Изненадващ доклад на групата Билдерберг разкрива, че разединените западни елити се обединяват срещу турската сделка за С-400

Изненадващ доклад на групата Билдерберг разкрива, че разединените западни елити се обединяват срещу турската сделка за С-400

Хотел Fairmont Le Montreux Palace, място за срещата на Билдерберг през 2019 г. и подписване на Конвенцията от Монтрьо през 1936 г.
Хотел Fairmont Le Montreux Palace, място за срещата на Билдерберг през 2019 г. и подписване на Конвенцията от Монтрьо през 1936 г.

 

Западните елити са затруднени в намирането на обща позиция на Съединените щати и Европа по въпросите, свързани с Китай и търговията, но имат широк консенсус по един спешен въпрос, свързан с отбраната, а именно, че закупуването от Турция на руската ракетна система С-400 е вредно за НАТО и ако се осъществи, санкциите срещу Анкара са неизбежни. Това бе съобщено в изненадващ репортаж на Би Би Си на турски език, в който се описват дискусиите, които са се състояли миналата седмица на тайната конференция на Билдерберг.

 

Друга ключова новина от конференцията на групата Билдерберг, проведена миналия уикенд в Монтрьо, Швейцария е, че елитите са загрижени за това как би се отразила една нова финансова криза на уязвимия Европейски съюз. Западните елити виждат икономическия растеж като полезен инструмент в битката си срещу популизма и национализма, но в случай, че европейската икономика изпадне в нова тежка криза, те не са уверени, че ще успеят да се измъкнат от нея с непроменен състав на ЕС, се казва в доклада.

 

Какво представлява групата Билдерберг?

 

Групата Билдерберг е тайна организация, съставена от елити от Европа и Северна Америка. Годишните срещи на организацията привличат влиятелни хора от индустрията, финансите, политиката, медиите, академичните среди и други сектори. Миналата седмица в Швейцария сред участниците бяха бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, настоящият американски държавен секретар Майк Помпео, шефът на НАТО Йенс Столетенберг, кралят на Холандия и висши ръководители на банки и мултинационални компании.

 

Участниците в срещата на Билдерберг са длъжни да спазват правилата на Чатъм Хаус, т.е. не може да се разкрие кой какво е казал и обикновено те разкриват твърде малко за обсъжданото по време на конференцията. Журналистите, които присъстват на конференциите на Билдерберг, не отразяват срещите, а репортерите отвън често са обект на тормоз.

 

Тази година имаше едно неочаквано развитие – един от участниците в срещата, турският професор икономист и бивш член на УС на Федералния резерв, Селва Демиралп, публикува статия с подробности за дискусиите, проведени на срещата през миналата седмица. Докладът е публикуван на турски език, но е преведен на английски език за нуждите на настоящата статия.

 

В турската статия за Би Би Си, Демиралп отчита, че конфиденциалният характер на срещите на Билдерберг в комбинация с високото положение на участниците, води до теории за конспирация, мистичност и обществено любопитство към това, което адресират елитите по време на срещите. Тези срещи не са „платформа за тайни идеи и планове”, пише Демиралп.

 

Турският икономист и представител на академичната общност заявява, че основната тема на срещите на Билдерберг е да се намери обща основа между САЩ и Европа и да се намерят решения на нарастващите предизвикателства. Според разказа на Демиралп за срещата през 2019 г., западните елити срещат известни трудности в това.

 

Страхът, че икономическата криза ще доведе до края на ЕС

 

Бивш председател на Европейската комисия и член на Управителния комитет на Билдерберг Жозе Мануел Барозу
Бивш председател на Европейската комисия и член на Управителния комитет на Билдерберг Жозе Мануел Барозу

Въпреки секретността си, групата Билдерберг е известна с безкомпромисната си подкрепа за Европейския съюз. Критиците на организацията разпространяват теории, че групата е помогнала за създаването на ЕС и еврото. Тазгодишният неформален дневен ред на срещата на Билдерберг посочва Брекзит и бъдещето на ЕС като ключови теми.

 

Мигрантската криза, търговските войни, тероризмът и изменението на климата създават проблеми, които ЕС не може да реши. Освен това, последната икономическа криза доведе до загуба на доверие в ЕС и една нова криза може да се окаже още по-опустошителна за съюза, се казва в статията на Демиралп.

