Руската икономика е в безпътица

Руската икономика е в безпътица

Moscow Kremlin

В Русия има много малко хора, на които може да се има доверие, че ще предоставят надеждна картина за това накъде върви руската икономика. Един такъв човек е Райр Симониян, първият руски председател на американската инвестиционна банка Morgan Stanley, а по-късно и на UBS. През 14-годишната си кариера в Morgan Stanley Симонян донесе стотици милиарди долари в IPO, сливания и придобивания и преки чуждестранни инвестиции в Русия. Така че, когато Симониян говори, винаги си струва да го слушате, както в това интервю. Разбира се, трябва да се има предвид, че абсолютната честност, например в критиките към Путин, може да бъде смъртоносна в Русия, независимо от това кой ги прави. Освен това, Симонян не е напълно искрен по отношение на резултатите от всички тези инвестиции в славните години преди 2008 г. Факт е, че почти всички, които са инвестирали пари в Русия, са загубили повечето или всичко инвестирано. Говоря от опита си на човек, прекарал много време в Русия през тези години като консултант на голяма инвестиционна банка.

 

Независимо от това, Симониян рисува една правдива картина на Русия, която икономически е в задънена улица, със среден растеж от 1% годишно. Страната е напълно откъсната от международните кредитни пазари и броят на новосъздадените предприятия в 140-милионната държава сега е по-малък от този в съседна Финландия с население от едва 5,6 милиона души. Това обяснява защо Morgan Stanley, последната голяма западна инвестиционна банка, която все още е в Русия, иска да се оттегли в началото на 2020 г. след 25 години в страната.

 

Израснах, казва Симонян, с постоянни санкции в Съветския съюз и това е, което създава манталитета на обсадна крепост. Възможно е да оцелееш със санкции и да го правиш за много дълго време. Но това е пътят към автархия и това е път към нищото. Това е Съветският съюз в края на 70-те години, когато беше ясно, че системата е обречена. Но за да се развиваш, да растеш, трябва да си част от световния процес на научно-технологично развитие, в противен случай никога няма да бъдеш нещо повече от играч от Третия свят. Huawei смяташе, че въпреки това правило може да стане глобален играч, но се оказа, че е гигант на крака от пластелин.

 

От началото на санкциите руското правителство обича да повтаря, че санкциите ще позволят на Русия да развива своята индустрия, своите технологии в изолация. За съжаление, това е съветската реторика. Да, възможно е да се произведе нещо изолирано от света, но то ще е или с по-ниско качество или по-скъпо и потребителят ще трябва да плати за това. Също така е възможно да се отглеждат ананаси в гореща къща, но на каква цена? Същото е и с финансовите пазари. Без достъп до капиталовите ресурси на света можете да създадете нещо, но никога няма да бъдете световен играч.

 

В Morgan Stanley структурата е плоска. Те ви наемат да печелите пари, но вие решавате какви сделки да направите и те ви помагат от Лондон или Ню Йорк, ако имате нужда от помощ. В Русия хората не вярват в институции, а в хора, които могат да нареждат  и да контролират. Това не са корпорации, а феодални княжества, които убиват инициативата. Ето защо Morgan Stanley беше сериозен доставчик на таланти за руските корпорации, а не обратното.

 

В миналото сте критикували правителството за липсата на проекти, които са национални по обхват. Сега те са налице и гигантски суми ще бъдат изсипани в тях. Смятате ли, че това ще позволи да се постигнат темповете на растеж от 3%, за които говори Владимир Путин?

 

По принцип, националните проекти не са лоши и не е съвсем лоша идеята да се харчат много пари за тях. Но аз не вярвам, че правителството може да бъде добър собственик и да харчи ефективно. Някои държавни компании дори биха могли да бъдат по-ефективни от частните компании. Правителството може да подкрепи някои дружества, но основната му задача е да създаде бизнес среда, която дава възможност на хората да искат да инвестират и да създават стойност. Винаги когато говорим за правителствени пари, се създава илюзията, че властта знае какво иска и как да харчи парите. И все пак, при липсата на ясни стандарти и конкурентоспособна икономика, ефективността на изразходването на държавните пари е невъзможна.

 

В Русия не виждам причини да се ускори темпът на икономически растеж. Нивото на икономическа активност на населението е много ниско. Ако не предприемем решителни мерки, за да променим това, ще продължим да живеем така, както правим сега.

 

От Алекс Алексиев

Оставете коментар

Още
Хибридната операция "хуманитарна помощ за Киево-Печерската Лавра" получи неочаквано продължение

Хибридната операция "хуманитарна помощ за Киево-Печерската Лавра" получи неочаквано продължение

В Русия съобщиха, че уж доставили «хуманитарна» помощ за Киево-Печерската Лавра и болниците в Киев   Руският пропаганден ресурс „Царьград“…
При нашествието на османците към Балканите и Европа дали не е играл роля един неотчетен фактор?

При нашествието на османците към Балканите и Европа дали не е играл роля един неотчетен фактор?

  Редица изследвания свързват успеха на едно общество с нивото на ДОВЕРИЕ между неговите членове. Успехът на сегашните скандинавски общества…
10-те най-влиятелни личности около Руската Църква

10-те най-влиятелни личности около Руската Църква

  Андрей Вениаминович Ярин, администрация на Президента (АП). Официално: началник на Управлението на президента на Руската федерация по вътрешна политика.…