Американския LNG и бъдещето на енергетиката в Източна Европа

Американския LNG и бъдещето на енергетиката в Източна Европа

1

На 17 октомври 2018 г. най-голямата полска енергийна компания, PGNiG, подписа договор с две американски компании за втечнен природен газ, в размер до 2 милиона тона газ годишни доставки за всяка от следващите 20 години. Това е първият голям американски договор за втечнен природен газ в Източна Европа, но не и последният. Наистина, вероятността американските компании за втечнен природен газ да се превърнат в основни доставчици в Източна Европа в близко бъдеще е много голяма.

 

Има редица причини за това, политически и икономически. От политическа гледна точка, както е добре известно, Русия използва своята енергия в подкрепа на външнополитическата си програма и за подкопаване на западните интереси. В икономически план, за Русия енергията е средство за обвързване и/или наказване на европейските нации, намиращи се в орбитата и. Напоследък има и една нова цел за Кремъл – Германия – най-големата и най-влиятелна държава-член на ЕС.

 

Новото в конкретната ситуация е активното съглашение на самата Германия с Русия, започнало с газопровода на Газпром, наречен „Северен поток”, чието предназначение е да заобиколи Източна Европа и да доставя газ директно в Германия, през Балтийско море. По времето на построяването му, полският външен министър не се поколеба да го нарече „тръбопроводът Молотов-Рибентроп”, като по този начин разкритикува остро договоренотстите между 2те държави. Сега Русия и Германия са в процес на изграждане на „Северен поток -2”, който ще доведе до удвояване на капацитета на първоначалния тръбопровод до 100 милиона метрични тона годишно, въпреки енергичните протести на Украйна и източноевропейските държави-членки на ЕС.

 

Тук трябва да се отбележи, че капацитетът на СП-2 е почти два пъти по-голям от нуждите на Германия, което ще и позволи да се превърне в ключов препродавач на руския газ и да се радва на огромни печалби, за сметка на таксите за транзит на газ, събрани преди това от Украйна и Източна Европа. Въпреки очевидната политическа мотивация на Кремъл зад активното лансиране на газопровода, целият германски политически истаблишмънт, начело с канцлера Меркел, защитава проекта с лицемерния претекст, че е „просто бизнес”. Ето как видният енергиен експерт и бивш български посланик на България в Русия, Илиан Василев, описва преобладаващите настроения и позиции в Източна Европа по отношение на проекта: „Северен поток -2 ще позволи на“ Газпром „да нарушава конкуренцията, да избира победители и губещи и да прехвърля богати руски държавни субсидии в сърцето на Европа.” Освен това, проектът ще позволи на „Германия да действа като руски представител извън германските граници, като използва субсидии, забранени от законодателството на ЕС „, като по този начин „действа като щит на Газпром срещу законите на ЕС”.

 

Начинът, по който германските и кремълски съратници в СП-2 защитават този проект, е като отричат политическата си мотивация и твърдят, че той се ползва понастоящем с предимството на по-ниски цени от „Газпром” след политически мотивирано намаление на цената с 30% през 2009 г. и с още 10% през 2014 г. Това твърдение е дълбоко заблуждаващо, както доказват редица американски експерти. Известният експерт по втечнен природен газ, Марк Милс, напр., защитава убедително рентабилността на доставките на втечнен природен газ от САЩ, като отбелязва следните тенденции: След революцията на шистовия газ Съединените щати сега се очертават като световен шампион в производството на газ, с 27 трилиона кубически фута дневно за 2017 г. срещу 22 трилиона за Русия. Тъй като предлагането расте по-бързо от търсенето, Америка е на път да стане най-големият доставчик на LNG в света. Цените на природен газ, изнасян от САЩ, са вече наполовина на нивото от преди пет години, като те вече не са свързани с цените на петрола, а със спот пазара и краткосрочните договори. Друга голяма иновация, която САЩ предприе, е построяването на остров Елба, Джорджия, на първия микро терминал, доставящ втечнен природен газ в контейнери, което има голям ефект за енергията, разпределяна в Източна Европа.

 

Източноевропейците отдават дължимото внимание на тези развития и активно се подготвят за бъдещето на LNG. Полша, Литва и Гърция вече разполагат с терминали за втечнен природен газ, а Хърватия строи такъв. Десет източноевропейски страни се обединиха в инициатива, наречена„Три морета” (Балтийско море, Черно море и Адриатика), която се основава на енергийната независимост от Русия и тясното сътрудничество със САЩ.

 

Това, което е необходимо сега, за да се насърчи тази изключително положителна тенденция, е администрацията на Тръмп да спре „Северен поток -2”, като наложи санкции, гласувани от Конгреса. Няколко западноевропейски участници вече заявиха, че ще напуснат проекта, ако станат обект на американски санкции. Крайно време е Вашингтон да действа в защита на своите интереси като потенциален доставчик на LNG и в същото време да помогне на източноевропейците, които са несъмнено най-добрите приятели на Америка в Европа.

 

От Алекс Алексиев

Оставете коментар

Още
Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Откъс от Лудвиг фон Мизес, “Всесилната държава” (1944), Издателска къща МаК     Опитите да се решат политическите проблеми на…
Нацистските корени на гретенизма

Нацистските корени на гретенизма

Лозунгът на много от съвременните леви „Ние не сме леви или десни, ние вървим напред“ е исторически наивен и политически…
„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

Най-големият въпрос, пред който е изправена цяла Европа сега е свързан с проточилото се излизане на Великобритания от Европейския съюз,…