Зад новината за оттеглянето на иска на Оманския фонд по делото за КТБ – кой крие извънсъдебното споразумение?

Зад новината за оттеглянето на иска на Оманския фонд по делото за КТБ – кой крие извънсъдебното споразумение?

borisov peevski cacarov

Обявената от Министерството на финансите и БНБ „победа“ – оттеглянето на иска от страна на Оманския фонд за 80 милиона евро по делото КТБ в Международния Център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната Банка, е медийна манипулация. Поне в частта в която не дава цялата истина. Премълчаното е по-съществената част, което може да обърне тотално смисъла и значението на „новината“.

 

Първо, няма победа, както гласи съобщението на МФ и на БНБ. Победа би имало ако и когато има присъда, която отхвърля иска, а това точно не се е случило.

 

Има съобщение, което тепърва ще се допълва и анализира, за това че ищецът Оманският фонд оттегля иска, без да се съобщи за условията и дали има извънсъдебно споразумение. Защото като страна по арбитражен спор за 80 милиона евро е трудно да се повярва, че този фонд го е оттеглил без да получи компенсация в измерение на поисканите милиони, или значителна част от тях, включително и като се покрият допълнителните разходи по делото. Ако няма компенсация или ако тя е несъразмерна на иска, остава единственото обяснение – никога не е имало омански средства, а те са били на кръгове свързани с фалита на КТБ, които просто се отказват от претенциите, които мениджърите на фонда е трябвало да предявят заради „професионалната чест“. Или пък „щетите“ са компенсирани с „насрещни“ ползи – примерно получаването на ТЕЦ Варна за ситни стотинки, в допълнение административен шпалир от държавна помощ по нови „придобивания“. Така и „оманците“ получават и Доган сит.

 

Второ, възможно обяснение за разминаването между съобщението на Международния съд и съобщението на МФ е процедурно – докато двете страни представят извънсъдебното споразумение в съда, докато бъде отчетено като приключило от системата.

 

Трето, причината МФ да предпочете да постигне извънсъдебно споразумение /независимо какво е монетарното му измерение/ е да избегне създаването на съдебен прецедент, който може да бъде използван от български и други ищци по делото КТБ.

 

Тук специалистите по арбитражни производства обикновено казват, че по арбитражни дела не е задължително да се създадат прецеденти. Всеки случаи е сам по себе си, но в казуса с КТБ нещата са точно така. Евентуална „присъда“ в полза на ищеца от Международния Съд за уреждане на инвестиционни спорове, особено на това равнище на претенция, фиксира държавата като благодатен ответник и причинител на фалита на КТБ. Това е равнозначно на международна осъдителна присъда за Цацаров и Пеевски, за признаване на съотговорност на БНБ и държавата в сриването на КТБ. Стресът по върховете у нас е пълен от верижна реакция и неблагоприятни развръзки по куп дела, които Цветан Василев и други кредитори водят срещу държавата, включително за процедури по закона Магнитски срещу Делян Пеевски.

 

Четвърто, идеята за извънсъдебно споразумение, което е най-вероятното обяснение, предполага, че Министерството на финансите, което представлява държавата по дела с финансови претенции към нея, ще скрие условията му, включително информация за размера и характера на обезщетението, което държавата се е съгласила да плати под сурдинка. Макар че това напълно попада под действието на ЗДОИ, питане към Горанов няма да произведе разкриване на истината. Това не е първият случай – министърът на финансите да прикрива информация с важни за националната сигурност и обществото последствия.

 

Да не забравяме, че до този момент не са върнати в бюджета над милиард лева от Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите, които отидоха за да компенсират депозанти. А активи за милиарди лева на КТБ вместо да бъдат осребрени по пазарни стойности в масата на несъстоятелността, просто потънаха в частни джобове, при бездействие равнозначно на мълчаливо съгласие на прокуратурата, БНБ и ФГВГ. Неотдавна и КЗК се включи в машината за пренасочване на активи към корпулентната дружинка, след като скандално отказа разрешение за придобиването на Дунарит от Гебрев.

 

Владимир Горанов, въпреки скандалния безплатен като наем апартамент стои в правителството непоклатимо. Самият факт че Борисов отстрани най-близкия си Цветанов, но не смее да пипне Горанов, говори че министърът на финансите е топлата връзка на премиера с финансовия министър. Ако бъде притиснат обаче е напълно възможно да се окаже, че изложените по-горе сценарии не са взаимноизключващи.

 

Напълно е възможно „възмездието“ за Оманския фонд и групата около олигарха Ахмед Доган да е индиректно – чрез прихващане на насрещна полза от друг финансов поток към/от трета страна – вече посочих ТЕЦ „Варна“ като полза с приблизително равностойно значение. Защото на Доган му е обещан келепир, а не загуба заради това че подкрепи Пеевски и Цветанов в сриването на КТБ.

 

Рано или късно истината ще излезе, в това не трябва да има никакво съмнение.
Стратегията на Цацаров и Пеевски е да уредят и изолират претенцията на Оманският фонд от тази на Цветан Василев. Представителите на Оманския фонд със сигурност са подписали клауза за конфиденциалност или неразгласяване, за да спасят „честта“ на Горанов и Борисов от разкрития.

 

Само скандални разкрития за извънсъдебно споразумение им трябва след всички други скандали около властта в последно време.
Но това е именно мигът, в който ГЕРБ стана официално съотговорна за фалита на КТБ.

 

Още веднъж за симпатизантите от ГЕРБ, да разберат колко е твърда, тясна и необратима връзката им на техния глас със съдбата на Цацаров и най-вече Пеевски – извън всякакви приказки за дясност и евроатлантизъм на Цветанов и Борисов.
Досега ГЕРБ и Борисов нямаха ключова роля във фалирането на КТБ, защото по време на събитията бяха в опозиция. Ако си спомнят избирателите на ГЕРБ, „момчето от Банкя“ тогава клетва даваше, че няма нищо общо с фалита и че ще разкрие и накаже всички, които окрадоха народа – т.е. депозантите в КТБ. Като сключи стратегическата сделка с Пеевски и Цацаров, които крепят властта му, ГЕРБ на Борисов поема сега и основната част от вината на корпулентния и кръговете, които фалираха КТБ.

 

Честито на симпатизантите на ГЕРБ.

 

От Илиян Василев

 

Оставете коментар

Още
Залози и рискове в проекта Турски поток

Залози и рискове в проекта Турски поток

Любимият проект на премиера Борисов – Балканският газов хъб получи допълнително внимание, след разговорите му с президента Тръмп. Не съм…
Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

Посещението на премиера Борисов във Вашингтон в контекста на транзакционната външна политика на Тръмп

  Напоследък се говори много за връщане към баланс на интересите на големите сили и сфери на влияние. Транзакционната външна…
Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Нечестната игра на аукциона за слотове през 2020 на терминала Ревитуса - последствията

Миналата седмица българският премиер инспектира напредъка в работата на интерконектора Гърция-България, като отбеляза, че това е знаков проект за енергийната…