Неправилният прочит на евроизборите

Неправилният прочит на евроизборите

1024px-European_Parliament_-_Hemicycle

 

Ако погледнем резултатите от изборите за Европейски парламент в Германия, ще получим много адекватна картина на това, което се случва там и което, макар и да звучи като безсмислена тавтология, демонстрира какво правят и мейнстриим медиите. Какво имаме предвид: отдавна установените партии, както левите, така и десните, губят позиции сред населението, за разлика от Зелените, което в крайна сметка означава, че предстои да наблюдаваме все повече от това в ЕС – повече Европа, повече възобновяема лудост и по-голямо политическо господство на елитите в Брюксел, които не представляват нито ляво, нито дясно, а една все по-аморфна маса, която вижда себе си като добродетелни и самозвани лидери на простолюдието. В това отношение експертите са прави – нищо не се е променило и няма значение дали следващият ръководител на Европейската комисия ще е социалист или „консерватор“. Достатъчно е да се прочете почти открития призив на канцлера Меркел след изборите към нейните избиратели от ХДС / ХСС да подражават на Зелените, за да видим до каква степен това стопяване на идеологическите различия е станало правило, а не изключение в Германия.

 

Вярно, но и напълно подвеждащо, що се отнася до Европа като цяло. Защото изборите представляват не утвърждаване на статуквото, а пълно отхвърляне на начина, по който нещата винаги са били правени в ЕС и недвусмислено предвещават сериозни промени занапред. Ще отнеме известно време преди този трус, това земетресение, да даде резултати в политиката на Брюксел, но ще се случи. И няма значение дали „консервативният“ Вебер, социалистът Тимерманс или лявата Вестагер ще бъдат издигнати на върха за момента – сегашният модел е обречен.

 

За да разберем природата на този трус, е достатъчно да видим какво точно се случи в Италия. От по-малко от 4,1% през 2013 г., Лигата на Салвини достигна 17,4% през 2018 г. и 34,3% днес. Заедно с другите две консервативни партии (Фратели ДИталия и Форца Италия) предварителните резултати на Лигата са безпрецедентно високи-  49,5%, докато социалистите са паднали от 40% през 2014 г. до 22,7% днес. И ако искате да знаете защо, не разчитайте на основните медии да ви разкажат това, а погледнете резултатите в италианските градове, които са заляти от спонсорираната от ЕС и Меркел нелегална имиграция. Ето какво ще намерите: Лампедуза – 45,8% за Лига, Вентимиля – 44%, Бардонеция – 41%.

 

Италия не е изключение. Във Франция, презираната и отдавна обявена от медиите за политически труп Марин Льо Пен победи златното момче на социалистическите обещания и самопомазан лидер на ЕС, Емануел Макрон. Ако продължим на изток, лидери като Виктор Орбан и Ярослав Качински, отдавна заклеймени от „правомислещите”, получиха още по-силни мнозинства. И отново, единствената причина, поради която те продължават да бъдат демонизирани от Брюксел и мейнстрийм експертите, не е предполагаемата им враждебност към ЕС или демокрацията, а тяхното твърдо противопоставяне на натиска на Меркел и подобните от Европа, да приемат мюсюлмански мигранти, които отказват да се интегрират. Партията на Качински „Право и Справедливост” увеличи подкрепата си с 13% в изборите до зашеметяващите 45,4%, а Фидес на Орбан увеличи дела на гласовете в нейна полза до 52,3%. И тъй като никой не е обвинил нито един от тези двама лидери в провеждането на недемократични избори, логично е да се запитаме дали това, което всъщност не се харесва Брюксел са именно демократичните избори?

 

И накрая, има още един аспект от изборите, който малцина са коментирали, но въпреки това би могъл да имат трайно отражение в бъдеще. В навечерието на изборите, Макрон изрази недоволството си от германския подход към конкурентността, който е всичко друго, но не и пазарен и освен това се противопостави на шпиц-кандидата на Меркел, Манфред Вебер. Това е фундаментална разлика в позициите между Германия и Франция, споделяна от италианците и много други и би могла лесно да се превърне в сериозно несъгласие между двата лидера на статуквото в ЕС. Наблюдавайте внимателно!

 

От Алекс Алексиев

Оставете коментар

Още
Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Откъс от Лудвиг фон Мизес, “Всесилната държава” (1944), Издателска къща МаК     Опитите да се решат политическите проблеми на…
Нацистските корени на гретенизма

Нацистските корени на гретенизма

Лозунгът на много от съвременните леви „Ние не сме леви или десни, ние вървим напред“ е исторически наивен и политически…
„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

Най-големият въпрос, пред който е изправена цяла Европа сега е свързан с проточилото се излизане на Великобритания от Европейския съюз,…