 

 

„Ами ако европейската икономика забави растежа си и изпадне в нова криза, има ли достатъчно инструменти, за да се излезе от кризата?“, пише Демиралп. – „Картината, която беше описана на тази тема, беше тъмна.”

 

По-конкретно Италия е била предмет на обсъждане по време на срещата и че представлява икономически риск, на който Европа трябва да намери решение.

 

Разделение по темата за Китай

 

САЩ и Европа се различават значително по отношение на подходите си при търговското и технологично сътрудничество с Китай или липсата на такова, според разказа на Демиралп за конференцията в Швейцария.

 

На срещата е било отбелязано, че трябва да се избягва „технологична студена война с Китай”. Европа не е доволна от това, че САЩ искат подкрепа в борбата с Пекин и е загрижена, че Вашингтон може да постави тарифи за европейските стоки. По време на срещата е заявено, че Европа ще продължи да работи със САЩ, но не и да я следва във всичко.

 

По време на конференцията също така е отбелязано, че САЩ са отказали да участват в разработването на обща стратегия за Китай и е подчертано, че разделението между САЩ и ЕС ще създаде възможност за Китай, пише Демиралп.

 

Няма компромис за сделката на Турция за С-400

 

Един въпрос, по който американските и европейските елити са в състояние да постигнат съгласие, е закупуването от Турция на руската ракетна система С-400 – споразумение, за което турският президент Реджеп Тайип Ердоган твърди, че е постигнато, но все още е горещо оспорвано.

 

Подзаглавието на последната част от статията на Демиралп гласи: „Няма да има компромис с Турция по въпроса за С-400.“ Тя е поставила подзаглавието в кавички, макар че не го приписва на никого.

 

Билдерберг не бяха споменали Турция в списъка с ключови теми за срещата си през 2019 г. Демиралп заявява, че страната наистина не е била сред основните теми на конференцията, но е имало няколко дебати за Турция и консенсус по отношение на споразумението между Анкара и Москва за противоракетната отбрана.

 

„Беше отбелязано, че ако Турция настоява за системата за противоракетна отбрана С-400, тогава ще има санкции, няма да има компромис с Анкара и Турция ще бъде изхвърлена от консорциума F-35 и нейната роля във веригата по снабдяването в проекта ще приключи ”, пише Демиралп.

 

Други настроения, които се очертават от дискусията по този въпрос, включват разбирането, че придобиването на С-400 от Анкара ще се отрази отрицателно на НАТО като цяло и че нарастващото влияние на Русия в региона трябва да се разглежда като значителна заплаха за алианса. Демиралп казва, че е с впечатлението, че участниците в Билдерберг обвиняват донякъде американския президент Доналд Тръмп за завоя на Турция към Русия.

 

„Моята интерпретация (на чутото на срещата – б.пр.) е, че агресивната позиция на Доналд Тръмп към Турция и неговото безразсъдно отношение към НАТО бяха индиректно обвинени за гравитирането на Турция по-близо до Русия“, пише Демиралп.

 

На конференцията е заявено, че е необходимо да се покаже, че НАТО е организация за сигурност, а не само стратегическа организация и че конкретно в САЩ и демократите, и републиканците трябва да подкрепят тази инициатива.

 

Предполагаемият зелен консенсус

 

Дали искрено или не, Билдерберг поставя все по-голям акцент върху екологията и зелената програма. Демиралп отбелязва, че в конференцията са участвали много представители на зелените партии и зелените индустрии. Това е отразено в материалите, публикувани на уебсайта на Билдерберг, както и в ограничените контакти между участниците и репортерите извън конференцията.

 

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид e също член на Управителния комитет на Билдерберг
Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид e също член на Управителния комитет на Билдерберг

 

Членът на Управителния комитет на Билдерберг и бившият шеф на Google, Ерик Шмит, дори публикува информация за промените в климата по време на конференцията в Туитър.

 

 

„Мащабни доказателства, че ние вредим на природата и биологията с изменението на климата; от какви още доказателства имаме нужда? – каза Шмид в туита си.

