НА ЛЕДЕНО ХОРО С ДОЧООЛУ, БОЧООЛУ И ДАНКО ХАРСЪЗИНА

НА ЛЕДЕНО ХОРО С ДОЧООЛУ, БОЧООЛУ И ДАНКО ХАРСЪЗИНА

„Бай Ганьо“, Илия Бешков
„Бай Ганьо“, Илия Бешков
„Бай Ганьо“, Илия Бешков
„Бай Ганьо“, Илия Бешков

 

 

„Докога над страната ни бащина

ще вилнее таз пуста простащина?!”

Радой Ралин

 

Да използваш една простащина като леденото хоро за пиарски политически цели е също простащина. И обстоятелството, че въпросното хоро е народно и общонародно мероприятия, че цял един народ го играе (я физически, я метафизически), не го легитимира морално и граждански, а напротив: прави простащината още по-просташка. Защото не за автентична фолклорна традиция става дума в случая, а за една нововъведена и пришита с бели конци към историческото ни фолклорно наследство пошла приумица. Така не се създава фолклорно богатство – така се громи и унищожава фолклорно богатство.

 

Естествено, тактически оправдано е една политическа партия да яхне вълната на масите, да използва нейният ентусиазъм за собствените си пропагандни назначения. Това правят държавниците и в най-цивилизованите държави. Разликата между тях и родните ни държавници е, че докато първите го правят с мярка, вторите го правят безмерно. А това е една много сериозна разлика – не само в медицината, и в гражданското битие дозата прави отровата.

 

А това, което ръководителят на втората по численост политическа сила у нас направи край ледените води на Тунджа, е наистина отрова, кич и пошлост, петнящи цялата ни нация. Е, вярно е, че Корнелия Нинова не скокна в реката, не заигра рамо до рамо с видимо подпийналите хороводи в мътните води. Вярно е обаче също, че тя открито, публично се солидаризира с тях. Каквито хороводите, такива и политическите ни водачи – ще рече нашего брата и ще се окаже прав. При това с една много горчива правота. Вождът на социалистите ни, които са си чиста проба неокомунисти, сподели безкултурието и примитивизма на един салтанат, който имитира по убийствен начин фолклорното ни наследство. Да речем, че по тактически съображения лидерката на левицата ни (всъщност тя и левица не е – по-скоро е корпурация на безскрупулни, властолюбиви и сребролюбиви олигарси и милионери) не можеше публично да осъди този маскарад. Можеше обаче да се разграничи мълчаливо, да се дистанцира дискретно от него. Вместо това тя предпочете да се присъедини показно, показно да стане съставна част от вулгарния му сценарий.

 

Нещо повече: В момента, в който Корнелия Нинова гордо се снимаше в яките и топли прегръдки на екзалтираните хороводи, в родния град на Ботев се честваше годишнина от рождението му. Един паметен юбилей с общонационална значимост, на който именитата гостенка не отдели и капка внимание – целият ѝ ентусиазъм бе вложен в леда, водата и виещата се в сянката на високо вдигнати знамена и бъклици игривост. Това обстоятелство говори недвусмислено за ценностната ориентация, за моралните и културно-исторически приоритети и на лидерката, и на цялото ѝ многомилионно войнство. Не революционната национална каузата и не дори безсмъртната поезия на народния поет е гордостта на нацията – гордост на нацията с неокомунистическия ѝ плам воглаве се оказа байганьовщината. И тази байганьовщина е като че ли необятна – вода и лед дал Господ, дал и примитиви, които да нагазят с танцова стъпка в невинната река, дали и примитивни лидери, които да ги аплодират от сърце и душа. Така победата на примитивизма става пълна – благородството на фолклорната ни традиция не можа да го спре – традицията бе стъпкана под танцуващите ходила в кал и мътилка. Хилядолетната ни културна история значи е безсилна – безсилна е и политическата ни класа. Впрочем тя не е безсилна – силна е, но е застанала от другата страна на барикадата, рамо да рамо с Дочоолу, Бочоолу, Гочоолу и Данко Харсъзина е застанала. Все таки задават се избори и този безсмъртен персонаж трябва да бъде вкаран в употреба. Защото изборите трябва да бъдат спечелени на всяка цена – дори на цената на всеобщото ни опростачване.

 

Димитър Бочоолу, сиреч Бочев 

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…