Дезинформация от Путин: купуването на американски LNG ще подкопае бюджетите на ЕС

Дезинформация от Путин: купуването на американски LNG ще подкопае бюджетите на ЕС

putin_gazprom

 

Това е ключовото твърдение, което направи руския президент Путин пред пленарната сесия на „Международния Арктически Форум“ и което беше разпространено от всички руски медии, основно от ТАСС, Русия Днес и Спутник. Със сигурност сте чували тези рефрени от местни проруски политици – руският газ най-добрия и евтин газ на света, американския скъп и некачествен.

 

Бюджетите на страните от ЕС, според него, ще трябва да компенсират европейските потребители за ценовата разлика между втечнения природен газ (LNG) от САЩ и газопроводния газ от Русия. Да оставим настрана простия факт, че бюджетите на страните от ЕС и този на руската държавата имат съществена разлика – подобен тип изкуствени заслони са невъзможни на пазара, тъй като или попадат под ударите на законите за защита на конкуренцията или са непозволена държавна помощ, която изисква специални процедури за одобрение от Европейската комисия.

 

„Събрахме се, за да обсъдим проблемите на Арктика, посочва в изявлението си Путин, но отново се връщаме към санкциите и към Крим. Всеки трябва да разбере какво се случва с екологията около нас и как да реагираме, защото в противен случай Крим ще се превърне в пустиня“.

 

Основната и често повтаряне теза на руския президент, че САЩ не се интересуват от търговската конкуренция с руския газ, а от възможността чрез навлизането на американски ВПГ да решат геополитически задачи. В интерпретацията на руския президент санкциите изобщо не са свързани с Крим и Украйна, а с желанието на Вашингтон да наложи „своя“ втечнен природен газ насила на европейските потребители.

 

„Санкциите днес се използват не като инструмент на външнополитическата борба, а като инструмент на конкурентната борба в света – продължава Путин“. При тези думи изтръпвам и се питам дали случайно не губя ориентир във времето и дали през всички години след 1989 година Газпром не е бил друго освен инструмент на политика. Но руската поговорка е много точна – всеки разбира по мярата на своята погрешимост.

 

Случайно да се спомняте случаи при който Газпром да е трябвало да се конкурира с някого за да получи договорите за доставка и транзит на природен газ. Напротив, всичко беше по „указание“ от Москва. Отначало бяха междуправителствените споразумения между СССР и съответните васални държави Централна и Източна Европа, които налагаха съветския газ.

 

Газпром просто наследи Министерството на газовата промишленост, но и до ден днешен действа като квазиминистерство, под прякото ръководство на Кремъл и лично на президента Владимир Путин, който е истинският СЕО на тази корпоративна структура. Акционерите са просто статисти. Ако не вярвате питайте бивши и настоящи акционери на компанията, как се взимат решенията, включително за инвестиции в тотално сбъркани като икономическа логика проекти за пренос, как се харчат средствата. Не случайно миноритарни акционери съдят ръководството на Газпром в американски съд за съзнателно нанесени финансови загуби на компанията, което се отразило и върху дивидентите им.

 

Другата теза на руския президент от това изказване е притчата му за всеобщия европейски възторг от проекта Северен поток – 2. САЩ са лошите, а Европа – там са само партньори на Путин вече били почти приели с консенсус нуждата от този проект.

 

И пак се чудя и се мая – дали с господин Путин се намираме на една и съща Европа и живеем по едно и също време.

 

Защото единственият акт, който може да се определи като общоевропейска позиция е резолюцията на Европейския парламент от 13 март т.г., приета с 402 срещу 163 гласа, която призовава за незабавно спиране на този проект.

 

И това, според руският президент, е „почти консенсус“ в полза на Северен поток-2 !? Класическо определение за делюзия.

 

Истината е, че Европейският парламент прие поправките към Газовата Директива, които вървят в пряка противоположност на интересите на „партньорите“ на Путин в ЕС – Германия и България. Правото да определя условията за достъп на газова инфраструктура в ЕС в последна сметка ще бъде дадено на Брюксел.

 

По-нататък Путин говори за разбирателството си с Турция по проекта Турски поток под Черно море, който според него щял да заработи в края на тази година. Дума да няма – щом са се разбрали с Ердоган, Турция не е член на ЕС, така че могат да си търгуват на воля. Проблемът е че и там за цената са спорили. Пък Турция намали потреблението си на газ и най-вече на руски природен газ. Тоест и там „добрите вести“ са кът.

 

Друга фалшива теза на Путин е, че ако Северен поток -1 не е бил реализиран цените сега щели да бъдат по -високи.  И от тук се отприщва цялата пропагандна реторика, според която единствената възможност американски втечнен природен газ да попадне в Европа, е ако европейските правителства пред бюджетите на страните компенсират потребителите.!?

 

Ето и ви и картината на скъпия американски природен газ – през борсата ТТF, която е най-ликвидната и котировките и се използват за репер при котиране на американски ВПГ.

 

bg gas

 

Забележете червената точка отгоре – тя дори не е точно представена, защото позицията от 23 евро на мегаватчас, каквато е сега цената на природния газ от Газпром, одобрена от регулатора, не се вмества в тази графика. Значи цената на която може да се достави американски природен газ през второто тримесечие на 2019 година е с над 30% процента по-евтина от цената, по която ние  в България купуваме руски газ. Само гдето Булгаргаз така направи условията на търга за доставка на природен газ, че да изключи доставките на ВПГ – най-вече с изискването за регулярни доставки.

 

Едно е сигурно Владимир Путин нервничи – ако не може да се разбере за цената с най-близкия си приятел Ердоган, то няма как да се разбере със западните партньори. Ключовата разлика е, че те не се разбират с него за цената на природния газ, а оставят Газпром да се конкурира за правото да го продаде. За това няма да видите междуправителствени споразумения, срещи на върха между Путин и западен ръководител, на които да се обсъждат доставки и цени.

 

Светът, в който Путин е прав, става все по-малък.

 

От Илиян Василев

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…