Премахването на критичните гласове от Запад в социалните медии подхранва, а не възпрепятства пропагандата на Кремъл

Премахването на критичните гласове от Запад в социалните медии подхранва, а не възпрепятства пропагандата на Кремъл

Social Media Purge Article

Social Media Purge Article

 

Миналата седмица без видимо предупреждение Facebook (Фейсбук) премахна общо над 800 страници и профили, представящи най-вече публикации от западни алтернативни медии и мнения на антиправителствени журналисти и активисти, предимно от Съединените щати. Незабелязано за някои и Twitter (Туитър) направи същото, като блокира някои журналисти и активисти, вече премахнати при чистката на Фейсбук.

 

Фейсбук публикува подробно изявление, обясняващо прочистването като премахване на страници и профили, които публикуват огромно като количество съдържание, спамят или примамват посетители с цел да насочат трафика към конкретни уеб сайтове, като по този начин се възползват до голяма степен от приходите от реклами. Вероятно има известна истина в тези твърдения, поне що се касае до някои от премахнатите профили. А Фейсбук има многобройни правила – повечето от потребителите му не ги знаят – като например това, че тази голяма технологична компания може, на произволен принцип, да избере да се намеси по всяко време.

 

Все пак това, което Фейсбук направи определено е прочистване от политическото слово, а не от политическите печалбари. Страниците, обект на блокиране бяха от спектъра на политическото ляво, дясно и либертарианството. Те включваха явни либертарианско насочени публикации, някои от които имаха милиони последователи; страници за наблюдения над полицията; и страници на активисти, изразяващи мнения от целия политически спектър.

 

Това, което обединява повечето от тези премахнати страници е противопоставянето им на институциите. Няма изнесени данни за отстраняване на големи западни медии от Фейсбук за това, че използват тази медийна платформа, за да насочат трафика към рекламни карета или към сайтове, обвързани с абонамент.

 

Всъщност, големите западни медии са обвинени в оказване на подкрепа за продължаващото прочистване на тази платформа с цел премахване или намаляване на конкуренцията, поне според Асоциацията за граждански свободи в Онтарио (OCLA).

 

„OCLA смята, че премахването на сайтове представлява преди всичко „страх от проявата на демокрация“, а не „заплаха за демокрацията“ като премахването им е опит за елиминиране на конкурентите на установените, контролирани от властта медии“, каза в своето изявление канадската група за граждански свободи.

Това, което Фейсбук изнесе в изявлението си не е измислица. То се случва дори на места като Балканите. През 2016 г., тийнейджъри, живеещи във Велес, Македония, направиха удар в бизнеса с фалшиви новини. Те използваха сензационни заглавия и абсолютно измислени истории, за да изградят огромно присъствие в социалните медии и да насочат трафика към уебсайтове, използвани от тях за събиране на рекламни приходи от Google (Гугъл). Благодарение на парите, които правеха и жизнения стандарт във Велес, тази схема оправи живота на някои от тях завинаги.

 

Феноменът с фалшивите новини стана известен по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Говореше се, че фалшивите издатели на новини от Велес, както и други печалбари са злоупотребили, като са се включили в онлайн политически медии в подкрепа на сегашния президент Доналд Тръмп. И така, обвинена бе руската държава. Част от предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 г. е предполагаемото използване на държавни и социални медии за оказване подкрепа на Тръмп.

 

След изборите през 2016 г. партньорството между западните правителства и големите технологични компании се засили – те се обединиха, за да дадат отпор с всички сили на фалшивите новини, речите на омраза и руската намеса в изборите. Прочистването включваше „борба” с македонските тийнейджъри, заличаване предполагаемите речи на омраза в Германия и блокиране на спорния американски радиоводещ и архитект на марката Infowars, Алекс Джоунс, в множество социални медийни платформи.

 

Сега, през 2018г. избирателният сезон на САЩ е в разгара си. Фейсбук си припомни времето на последната чистка, като в прессъобщение извести, че усилията на компанията са насочени срещу политическите печалбари при гласуването следващия месец.

 

След като стотици критично настроени гласове бяха премахнати от социалните медии, сега има достатъчно голяма представителна извадка, за да се види насоката на прочистването – големите техно компании ще отстраняват все повече критични гласове, като същевременно в своите платформи ще дават най-различни оправдания за цензурирането на политическите дискусии. Човек сякаш започва да вижда някои от непредвидените последствия от прочистването, едно от които е свързано с Русия.

