Мними победи и действителни загуби

Мними победи и действителни загуби

ledeno horo

ledeno horo

 

„Животът не е зрелище и не е празник –

животът е трудно занятие.”

Джордж Сантаяна

 

Чета ден след ден в публичното пространство и не вярвам на очите си – толкова непонятна, така немислима е гордостта, с която така масово и ненаситно се гордеят милиони мои сънародници. Наблюдавайки в екстаз и легендарното (има и легенди на негативизма) ледено хоро в Калофер, и надпреварата на ловците на кръста в замръзналите реки и езера по Йордановден, и нестинарските танци върху живи въглени, всички са уверени, че, видите ли, народ, който ходи по жарава и се къпе в ледени води, не може да бъде погубен – такъв народ е винаги и всякога оцеляващ, белязан съдбовно с белега на безсмъртието и възхода.

 

В тази си фанфаронада нашего  брата ми напомня удивително най-несъмнения българин измежду българите – бай ни Ганя, – биещ се триумфиращ по гърдите във виенската баня. И днешните ни фанфарони се себевеличаят със същия патос. Правят го пред смаяните очи и на Европа, и на целия широк и пъстър свят, макар и да не напускат ледените тунджански води и кръга на жаравата. При модерните средства за медийна комуникация няма защо да ходим в центъра на Стария континент, за да станат и постиженията, и простотиите ни достояние на Европа – социалните мрежи ще пренесат с електронна скорост табиетите ни надлъж и шир.

 

Като разисквах тези дни с приятели вихрещия се на телевизионния екран панаир на суетата, изведнъж се оказах твърде самотен в резервираността си. Всичките ми гости считаха, че подобни ритуали ни обединяват национално, че приложните фолклорни традиции ни спояват в една народност. Едва ли – възразих аз. Не е толкова важно дали и доколко ни спояват – по-важно е съдържанието на спойката, в името на какво настъпва обединението ни. Лично аз бих предпочел да си битуваме разединени, вместо да ни сплотяват подобни ритуали. Ще опитам да обясня защо.

 

Най-непонятно за мен е обстоятелството, че апологетите на целия този маскарад на пошлостта и кича го мотивират с Божието начало. Това илюстрира стародавния принцип, че всяко идиотско начинание си има някакво разумно обяснение. И по генезис, и по духовно съдържание (или по-точно духовна безсъдържателност) този парад на парвенющината е така далеч от автентичното християнско наследство, както здравето от болестта. Не мъдростта и красотата, не душевността и морала на Христовия завет носят в своята уродлива показност спектаклите по родните реки и жарави – те са по-скоро път назад, към езическото варварство. И обстоятелството, че, танцувайки под нашите искрени овации, хороводи и нестинари издигат високо над главите си икони, не опровергава ни най-малко този факт. Иконите са само фасадата, елемент от онази показност, чиято цел е да легитимира варварството като християнство. Да поведеш едно хоро в мразовита Тунджа и да го провъзгласиш за Божия благодат, не е духовна кауза – езическо лицемерие е.

 

Няма фактор, допринесъл толкова за очовечаването и облагородяването на рода ни, колкото християнството. Аз не вярвам на Русо, че цивилизацията ни е развратила и обезобразила – вярвам по-скоро в противоположната теза на Карл Шпителер, който в „Политически хроники” стига до извода, че изначалната човешка природа е чудовищна, но подлежаща на подобряване и облагородяване. Вярвам, с други думи, в духовната еволюция, в моралното усъвършенстване на човека. Вярвам, въпреки ужасните издевателства на светата инквизиция, на комунизма и нацизма. Колкото и непоследователен и тромав да е пътят ни към доброто и красивото, той е действителен. Съставна част, плът от плътта на тази непоследователност са и споменатите езически ритуали, които са далечно ехо от белязаните с хедонистична разпуснатост, с безредие и произвол както сред елита, така и сред тълпата езическите древноримски празници сатурналии, обезсмъртени в цялата им вулгарност от „Сатирикон” на Петроний . Да се гордееш с миналото на тези оргии и да тръгнеш да ги възраждаш с нова дата, значи да насърчаваш оскотяването ни.

 

Най-малките и немощни, най-непорасналите морално народи имат най-величествените и пищни празници. Психологически е обяснимо – въпрос на комплексарщина, на сляпо търсене на сурогати, на непълноценни заместители на лекомислено погубените достоверни ценности. Опитвам се да разбера механиката на този деструктивен процес, не за да се примиря с него, а за да съумея да му се противопоставя. И да предупредя всички празнуващи и всички аплодиращи, че онзи, който празнува днес мними победи, ще страда утре от действителни загуби.

 

От Димитър Бочев

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…