкупни цени могат да бъдат по-ниски от тези на други регионални страни, имайки предвид тясната си връзка с „Газпром“.

 

Това означава, че „Булгаргаз“ няма стимул да търси редовно преразглеждане на цените за внос на газ.

 

Аура Сабадус

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…