Стенограма на брифинг на Том Пайл и Бойко Борисов пред журналисти – по време на конференцията за LNG

Стенограма на брифинг на Том Пайл и Бойко Борисов пред журналисти – по време на конференцията за LNG

bb_tp1

BANER1bg

29.04.2019, Велики понеделник

 

Бойко Борисов: Нека да дойдат и колегите, първо на нашия гост Том да дадем думата, ако позволите.

Том Пайл: Аз имах чудесна среща, много научих за някои от приоритетите на България и в частност в енергетиката и сигурността на енергийните ресурси в бъдеще. Моята работа в САЩ е свързана директно с това, затова това бях най-заинтересован от тази тема.  Беше прекрасна визита, очаквам да прекарам повече време с всички участници в конференцията и време да разгледам и града.

Бойко Борисов: Още веднъж на всички българи Христо Воскресе, да са ни живи и здрави. Поговорихме с Том, темите са няколко, колегата Дончев също, запознах го, че някъде около 20-ти май ще направим първа копка и ще започне строежа на интерконектора с Гърция към Александруполис. И в момента по 1 млн. дневно можем втечнен газ през стария газопровод през Солун да вкарваме, така че правили сме репетиции, знаете, подменихме компресорите с американски, реверсивни, много добри. Така че тази тема вече е много напред и ще изградим, защо е важна тя, защото енергийната сигурност, винаги сме говорили, е свързана с национална сигурност. Цените на шистовия газ стават все по-ниски, в Щатите вече е около 100 долара. Искам много добре да знаят тези, които се заяждат с едните или с другите по темата, газовият хъб Балкан и нашата мрежа, която разширяваме и транзитът през България, е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет. Целта на днешната среща и на разговорите по LNG е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ от сегашния, който доставяме, нашата икономика, нашите потребители, които да получават най-евтиния газ, сиреч, истинската диверсификация, ще бъде от конкуренцията от цената на газа. Ако американците дават по-добра цена, а тук говорихме как можем през НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много начало в разговора, така че само като идея го давам. Важните факти са следните: интерконекторът с Гърция сега май месец започва строежа, по газовия хъб Балкан движим нещата, това, което поехме като ангажимент и работим по него, освен разширението на Чирен хранилището, да оставим свободен капацитет по тръбите и в хранилището, ако дойде по-евтин газ, да можем да запълним хранилището с по-евтиния газ и това, пак повтарям, е в името на нашите потребители, нашите потребители на топлофикациите, на икономиката, на индустрията и всичко останало. Така че ако дадат руснаците по-евтин газ, взимаме него, дадат ли американските по-евтин газ, изграждаме в момента именно тези магистрали, за да можем, който е по-евтин, да вземем от него. Това е целта на конференцията, това е целта на нашия ангажимент. Ако доставката ни е по-скъпа, за да имаме конкуренция, има 1 млрд. долара по тази тема в Щатите, които би могло да говорим с американското правителство по-нататък, но понеже, пак повтарям, националната и енергийната сигурност са пряко свързани, затова сме толкова активни по темата и дори на празничен ден участваме и я организираме.

Въпроси към нас? Много важна конференция по важна тема – капацитетът и малко да сложим политика, не знам по времето на кое правителство е било, когато паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени и с каква цел – оставям на разследващите журналисти да го проверят, много преди нас, по кое управление е било.

Проф. Георги Николов отзад: Много отдавна…

Бойко Борисов: Много отдавна, но с каква цел, защото, нали, ние сега сме концентрирани в България какво е станало в последните 30 дни и това е… Ами тези, които навремето са рязали тръбите, за да ни вкарат в тази зависимост, трябва да си мълчим за тях, така ли? Това ли значи „много отдавна“? Затова съм …. но ние ще ги възстановим, горе долу сега разбрах защо са изрязани и кой им е помогнал, разбира се, нашите опоненти. Така че на тези хубави дни да пожелаем още веднъж успехи и да се надяваме трафикът към София (след Великденските празници) да е по-спокоен.

Владислава Пеева, Медиапул: А можете ли да кажете малко повече как виждате това с дотациите, което обяснихте през НАТО, каква би могла да бъде схемата, най-грубо казано?

Бойко Борисов: Ако разликата в цената е висока или неизгодна за нашата икономика, представете си го чисто практически, сега вкарваме и продаваме на пазара по-скъп американски газ – кой ще го вземе, всеки ще купи по-евтиния руски. Ако те имат програмата, те имат за дотиране, да може да има конкуренция, това говорим веднъж. Втори път всички имаме амбиции до 2 % от разходите за НАТО да отидат, ние имаме в Ново село база и както аз му казах, президентът Тръмп, като бизнесмен, казва: – „Добре, ще дадем това, ама ти какво ще ми дадеш“ и ние сега казваме:-  „О`кей, относно военната сигурност,  имаме бази, летища, купуваме Ф-16, Блок 70 или какъвто и да е добър самолет нов и в същото време казваме: – „А вие нещо в замяна няма ли да направите за нас?“. Ето ги – интерконекторите правим, сега по магистрала „Марица“ карат и турци, и гърци, и араби, всякакви, като имаме газовите магистрали, интерконекторите с Гърция, с Турция, със Сърбия, с Румъния, който докара по-евтин газ, капацитет свободен има, хранилището има, заповядайте, возете, продавайте на борсата, печелете пари, това е плюс за българската икономика и индустрия, защото и потребителите ще имат по-ниски цени.

Владислава Пеева, Медиапуул: Тоест, може ли да се каже, че в рамките на преговорите за Ф-16 ние ще поискаме дотация?

Бойко Борисов: Не, ние не преговаряме още, не ми слагайте думи в устата, утре някой да ми казва, че с президента Тръмп лобираме за самолети и сме лобисти.

Владислава Пеева, Медиапуул: Аз затова Ви питам.

Бойко Борисов: Ние не лобираме и не участваме в лобистки неща, искаме най-доброто за България.

Марта Младенова, БНР: Кога е реалистичен срок да се говори за дотации и изобщо да се стигне да се направи следваща крачка?

Бойко Борисов: Ами като си отиде, като каже, аз се надявам, че в преговорите с правителството на САЩ за самолетите ще се срещаме през следващите месеци, живот и здраве, но най-вече това, което бях поел като ангажимент, интерконекторът с Гърция май месец, пак тук някои медии бяха написали, че G.P.Group ще го спечелят търга, сега не ми се извиниха, но успяха тогава да нагнетят пак напрежение. Така че това е най-важното.

И Сашо Дончев ми е обещал утре на карикатурата да сме и заедно, с голям нос да го нарисуват и него и с голям шкембак, ако не, значи не си е удържал на думата. Хахааах

 

Снимка: скрийншот видео facebook.com/boyko.borissov.7
Снимка: скрийншот видео facebook.com/boyko.borissov.7

 

https://www.youtube.com/watch?v=iEoOJLd5aZM

Оставете коментар

Още
За съвременната македонска идентичност

За съвременната македонска идентичност

Тя не е национално-демократична, а националистическо-тоталитарна   Съвременната македонска идентичност е „въобразена“ и съответно „конструирана“, по известното определение на Бенедикт…
ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

ПО ДИРИТЕ ХРИСТОВИ

  Странни, непонятни и странни са ми долитащите тези дни от всички посоки благопожелания за весела Коледа. Рождество Христово е…
НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

НОВАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА С ДОСТОЙНСТВО

  Разумът е даден на човека, за да живее разумно, а не само да вижда, че живее неразумно. Висарион Григориевич…