Кремъл подстрекава крайно леви екстремистки групировки

Кремъл подстрекава крайно леви екстремистки групировки

extinction-rebellion-climate-change-action-protest

На 15ти  април 2019 г. новата крайно лява екстремистка група „Въстание срещу унищожението” (XR) ще започне следващата фаза в своята програма за гражданско неподчинение, чиято цел е да парализира Лондон. Призивът на групата за конкретни действия на 15-ти, приканва участниците да се съберат на площада пред парламента в Лондон с палатки и храна и целта е да „блокират  достъпа до центъра на града“ с надеждата да затворят центъра на града.

 

Издънка на проваленото движение Occupy, XR нямаше да заслужава специално отразяване, ако не беше популяризирането му от “Русия  (RT)”, основният пропаганден орган на Путин на Запад. Освен това, насилието изглежда зле прикрито в подхода за постигане на целите им. Така нареченото „Ръководство за участниците” на екстремистката група твърди, че XR е „мирно движение, без употреба на алкохол и наркотици”, въпреки че и най-незадълбоченият поглед е достатъчен, за да се развенчаят тези твърдения.

 

Като начало, домакин на пряко свързаното събитие “Подготовка за въстание” на 13 април е “Психеделичното общество” и съоснователката на XR, Гейл Брадбък, която има богат опит в занимания,  вдъхновени от шаманството и психедиличната истерия. По собствените и признания, Брадбък е била толкова отчаяна след провала на движението „Окупирай“, че не виждала друг избор, освен да замине за Коста Рика и да участва в ритуал Аяхуаска. Всичко това е лесно достъпно като информация, както и фактите, нужни за развенчаване на мита за “мирен“ протест”. Достатъчно е да посетим официалната страница на XR с често задаваните въпроси. След твърденията, че подходът на движението е сериозно и категорично ненасилствен, уебсайтът продължава така: „Любезното лобиране, походите, гласуването, активността на потребителите и активистите, всички те се провалиха. Сега сме на ръба. Ако задаването на въпроси към истаблишмънта не ги кара да действат, то остава единствената възможност за гражданско неподчинение, за да се наруши обикновената рутина на нещата, така че хората, които вземат решения, да трябва да обърнат внимание”. Въпреки, че няма директен призив за насилие на страницата им с често задавани въпроси, защото знаят какви биха били последствията, завоалирането е основен подход във всяка дума на това движение.

 

Доказателствата, които подсказват, че нямат предвид нищо друго, а насилие, са лесно достъпни, ако някой се интересува от това. Съучредителят Роджър Халам (кариерен радикален социален организатор) редовно заявява ясно, че насилието е неизбежно. В лекция за Real Media той говори с копнеж за ефекта на обратния удар, давайки примера на много малка група „селяни”, които подтикват собствениците на земя към насилие, като по този начин поставят събитията в такава светлина, че подтикват останалата част от обществото към бунт.

 

Важен урок, който трябва да вземем от това, е безразличието на първоначалния бунт към разбирането на обществото за същността на движението или посланието, за което те се бунтуват. Вместо това, целта е да се възползват от населението въз основа на стратегически измислена емоционална реакция. Халам в същата лекция разкрива стратегията за „създаването на нещо смутно сега“, така че „хората да се мобилизират, защото Лондон е спрял. Фактът, че Лондон е спрял, защото блокират улиците му, не означава нищо конкретно, но тъй като хората не са рационални, те не  си казват „това всъщност не е борба срещу промените в климата, така че няма да се настройвам“. Те се настройват, започват да мислят за промяната на климата, защото са разстроени, защото на улицата се случват тревожни неща. “С други думи, първо трябва да агитирате обществото, след което да им предоставите изкупителна жертва за оправдание за тяхната ирационалност, за да ги въоръжите с аргументи и да предизвикате обществено недоволство и брожение. Това ли е подход, който е категорично и открито против насилието?