 

 

Въпреки това, предполагаемият зелен консенсус е спорен, като се има предвид, че конференцията привлече петролните босове и членовете на администрацията на Тръмп, която отхвърли климатичното споразумение от Париж.

 

Анализ

 

Ако това е точна картина на срещата, статията на Демиралп представлява доста голямо изтичане на информация от Билдерберг, въпреки че на пръв поглед отговаря на правилата на Чатъм Хаус и не описва нищо конфиденциално. Освен това, статията изглежда не дава достатъчно информация за страничните разговори и срещи, които вероятно се случват на конференцията.

 

Що се отнася до действителните дискусии, които са проведени, не е толкова изненадващо, че има нарастващо разделение между САЩ и Европа, особено в момент, когато Тръмп е на власт във Вашингтон, а европейците все повече гласуват за зелените партии.

 

Въпреки че Турция не беше основна тема, разкритието, че е имало много дебати по въпроси, свързани със страната, показва, че тя е от геополитическо значение за западните елити.

 

Очевидното единодушие по отношение на Турция може да е сигнал, че Анкара е стигнала до кръстопът. На срещата присъстваха ръководителят на НАТО, високопоставени американски служители и представители европейските елити. Ако всички са съгласни, че не трябва да има компромис с Анкара, а Турция все още продължава напред със сделката С-400, дните на страната във военния съюз може да са преброени.

 

Също така, трябва да се отбележи очевидното съгласие на участниците в Билдерберг, че Турция ще бъде отрязана от производствения процес на F-35. На срещата присъстваха куп западни служители от сферата на отбраната и лица, свързани с отбранителната промишленост, включително пенсионираният американски адмирал Джеймс О. Елис, който е член на борда на Lockheed Martin, производител на F-35.

 

По съвпадение, срещата в Билдерберг през 2019 г. се проведе в двореца, където беше подписана Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Тази конвенция урежда транзита на кораби между Черно море и Средиземно море и ефективно предоставя на Турция, в качеството и на член на НАТ|О, контрол над Босфора и Дарданелите, обект на дългогодишен спор между Москва и Анкара.

 

Както се случи, когато Турция свали руски самолет над сирийско-турската граница през 2015 г., конвенцията от Монтрьо може да послужи като напомняне за потенциала за ескалиране на конфликт между Москва и Анкара. Макар че оттогава имаше сближаване между Русия и Турция, Москва и Анкара наскоро отново се озоваха една срещу друга в Сирия, този път в провинция Идлиб.

 

Възможно е, въпреки всички признаци за обратното, Ердоган да се откаже от споразумението за С-400 и да потвърди ангажимента на Турция към НАТО. Ако сделката бъде осъществена и санкциите влязат в сила, се очаква вече обезценената валута и икономика на Турция да отслабнат още повече. Всъщност има много риск за Анкара, имайки предвид факта, че Турция съвсем наскоро излезе от рецесията, лирата е близо 6 за щатски долар, а обвиненията в натиск върху избирателите са надвиснали над предстоящите избори за кмет на Истанбул.

 

Вече се появиха ясни пукнатини в почти двете десетилетия на управление на Ердоган. Едновременно с това, благодарение отчасти на посоката, поета от Ердоган, се появиха пукнатини и в „стабилния стратегически ред“ на западните елити – тема номер 1 в списъка на Билдерберг за 2019. Може би е подходящо, че публичната дискусия около конференцията в Билдерберг се провежда на турски език.

 

От Джош Фрийдман

Оставете коментар

Още
Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Мирът в Източна Европа: създаване на ИЕС (Източноевропейски Съюз)

Откъс от Лудвиг фон Мизес, “Всесилната държава” (1944), Издателска къща МаК     Опитите да се решат политическите проблеми на…
Нацистските корени на гретенизма

Нацистските корени на гретенизма

Лозунгът на много от съвременните леви „Ние не сме леви или десни, ние вървим напред“ е исторически наивен и политически…
„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

„Орелът трябва да позволи на малките птици да пеят“: Уроците от Брекзит за Източна Европа

Най-големият въпрос, пред който е изправена цяла Европа сега е свързан с проточилото се излизане на Великобритания от Европейския съюз,…