 

Фейсбук дава на руските държавни медии безплатен „тласък“

 

Вместо да доведе до подтискане на държавните информационни кампании в борбата с руската пропаганда, прочистването на социалните медии изглежда сякаш ги подсилва още повече.

 

След като Фейсбук нанесе удара миналата седмица, изтриването на 559 страници и 251 профила незабавно се превърна в международна новина. Вашингтон поуст излезе със заглавие: „Фейсбук премахна над 800 американски профила и страници, за да предотврати политическия спам“. Въпреки че истинската история беше по-различна, Вашингтон поуст и други големи западни медии бяха обвинени, поне в началото, в препредаване на прес-съобщението на Фейбук.

 

Междувременно контролираните от държавата руски телеканали RT и Sputnik предадоха по-голяма тежест на новината. Sputnik излезе „ексклузивно“ със заглавие: „Запознайте се с репортерите, чиито страници са били премахнати от Фейсбук“. RT подхвана подобни заглавия и излъчи на живо интервюта с някои от журналистите, засегнати от прочистването, един от които се оказа репортер на RТ.

Отразяването на новината за медийното прочистване хвърли светлина върху топлата връзка, която съществува между западните алтернативни медии и руските държавни медии. Различни западни алтернативни медии най-често цитират RT като свой източник на информация. За някои новинарски агрегатори и коментатори в западната алтернативна преса, включително и либерално насочените, RT е действително ефективен източник на новини. Политиката наистина създава странни приятелства.

 

Тази на пръв поглед странна връзка беше представена на „анархистка“ конференция, проведена по-рано тази година в Акапулко, Мексико. Един от говорителите, коментиращ журналистическата етика, изнесе как алтернативните медии на Запад многократно са предавали информация, позовавайки се на руски държавни информационни източници.

 

„Sputnik е много популярен източник на информация сред независимите медии, който всъщност е руска, финансирана от правителството новинарска организация. И аз го виждам това през цялото време. Твърде често тя е основен източник за новинарските емисии“, заяви журналистката Кери Уедлър на конференцията в Анархапулко 2018. „Като анархисти и като хора, които са скептично настроени към държавата, просто мисля, че би било добра идея, ако отчитаме вероятността новините им да бъдат изопачени. Но това изглежда не се случва. Всичко се приема за чиста монета.“

И изведнъж самата Уедлър се оказа блокирана миналата седмица. Уедлър е главен редактор на Anti-Media, издание с над 2 милиона последователи на страницата си във Фейсбук. Фейсбук просто премахна страницата на Anti-Media. Малко по-късно Twitter блокира личния акаунт на Уедлър.

 

Email from Twitter posted online by Carey Wedler
Email от Twitter публикуван онлайн от Кери Уедлър

 

Когато големите технологични компании се очистват от журналисти, които очевидно не се занимават с фабрикуване на новини и извличане на ползи от спам, това дава възможност на други медии да спечелят от това, като дадат път на свободното слово. Големите западни медии явно стават все по-доволни от факта, че техните конкуренти са накарани да млъкнат от големите технологични компании.

 

Междувременно руските държавни медии печелят симпатии, като осигуряват платформа на изгонените журналисти и активисти да разкажат своята версия на историята. Така  доверието към RT и Sputnik сред част от западната аудитория расте и позволява на руските държавни медии да изграждат своите привидно необичайни връзки с либертариански и антиправителствени медии на Запад. Тези връзки могат да бъдат много плодотворни за Кремъл, когато по геополитически въпроси като Украйна и Сирия западните алтернативни медии с милиони последователи излъчват някои, даже по-голямата част от своите репортажи от източници, контролирани от руската държава.

 

От Джош Фрийдман

Оставете коментар

Още
Безсребреникът Путин и клеветниците

Безсребреникът Путин и клеветниците

  … Като същински маладец отговори другарят В. В. Путин на младенеца, „дръзнал“ да постави въпроса: „Ваш ли е онзи…
Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

Навални отказа свобода в изгнание, върна се, за да докаже, че е руски лидер

  В руския смисъл Навални не се жертва, а продължава делото си. За да си руски лидер, трябва да си…
България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

България и Северна Македония разединени от неспособността на София и Скопие да скъсат с идеологическото наследство на комунизма

Ще бъде най-голямата грешка от наша страна, ако накажем всички граждани на братска държава в полза на македонистите, които насаждат…