 

Лъжите, с които е пропито Въстанието XR и неговата организация-основателка Rising Up, която е със затихващи функции, може да се оценят по достойнство само с едно кратко проучване. Но един по-прецизен преглед на организацията повдига някои сериозни въпроси. Първо, защо всичко изглежда толкова познато? Глобалната карта, предоставена от уебсайта на XR, за да помогне на участниците да намерят местни групи, които да се включат, оставя няколко големи играчи на световната сцена извън тази карта – главно Русия и Китай. Путин знае, както и всички 184 страни, подписали споразумението от Париж, че енергетиката е от ключово значение за търговията и по този начин страната с най-доминиращия пазар на нефт и газ е твърдо позиционирана на върха на световната хранителна верига. Постоянните декларации на Кремъл, че руският газ, и особено газът, произведен от държавния „Газпром“, винаги ще бъде по-евтин от американския втечнен природен газ (LNG), е далече от реалността, тъй като американският LNG доминира пазара през март 2019 г. и се очаква да бъде с почти една трета по-евтин от руската алтернатива на европейския пазар. Движението XR предприе по-твърда линия срещу фракинга от всяка друга организация, всяваща страх за опасност от еко-холокост, като  искането на XR  Западът „да намали въглеродните емисии до нула до 2025 г.“ е очевидно невъзможно и непостижимо, и би изисквало добиването на горива от фосили и фракинг да се спре незабавно. Жалко е, че такава екологична организация не е разпростряла дейността си до Китай, най-големия замърсител в света, нито е стигнала до Русия по този въпрос.

 

“Съвпаденията” в този наратив стават все по-трудни за преглъщане, след като видим, че  в оценката от януари 2017 г.  на директора на Службата за национално разузнаване на САЩ се разкрива, че телевизия RT America, финансиран от Кремъл канал, опериращ от Съединените щати “… излъчва  програми, агитиращи против фракинга и подчертаващи екологичните проблеми и въздействието върху общественото здраве. Това  е вероятно отражение на загрижеността на руското правителство за въздействието на фракинга и производството на природен газ в САЩ на световния енергиен пазар и потенциалните предизвикателства от тях за рентабилността на Газпром. ”Има изобилие от примери за руска подкрепа за бунтове на социални движения, включително Occupy Wall, чийто съосновател Мика Уайт признава, че „макар и рядко да се обсъжда, движението Occupy получи значителна подкрепа от Русия”. Освен това, друг съучредител на Occupy, Лий Камп, който сега е водещ на телевизионно предаване на телевизия RT America, със заглавие „От редакцията тази вечер“, се шегува с пристрастието си в полза на движението. Ако той не излъчваше шоуто си със средства от Кремъл, всички бихме могли да се отпуснем и да  се позабавляваме на опитите на този самопровъзгласил се комик да ни разсмее. Списъкът с такива примери е безкраен. По отношение на доклада на Мюлер, който развенча подхранвания наратив за тайни споразумения и възпрепятстване на правосъдието, да не говорим за слуховете за любовта между Тръмп и Путин, изглежда важно ако не свържем парченцата на пъзела, то поне да ги видим ясно.

 

Тъй като 15 април наближава още една група бесни левичари, очевидно желаят да се включат в насилие, което има политически цели. Те може да успеят да парализират Лондон или да се провалят, но ние не трябва да забравяме кои са тези, които ги подстрекават.

 

От Ерик Алексиев

Оставете коментар

Още
Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Откъс от Лудвиг фон Мизес, “Всесилната държава” (1944), Издателска къща МаК     Опитите да се решат политическите проблеми на…
Нацистските корени на гретенизма

Нацистските корени на гретенизма

Лозунгът на много от съвременните леви „Ние не сме леви или десни, ние вървим напред“ е исторически наивен и политически…
„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

Най-големият въпрос, пред който е изправена цяла Европа сега е свързан с проточилото се излизане на Великобритания от Европейския съюз,…